Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Připravte si dokonalý piknik! Máme pro vás piknikový manuál

Už jste někdy zkusili překvapit rodinu nebo kamarády pozváním na stylový piknik? Pokud ne, měli byste to napravit. Léto je konečně tu, a to je důvod k oslavě!

Věděli jste, že slovo piknik pochází ze spojení dvou francouzských výrazů „picque“ a „nicque“ a že v Čechách byl v 19. století označován jako „merenda“? První forma venkovního stravování proběhla už ve středověku, kdy se menu skládalo převážně z chleba, kuřete, sýrů a vína. Postupně začaly být venkovní dýchánky populární v mnoha zemích, přičemž každá z nich vdechla pikniku jedinečnou formu. Zatímco hospodyňka Magdalena Dobromila Rettigová se na slavnostních občerstveních proslavila Kunětickými preclíky, v dnešní době si potrpíme spíše na jídlo z grilu.

Od středověku do současnosti
Piknik nese svůj původ již od dob, kdy se lovci vydávali za potravou. Zdokumentovány jsou různé lovecké přesnídávky, v případě dámské společnosti obsahoval piknikový košík šampaňské, paštiky i saláty. V 19. století se stalo stolování v trávě módní záležitostí. Zatímco ve viktoriánské éře Velké Británie pojídali nejraději masové koláče a humry s majonézou, v USA si vybírali z mnohem širší nabídky. Mezi základní potraviny, které nesměly na piknikování chybět, patřil vepřový jazyk, pečeně, sendviče, koláče a ovoce se zeleninou. Všechny pokrmy samozřejmě vždy doprovázely vhodně zvolené alkoholické nápoje, nejčastěji to bylo pivo, víno, různé pálenky, nebo medovina. Na venkovní sešlosti se v současnosti více než tři čtvrtiny z nás vypravují maximálně pětkrát ročně. Činíme tak převážně s přáteli (50 %), nebo nejbližší rodinou (33 %). Kromě duchaplné konverzace se častěji věnujeme rozptýlení v podobě hudby, tance nebo hry na hudební nástroj, pokud se na akci konzumují alkoholické nápoje.

Párujte a poznávejte
Do popředí se dostává trend „food pairingu“, při kterém se klade důraz na kombinaci jídla a pití. Při párování chutí je nejdůležitější mezi pokrmem a drinky udržet rovnováhu, kterou vyvažuje spojovací prvek obou surovin. Při food pairingu se vyplácí experimentovat, spojením dvou různých ingrediencí získáte naprosto novou a charakteristikou chuť. Využijte letních měsíců a párujte osvěžující míchané drinky s ovocem, čokoládou, nebo sýry. Neodsuzujte neznámé kombinace a najděte spojení, které vám sedí na míru.

Češi byli vždy na maso
V Čechách byl piknik původně označován jako „merenda“, k níž si hosté nosili vlastní jídlo a pití. Tato společenská akce měla podobu různých výletů, které často navštěvovali i čeští vlastenci. Pražané chodili do klášterů a po modlitbě hledali vhodné místo ke konzumaci nejrůznějších pokrmů. Nejčastěji se hodovala šunka, která se zapíjela pivem. V současné době Češi na piknicích nejraději konzumují maso, zeleninu a pečivo, z alkoholických nápojů potom rum, vodku či gin.

Kombinace různých chutí není Čechům cizí
Zatímco ženy dávají přednost vyšší konzumaci zeleniny (73 %) a ovoce (38 %), muži uvádí, že si raději pochutnají na uzeninách (43 %) a masu. 47 % respondentů uvádí, že konzumují více ovoce, pokud se na pikniku nepije alkohol. Kuchaři si s přípravou jídla dají záležet, ale hlavu si nelámou. Nejčastěji se spoléhají na vlastní osvědčené recepty (53 %), na doporučení známých a kamarádů dá skoro čtvrtina z nás (24 %), méně se už inspirujeme na internetu (14 %).

Na pikniku konzumuje alkohol 79 % návštěvníků. Z lehkého alkoholu je to nejčastěji pivo a bílé víno, z tvrdého je to slivovice (41 %), rum (36 %) a vodka (33 %). Připravujeme-li na pikniku koktejly, nejčastějšími ingrediencemi jsou ovocné džusy (53 %), tonik (53 %) a sladké limonády (40 %), resp. rum (53 %), vodka (47 %) a gin (27 %). Tvrdý alkohol se na piknicích objevuje, pokud se jedná o setkání s přáteli nebo kolegy z práce. V tomto případě má setkání konkrétní důvod. Častěji jej pijí muži a lidé ve věku 55 až 64 let.

Kde posvačit v trávě
Patříte mezi piknikové nadšence, pro které je venkovní stravování kvalitní formou trávení volného času s přáteli? Venkovních míst, kde si dopřát dobré jídlo a pití za přítomnosti oblíbené společnosti, je v českých krajích nespočet. Mezi nejoblíbenější patří zahrádky, městské parky, nebo louky. Vyberte klidné, čisté místo, kde se bude vám i vašim hostům pohodlně sedět a nebudete rušeni. Stačí projít blízký park a rozhodnout se, zda chcete sedět spíše na slunci nebo ve stínu. Inspirujte se a vyrazte na letní piknik do zámeckých parků, nebo pražských zákoutí.
• Hostina na zámku Loučeň – Nedaleko Prahy se nachází zámek s expozicí českého pokolení rodiny Thurn-Taxistů. Zámeckému parku dominuje anglický styl plný labyrintů a bludišť. Na výlet se nevláčejte s piknikovým košem. Rezervujte si termín a nechte si připravit bohatou hostinu přímo na zámku.
• Na zámek Konopiště jako zámecká šlechta – V blízkosti zámku Konopiště se nachází hřebčín s kladrubskými koňmi, kteří vás na místo pikniku dovezou v kočáru. Areál parku doplňuje růžová zahrada, kterou tvoří skleník, jezírko a různé dekorace. Zámek je posazen v oblasti Posázaví, která nabízí široké spektrum kulturního vyžití.
• Starobylé kulisy Českého Krumlova – Chystáte-li se strávit léto v jihočeském kraji, nesmíte zapomenout na návštěvu hradu a zámku Český Krumlov. Vychutnejte si řízky, sýry, paštiky, pomazánky a další gurmánské záležitosti, které vám do piknikového koše přichystá personál zámeckého komplexu.
• Grilujte v pražské Stromovce – V Praze se nachází celkem 12 míst, kde můžete beztrestně rozdělat oheň. Oblíbeným je park Stromovka, kde jsou z důvodu bezpečnosti vymezena místa pro grilování. Několik ohnišť se nachází u Malé říčky a spojovacího mostu na Císařský ostrov. Z důvodů rekonstrukce Šlechtovy restaurace se v parku aktuálně nezapůjčují přenosné grily, myslete proto na dostatečnou výbavu.
• Občerstvení na lodi – Chcete-li zažít poněkud netradiční formu venkovního stravování, využijte břehů Vltavy, po kterých můžete plout a grilovat zároveň. Veprostřed speciálního člunu se nachází gril a pod sezení se vejde široký výběr nápojů. Prožijte s přáteli chvíle pohody a svěřte grilování do rukou profesionálů, kteří vás pohostí na vodě.

Užívejte si letních dnů tím nejlepším způsobem, a to přímo v přírodě s těmi, které máte nejradši. Pokud nevíte, jak takový piknik nachystat, připravili jsme pro vás malý piknikový manuál, díky kterému bude váš piknik dokonalý.

 Co na piknik přibalit:
• Piknikový koš – Dejte se do příprav piknikového koše, ve kterém by neměly chybět tyto nezbytnosti: plastové nádobí a příbory, otvírák nebo ubrousky.  Velmi praktická je také přenosná lednice s dostatkem ledu na chlazení jídla a pití.
• Chladící tašku – Základem pro to, abyste si venkovní posezení užili, je donést potraviny čerstvé a pití chladné. Pozor dejte především na potraviny, které nevydrží dlouho venku, jako například salámy, majonéza a vejce. Jako ochrana poslouží chladící termo taška, která je potažena syntetickým materiálem a zevnitř je občerstvení chráněno termoizolační vložkou.
• Servírovací tác – Pro pohodlné servírování nezapomeňte přibalit tác, který zajistí stabilní podpěru. Podnos zabrání zbytečnému převržení pití a jídlo už se nebude překlápět do trávy. Nestresujte se při každém pokládání skleničky a pomocí tácu vytvořte z pikniku pohodovou akci, na které budou hosté vědět, kam co odložit.
• Piknikovou deku – Máte-li připravené všechny delikatesy, nezapomeňte na další důležitou věc, která je s piknikovým košíkem jedna ruka. Deka vytváří prostředí, kde se venkovní dýchánek odehrává. Myslete na to, aby byla dostatečně velká a bez poškození, které by poklidný piknik mohlo zbytečně narušovat. Ideální je silnější pokrývka, která zahladí nerovné povrchy.
• Repelent – Nenechte se otrávit dotěrným hmyzem a buďte vždy vybaveni účinnou ochranou. V blízkosti vlhkého prostředí se výskyt sajících komáru zvyšuje, proto dbejte na výběr vhodného místa.  Nenechte si piknik znepříjemnit a chraňte se sprejovým repelentem, který hmyz rychle odradí.
• Pytel na odpadky – Jelikož jde na pikniku především o konzumaci, můžete předpokládat, že budete odcházet s lehčí taškou, než jste přišli, ale opak může být pravdou. Ač se to nezdá, většinou zbyde nespočet odpadků a najednou hledáte něco, do čeho je odkládat. Nezapomeňte proto na odpadkový pytel, který po akci jistě oceníte.
• Jídlo a pití – Dobroty a pití vybírejte tak, aby chutnaly všem účastníkům. Mezi klasická pikniková jídla patří sendviče, nakrájená zelenina s různými druhy omáček, sušenky, slané i sladké koláče, sýry nebo olivy.
• Další důležité detaily – Na piknik si oblečte něco pohodlného, volného a lehkého. Je dobré s sebou přibalit také opalovací krém.
• Zábava –  Pokud na piknik berete i děti, myslete na zábavu také pro ně. Přibalte míč, frisbee, karty anebo jim ukažte, jak je snadné postavit v přírodě bunkr nebo domeček pro lesní skřítky. Fantazii se meze nekladou a děti budou nadšené.  Léto je v plném proudu, tak neváhejte a uspořádejte piknik pro vaše přátele nebo rodinu, stačí trocha příprav, kterými uděláte hodně radosti.

Věděli jste, že
… v roce 2 000 se ve Francii konal 600 mil dlouhý piknik, který oslavoval dobytí Bastily?
… v roce 2013 padl český rekord v brněnských Lužánkách, kdy se pikniku zúčastnilo 310 lidí?
… ovoce skvěle doplní koktejly z rumu, který je druhým nejoblíbenějším tvrdým alkoholem na piknicích?
… i piknikové koše prošly vývojem? Zprvu byly velké jako kufr, ale časem se měnila jeho velikost i vnitřní rozmístění na nádobí.

Recept na letní spritz

Ingredience na jeden koktejl:
3 cl bitter likéru
3 cl čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1 dl Rotkäppchen Sekt SEC

Příprava:
1. Vezměte si skleničku na bílé víno, naplňte ji ledem.
2. Do sklenice nalijte 3 cl bitter likéru a pomerančové šťávy.
3. Poté nalijte Rotkäppchen Sekt SEC a zamíchejte.
4. Na ozdobu můžete použít pár lístků máty.

Ochutnávejte, vychutnávejte a dodejte výjimečnost letním piknikům díky sektu Rotkäppchen Sekt Sec, který je ceněn pro svůj suchý buket a šumivou eleganci. Sekt Rotkäppchen Sekt Sec je v České republice dostupný v běžné obchodní síti za doporučenou maloobchodní cenu 139 Kč. Objevte rozmanitost značky Rotkäppchen, která nabízí řadu výrobků –  Sec, Demi Sec, Doux, Rosé Sec či Rubis Demi Sec. Ochutnejte také šumivé víno bez alkoholu, Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc či Rosé.

TIPY na koktejly:

DARK DEVIL
Barmani dobře věděli, proč koktejlu Dark Devil neboli Temný ďábel dali právě toto jméno. Je totiž pekelně dobrý! Rudý drink v sobě skrývá spojení jemně natrpklého brusinkového džusu, sladších tónů zázvorového piva a světově nejvyhledávanější blended skotské whisky. Příprava tohoto ideálního mixu chutí je velmi jednoduchá a nezabere mnoho času.

Na jednu porci budete potřebovat:
5cl Johnnie Walker Black Label
5cl brusinkového džusu
5cl zázvorového piva

Jak připravit: 
Jednotlivé ingredience postupně nalijeme do sklenice s ledem a lehce promícháme. Následně drink ozdobíme snítkou meduňky nebo plátkem zázvoru a servírujeme.

JOHNNIE WALKER BLACK LABEL & SODA
Přesvědčte se o tom, že v jednoduchosti se skrývá největší kouzlo, a umíchejte si drink složený pouze z kvalitní whisky, sody a plátku čerstvé limety. Čistá chuť perlivé limonády dá plně rozvinout kouřovým tónům Johnnie Walker Black Label, která zrála několik let v dubových sudech. Hedvábná linka skotské whisky nechá po polknutí na jazyku příjemný sametový dozvuk, bublinky sody rozverně polechtají.

Co budete potřebovat: 
50 ml Johnnie Walker Black Label
sodu
plátek čerstvé limety

Jak připravit: 
Vyplňte sklenici kostkami ledu, přelijte je odměřenou dávkou Johnnie Walker Black Label a zarovnejte sodou. Jako výslednou tečku pokapejte šťávou z plátku limetky, ozdobte a podávejte.

JOHNNIE WALKER RED MOJITO
Šťavnatá limetka ve spojení s osvěžující mátou a třtinovým cukrem příjemně pohladí chuťové pohárky, Johnnie Walker Red Label dodá drinku na eleganci. Whisky, která zrála několik let v dubových sudech, vaši sklenici navíc doslova rozzáří zlatavou patinou. Oslňte jednoduchým a přesto inovativním receptem a umíchejte si chutný koktejl u vody, grilu nebo jen tak při večerním posezení s přáteli.

Na jednu porci budete potřebovat:
5 cl Johnnie Walker Red Label
½ čerstvé limety
10 listů čerstvé máty
3 lžičky třtinového cukru
sodu na dolití

Jak připravit: 
Omytou a pokrájenou limetu vložte do sklenice, zasypte třtinovým cukrem a dobře promačkejte. Jemně v dlaních promněte mátu tak, abyste dostatečně rozvinuli její aroma a přidejte do sklenice. Následně přisypte drcený led, nadávkujte Johnnie Walker Red Label a dolijte sodou. Nakonec celý obsah promíchejte, drink ozdobte snítkou máty a servírujte

Foto a zdroj: archiv firem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *