Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Skořicová vánočka podle Pavla Berkyho

K vánočním svátkům patří i tradiční vánočka. Připravte si skořicovou vánočku podle Pavla Berkyho. Recept byl vytvořen ve spolupráci s Polabskými mlékárnami MILKO, proto jsou v receptu uvedeny jejich produkty, ale samozřejmě můžete případně zaměnit za klasické mléčné výrobky.

Doba přípravy: 90 minut + 1 hodina kynutí těsta
Náročnost: 2
Počet porcí: ke sdílení

Suroviny:
500 g hladké mouky
150 ml plnotučného mléka
200 g MILKO Tvarohu tučného
150 g MILKO Másla z čerstvé smetany + 30 g na pomazání
100 g krupicového cukru
10 g sušeného droždí
3 vejce + žloutek na potření
špetka soli
3 PL mleté skořice
3 PL hnědého cukru

Postup:
Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, cukr, droždí, jedno celé vejce, dva žloutky, mléko a tvaroh. Všechny suroviny nechte v robotu promíchat aby se spojily. Poté přidejte změklé máslo a nechte vymíchat hladké elastické těsto. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a dejte kynout na teplé místo přibližně na 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Párkrát těsto rukama prohněťte, abyste vytlačili přebytečný vzduch. Rozdělte ho na tři stejné díly. Jeden z nich dejte zatím stranou, zbylé dva znovu rozdělte na poloviny. Tyto čtyři díly vyválejte na hrubší prameny o délce asi 25 cm.

Odložený kus těsta vyválejte na tloušťku asi 1 cm. Pomažte ho rozpuštěným máslem, zasypte skořicí a hnědým cukrem. Těsto srolujte jako na roládu a poté ho podélně rozkrojte na dva prameny.

Na pracovní plochu si připravte všechny prameny a zapleťte vánočku. Poté ji přendejte na plech, zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte ještě 15-20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.

Vánočku potřete rozšlehaným žloutkem a pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 35-45 minut dozlatova. Po 30 minutách zkontrolujte špejlí, jestli už není vánočka upečená. Zjistíte to tak, že když do vánočky píchnete špejlí, tak na ní při vysunutí neuvidíte nalepené těsto. Tím pádem je vánočka hotová. V opačném případě ji ještě nechte 5-10 minut dopéct.

Po upečení ji z trouby vyndejte a nechte vychladnout.

Tip:
Toto těsto není tak pevné jako obvykle na vánočku bývá, proto se vám s ním bude možná pracovat trochu hůře. Hlavně u pletení vánočky. Ale výsledkem bude krásně jemná a nadýchaná struktura těsta po upečení.

Zdroj a foto: Pavel Berky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *