Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Půl talíře zeleniny a ovoce jako základ vyvážené stravy. Velkolepá expozice plná vůní a barev začíná již 3. října

Šestimetrová postava ženy pojmenované NATURA se sukněmi zdobenými kvalitním tuzemským ovocem a zeleninou jako dominanta hlavní expozice, dále gastrofestival Olima, na kterém předvede své kuchařské umění známá herečka Markéta Hrubešová, šéfkuchař Roman Paulus či šéfkuchař Jan Horký, jenž vařil pro prezidenty i španělského krále. To vše a mnohem více vás čeká, pokud navštívíte Floru Olomouc – Hortikomplex ve dnech 3. – 6. října.

V hlavní expozici budou k vidění řádově desítky tun známých i méně známých odrůd ovoce a zeleniny, které provoní celý pavilon a rozzáří jej barvami podzimu. Výstava Flora Olomouc – Hortikomplex tak tradičně poskytne velkorysý prostor pro prezentaci špičkových výpěstků od českých a moravských producentů, kteří jsou členy Zelinářské unie Čech a Moravy a také Ovocnářské unie ČR.

Letos hlavní expozice a s ní i celá výstava nese podtitul …s rodokmenem, vyzdvihne tak důležitost původu ovoce a zeleniny.  „Podzimní čas je ideální pro obohacení jídelníčku o čerstvou zeleninu a ovoce, které nám poskytují maximální výživovou hodnotu. Obzvlášť cenné jsou produkty od místních pěstitelů, které zaručují nejen čerstvost, ale i nejvyšší možnou kvalitu a nutriční hodnotu. Moc si vážíme pozvání pořadatelů, že můžeme být jejich partnerem této krásné akce,” říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů.

Herečka Markéta Hrubešová dorazí na gastrofestival Olima
Také letos přijede na gastrofestival Olima řada vzácných hostů. A to herečka Markéta Hrubešová, která má na svém kontě několik vlastních kuchařek a vlastní pořad Recepty pro radost. Návštěvníci se mohou těšit i na kuchařské umění známého šéfkuchaře Romana Pauluse či šéfa Národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jana Horkého. „Jan Horký během své bohaté kariéry vařil v podnicích po celém světě či v budově OSN, na jeho pokrmech si pochutnali prezidenti Barack Obama, Václav Klaus či Miloš Zeman, dále španělský král Filip VI. Španělský a královna Letizie či řada sportovních hvězd a umělců,“ vysvětluje manažerka projektu Zuzana Chalupová.

Milovníci kvalitní gastronomie si užijí také 21. ročník soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů Flora košt se stovkami vzorků kvalitních destilátů. Pestrá nabídka vín pak bude k dispozici na akci Dny moravských vín na terase pavilonu A. Na sobotní odpoledne je pak v pavilonu A naplánované vyhlášení vítězů soutěží Flora džem a Flora mošt. Kvalitním potravinám bude v pavilonu E věnovaná expozice Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), prezentovat se zde bude také Agrární komora Olomouckého kraje či značky Regionální potravina Olomouckého kraje a Klasa.

O projektu Půl talíře
Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo.

Foto: archiv www.pultalire.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *