Zdravé vaření s Fitrecepty slaví úspěch, vychází druhý díl kuchařky mladých studentů
Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?
Členění kategorií je hodně podobné. Najdete tu opět Snídaně a svačiny, Polévky, Obědy a večeře, Pomazánky a nově Zdravé mlsání, Nápoje a saláty – a taky Vánoční laskominy. Vyslyšeli jsme přání fanoušků a přidali víc slaných snídaní a dobrot a také víc receptů s masem. Celkem jde o 123 lahodných receptů.
Druhý díl vznikl na základě ohlasů nadšených čtenářů. Ti dokonce mohli rozhodovat o obálce druhého dílu. “I tentokrát jsme recepty vymýšleli tak, aby byly zdravé a jednoduché na přípravu. Těšte se na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. Všechna jídla, která uvidíte na obrázcích, jsme přitom připravovali a fotili v normální kuchyni s běžným vybavením. A když jsme to zvládli my, zvládnete to taky!” připomíná za všechny tři autory hlavní devízu studentské kuchařky Petr Novák.
Kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Doporučuje:
Vánoční salát s avokádovou majonézou
Nutriční informace na 1 porci: 586 kcal 13 g bílkovin 39 g sacharidů 42 g tuků
Suroviny:
800 g brambor (nejlépe těch na salát)
1 cibule
100 g nakládaných okurek
100 g sterilovaného hrášku
100 g sterilované krájené mrkve
5 vajec
Na avokádovou majonézu:
3 zralá avokáda
80 ml olivového oleje
2 lžíce vinného octu
1 stroužek česneku
špetka soli
špetka pepře
1 lžíce dijonské hořčice
Postup:
Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor). Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví. Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo.
TIP:
Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.