Kulinářské safari po Jižním Tyrolsku

V Jižním Tyrolsku/Südtirol je možné absolvovat unikátní kulinářské safari. Sbalit si na záda malý baťůžek a s pomocí lanovek, vlaku a autobusu projet pět lyžařských středisek a vychutnat si lahodnou jihotyrolskou kuchyni. Přední kuchaři pro nás připravili pět skvělých receptů!

Tatarský biftek z hovězího masa z údolí Val Puste-ria s dýňovým chlebem a bylinkami
(recept pro 4 osoby)

Tatarský biftek
• 400 g hovězího masa
• Sůl
• Speciální směs soli, koření a bylinek
• Olivový olej
• Čili

Postup:
Syrové hovězí maso jemně umelte/naškrábejte a ochuťte ostatními přísadami.

Dýňový chléb (6 malých chlebů)
• 1 dýně Hokkaido
• 500 g špaldové mouky
• 500 g celozrnné mouky
• 400 ml vlažné vody
• 60 g kvasnic (droždí)
• 20 g soli
• 40 g dýňových semen

Postup:
Umyjte dýni a pečte ji asi hodinu při 180°C. Vydlabejte semena a jemně rozmixujte. Rozmíchejte droždí ve vodě a smíchejte (v mixéru) se zbývají-cími přísadami (včetně dýňové pasty), abyste vytvořili jemné těsto. Nádobu zakryjte a po dobu jedné hodiny ponechejte na teplém místě. Vytvořte 6 chlebových bochníčků, posypte je hodně moukou a nechte je „odpočívat“ dalších 20 minut. Poté je pečte 15 minut při teplotě 200°C v páře. Teplotu stáhněte na 180°C a pečte dalších 15 minut.

Dresink
• 30 ml jablečného octa
• 15 ml citrónové šťávy
• 1 lžička sladké hořčice
• 5 g soli
• 75 ml dýňového oleje
• 25 ml olivového oleje

Postup:
Smíchejte ocet, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a za stálého mí-chání, aby se dresink nesrazil, pomalu přilévejte olej.

Na ozdobu
• Směs divokých bylin
• Jedlé květiny
• Pečená semínka

Postup:
Utvořte malý bochánek z tatarského bifteku, umístěte ho ve středu talíře a posypte opraženými dýňovými semínky. Smí-chejte bylinky s dresinkem. Každou porci podávejte s 5 plátky upečeného dýňového chleba.

Polévka z „šedého“ sýra (Graukäse) se špekem a krutony z Bauernbreatl (farmářský chléb)
(Recept pro 4 osoby)

Polévka
250 g sýraGraukäse
75 g cibule
50 g mouky
50 g másla
250 ml smetany na vaření
500 ml Consommé (silný hovězí vývar)
Sůl
Pepř

Krutony
150 g chleba (farmářský)
150 g Jihotyrolského špeku (slaniny)
15 g másla
½ stroužku česneku
1 větvička tymiánu

Postup:
Cibuli oloupejte, nahrubo ji nakrájejte a osmažte na másle do zlatova. Přidejte mouku a chvíli poduste (vznikne světlá cibulo-vá jíška), přilejte vývar. Poté přidejte smetanu a vše vařte po dobu asi 15 minut. Nakonec přimíchejte šedý sýr a vše rozmi-xujte. Osolte, opepřete. Na pánvi na mírném ohni opečte na troše másla s česnekem a tymiánem chléb nakrájený na kostičky. Nakonec přidejte na proužky nakrájenou slaninu nebo Jihotyrolský špek a krátce ji (ho) osmažte. Polévka se servíruje s krutony z farmářského chleba se slani-nou, ozdobenou čerstvou pažitkou a sušenými alpskými květy.

Tortelli plněné paté z Jihotyrolského špeku a sýru “Ricotta”
(Recept pro 4 osoby)

Těsto
200 g pšeničné mouky
60 g mouky z tvrdé pšenice
7 žloutků
1 vajíčko
2 lžíce olivového oleje
špetka soli

Náplň
180 g paté z Jihotyrolského špeku
50 g čerstvého sýra Ricotta (z buvolího mléka)

Fazolové pyré
300 g sušených fazolí “Risina”
100 g jarní cibulky
2 l kuřecího vývaru
Olivový olej
Sůl a pepř

Konečná příprava
Máslo
Ocet Balsamico
20 g paté z Jihotyrolského špeku

Postup:
Smíchejte mouku, vejce, olivový olej a sůl na hladké těsto. Ná-dobu s těstem zakryjte potravinářskou fólii a nechte ji několik hodin odpočívat v ledničce. Těsto vyválejte na tenké pláty a vyřezávejte z něj kolečka o průměru asi 7 cm. Na každé koleč-ko dejte doprostřed trochu náplně a vytvořte “tortello” (taštičku).

Fazolové pyré Risina
Na trošce olivového oleje usmažte najemno nakrájenou jarní cibulku v pánvi. Přidejte fazole, zalijte vývarem, který neustále dolévejte, a vařte asi 1,5 hodiny. Rozmixujte a přidejte trochu olivového oleje.

Postup:
Tortelli vaříme ve slané vroucí vodě po dobu 3 minut, potom je scedíme a lehce osmahneme na másle v pánvi. Fazolový krém dejte do středu talíře, na něj položte tortelli s paté z Jihotyrolského špeku, ochuťte pár kapkami octa balsamico a ozdobte květinami.

Grilované krevety se smaženým artyčokem
(Recept pro 4 osoby)

Artyčoky
4 římské artyčoky
1 citron
Slunečnicový olej
Sůl a pepř

Bazalkové pesto
100 g bazalky
80 ml olivového oleje
1 malý stroužek česneku
1 lžíce pražených mandlí
Sůl

Grilované krevety
750 g červených krevet (loupaných a bez střev)
Olivový olej
Maldonová sůl

Postup:
Odstraňte z artyčoků vnější listy, potom odřízněte stopky a špičky listů. Artyčoky vložte na 10 minut do citronové vody a dobře osušte. Smažte je přibližně 10-12 minut ve 140°C hor-kém slunečnicovém oleji a poté je položte na papírovou ku-chyňskou utěrku, aby se na ni vsákl přebytečný tuk. Olej zahřejte na 180°C a smažte artyčoky znovu po dobu 2 minut, dokud nebudou křupavé. Smíchejte všechny přísady na pesto včetně soli. Ogrilujte krevety potřené trochou oleje na obou stranách, poté ochuťte maldonovou solí a trochou olivového oleje. Artyčok dejte do středu talíře, krevety poskládejte okolo a pokapejte pestem.

Kaiserschmarrn (Císařský trhanec)
(Recept pro 4 osoby)

Těsto
360 g mouky
200 ml mléka
200 ml minerální vody
8 vajec
1 špetka prášku do pečiva
Sůl

Konečná příprava
60 g rozinek
80 g cukru
60 g másla
40 g máku
40 g mouky
Moučkový cukr
Domácí džem z brusinek

Postup:
Smíchejte mouku, mléko a vodu a vytvořte hladké těsto. Přimí-chejte vejce, přidejte prášek do pečiva a sůl. Těsto nalijte do rozpálené, tukem vymazané pánve, posypte rozinkami a pánev zakryjte pokličkou. Jakmile se spodní strana opeče dozlatova, obraťte „palačinku“ a opečte ji na mírném ohni dozlatova i z druhé strany. „Roz-trhejte“ dvěma vidličkami. Přidejte cukr, máslo, mák a mouku a nechte zkaramelizovat. Naaranžujte na talíř, posypte moučkovým cukrem a podávejte s domácím brusinkovým džemem.

Zdroj: www.suedtirol.info/cs

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.