Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

1 ze 100: Epilepsie je s námi víc, než si myslíme

Národní den epilepsie, který slavíme pravidelně poslední den v září, je příležitostí ke zvýšení povědomí o této nemoci. S epilepsií žije zhruba 1 % lidí, včetně dětí. Projevuje se různě, od drobných ložiskových epizod, které se mohou projevit jen nepříjemným pocitem, až po velké záchvaty, se nimiž si tuto nemoc nejčastěji spojujeme. I s epilepsií však lze žít dobrý a kvalitní život. Pomoci k tomu mohou podpůrné služby. 

„Epilepsie je nemoc, která často není vidět, ale může mít zásadní dopad na životy těch, kteří s ní žijí. Chceme upozornit na to, že lidé s epilepsií tu nejsou sami a že mohou vyhledat odbornou podporu a také si pomáhat navzájem,“ říká Alena Červenková, ředitelka Společnosti E, která už přes 30 let podporuje lidi s epilepsií a jejich blízké. 

Kromě osvěty o epilepsii se Společnost E v poslední době zaměřuje také na rozvoj peer podpory, která představuje unikátní způsob, jak mohou lidé s epilepsií sdílet své zkušenosti, nacházet pochopení a motivaci v příbězích ostatních, kteří čelí podobným výzvám. 

Klíčovou službou, kterou využít lidé s epilepsií i jejich blízcí je pak sociální poradenství, které pomáhá zorientovat se v aktuální životní situaci. Epilepsie totiž před člověka klade řadu výzev, které překračují lékařský rámec tohoto onemocnění. Ve vztazích, ve škole i v práci. 

Zdroj: www.epeerko.cz, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *