Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Světové prvenství: nová metoda odstraní dalekozrakost za 12 sekund. Prvními pacienty jsou Češi

Hyperopie, více známá jako dalekozrakost, patří k nejčastějším očním vadám. Podle odhadů jí trpí kolem deseti procent populace. První pacienti, kteří podstoupili odstranění vysoké dalekozrakosti laserem zcela novou metodou – hyperopickým ReLEx SMILE – jsou Češi. Světové prvenství se uskutečnilo na zlínské oční klinice Gemini.

Vysoká dalekozrakost se projevuje rozostřeným viděním do dálky a ještě horším na blízko. „Při dalekozrakosti se paprsky světla protínají až za okem, a obraz na sítnici je tak neostrý. Zajímavostí je, že všichni lidé přicházejí na svět dalekozrací. Při zdravém vývoji zraku se však vada růstem sama srovná, pokud se tak nestane, řešením jsou brýle, kontaktní čočky, implantace nitrooční čočky nebo laserová operace,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Laserové operace očí pro jejich šetrnost a dostupnost volí stále více Čechů. Od konce července mohou jako vůbec první na světě podstoupit odstranění i vysoké dalekozrakosti novou metodou, která je problému s viděním na blízko zbaví rychle, bezpečně a bezbolestně. „Obecně je metoda SMILE považována za šetrnější, jelikož během zákroku naruší lékař rohovku jen minimálně. Na rozdíl od metod Lasik a Femtolasik se vrchní část rohovky před operací neodklápí, pouze v ní laser udělá malý řez. Tím se výrazně snižuje pooperační riziko vzniku syndromu suchého oka. Díky šetrným a rychlým technologiím laserů není oko při operaci tolik namáháno, pacient bezprostředně po zákroku vidí a hojení je velmi rychlé. Doposud byla tato metoda dostupná pouze pro odstranění krátkozrakosti,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Na uvedení nové metody do praxe čekali lékaři dlouhé roky. Vůbec první zákrok mimo klinickou studii provedli lékaři na zlínské oční klinice Gemini ve čtvrtek 25. července. „Na klinické studii německého výrobce laserů Zeiss se podílelo během tří let – od roku 2017 do roku 2020 – celkem osm klinik z různých koutů světa. Za Česko se do inovací zapojila právě naše klinika, kde jsme provedli přes 100 operací z celkových 374. Bohužel v Evropě se nyní nové operační metody schvalují mnoho let, a proto až v polovině letošního července získal hyperopický ReLEx SMILE CE známku a je možné ho nyní provádět v praxi. Vůbec prvním pacientem na světě, který tento zákrok podstoupil, se stala dvacetidvouletá Michaela. Měla vysokou dalekozrakost v kombinaci s tenčí rohovkou, což doposud nebylo možné odstranit jinak než výměnou nitrooční očky. Na to však byla slečna Michaela příliš mladá. Právě pro tyto pacienty je hyperopický ReLEx SMILE přesnějším a šetrnějším řešením,“ uvedl oční chirurg Pavel Stodůlka.

„Brýle jsem nosila od tří let a od 13 let pak kontaktní čočky. Těšila jsem se, až se dioptrií zbavím. Je to úleva, když člověk nemusí myslet na brýle nebo čočky při cestování nebo sportu. Před zákrokem jsem byla lehce nervózní, ale ani to nebolelo. Popsala bych to jako lehký tlak na oko, ale na ten si člověk zvykne. Navíc vše proběhlo velice rychle,“ popsala zdravotní sestra Michaela, první pacientka na světě, která podstoupila odstranění dalekozrakosti novou metodou.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *