Užijte si den lásky a připravte si bramborové taštičky nebo granolu podle Zdeňka Křížka
Svatý Valentýn pro někoho může znamenat komerční záležitost, pro někoho je to příležitost k odhalení citů a vyznání lásky. Legenda praví, že v dobách vlády Claudiuse II. byl vojákům zakazován manželský život. I přesto, kněz Valentýn tajně oddával mladé páry, později byl však zatčen a 14. února popraven. Letošní svátek všech zamilovaných se kvapem blíží. Překvapte svou milovanou polovičku a prožijte společně nevšední den.
Ráno s královskou chutí
Bojuje Váš partner se vstáváním? O důvod víc vyskočit z postele dřív a nachystat něco dobrého k snídani. Představte si probuzení vůní čerstvých lívanců s delikátní jahodovou chutí. V zimě bohužel šťavnaté a chutné jahody seženete jen u dvanácti měsíčků, nebo, máte možnost vyzkoušet lahodnou variantu v podobě džemu Relax 100 % z ovoce, který je plný těch nejlepších jahod, jejichž chuť nenarušuje ani přidaný cukr, protože je džem doslazován pouze ovocnou šťávou. Uvidíte, váš partner to ocení.
Hudba na přání
Věnujte své polovičce set vašich oblíbených songů. Hudba přináší inspiraci, pomáhá překonat stres a zvedá náladu. Písně můžete nahrát na flashku nebo na CD.
To nejdůležitější je mezi řádky
Pošlete partnerovi Valentýnku, i pár milých slov dokáže potěšit a zpříjemnit náročný pracovní den. K dopisu v obálce můžete přidat sladké překvapení, třeba kousek čokolády.
Kouzlo podvečera
Vyzvedněte partnera v práci a vytáhněte ho na procházku. Do mrazivého počasí se vybavte termoskou s horkým nápojem, zavěste se do sebe a vyrazte vstříc zimní krajině.
Láska prochází žaludkem
Valentýnskou večeři si lze užít i doma a partner vám jistě vynahradí čas a energii, kterou jste do přípravy večera vložila. Romantickou atmosféru doladí příjemná hudba, sklenička vína a tlumené světlo. Společné chvíle v kuchyni může zpestřit příprava některých pokrmů např. dezertu. Rozdělte si úkoly a pusťte se do kulinářského umění. Volte lehká jídla, aby vám nebylo po zbytek večera těžko a mohli si ho plnými doušky užít. Prostřete tabuli, oblékněte si pěkné šaty a servírujte na stůl. Ruku na srdce, na kolik podobných večerů si za celý rok naleznete čas?
Hýčkejte se
Výjimečný den je každý nový den a i Valentýn si užijete single. Nechte se rozmazlovat, vyrazit můžete na masáž, do sauny nebo ke kadeřníkovi. Zavolejte kamarádce, zajděte třeba do biografu a popovídejte si nad netradičním koktejlem. Malé radosti si přeci zasloužíme pravidelně a odměnou za každý den nám může být kousek oblíbeného pamlsku nebo šálek vytříbeného čaje. Lásku dávejte najevo častěji než jednou za rok. Den svatého Valentýna je upomínkou na dávné doby, kdy každý neměl to štěstí být s tím, koho miloval. Naslouchejte si a pečujte společně o křehké pouto mezi vámi.
Bramborové taštičky
Suroviny na 4 porce:
Bramborové těsto:
Vařené brambory ve slupce 1kg
Hrubá mouka 300g
Vejce 3 ks
Bramborový škrob 1pol. lžíce
Špetka soli
Broskvová náplň:
Broskvový džem Relax 100 % z ovoce 220 g
Polo sušené meruňky 10 ks
Vanilkový tvaroh:
Plnotučný tvaroh 250 g
Med 5 pol. lžic
Vanilkový lusk 3 ks
Bramborové těsto postup:
Předem vařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme je na jemném struhadle. Nastrouhané brambory vložíme do misky, zaprášíme bramborovým škrobem a hrubou moukou. Do bramborového základu vyklepneme celá vejce a lehce osolíme. Bramborový základ důkladně vypracujeme v tužší těsto, které vyválíme na předem pomoučněném stole. Skleničkou nebo vykrajovátkem vyřízneme jednotlivé kolečka, která plníme předem připravenou meruňkovou směsí. Naplněná bramborová kolečka potřeme z jedné strany rozšlehaným vajíčkem, překlopíme a vidličkou utáhneme, aby nám meruňková náplň nevytékala. Připravené taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut. Poté taštičky vyjmeme, promastíme rozpuštěným máslem a ihned servírujeme.
Tip: Když vaříme brambory na bramborové těsto, vždy dbáme na to, aby brambory byly vařené do poloměkka. Poté nám těsto nebude tolik řídnout.
Broskvová náplň postup:
Broskvový džem Relax 100 % z ovoce vložíme do mísy a postupně vmícháme předem nakrájené meruňky. Lehce promícháme v hustější náplň, kterou plníme jednotlivé taštičky.
Vanilkový tvaroh postup:
Plnotučný tvaroh promícháme s medem. Vanilkové lusky rozkrojíme na půl. Nožem vyškrábneme střed vanilkového lusku a přimícháme do tvarohového základu.
Servírování:
Taštičky servírujeme s vanilkovým tvarohem. Pokrm můžeme dozdobit nakrájenými meruňkami a strouhaným perníkem.
Domácí Granola
Suroviny na 1 plech granoly:
Špaldové vločky 300 g (můžou být i klasické ovesné)
Kešu ořechy 100 g
Lískové ořechy nebo Pekanové ořechy 50 g
Plátkové mandle 50g
Slunečnicová semínka 50 g
Kokosové plátky 40 g
Kakao 1 lžíce (granola bude tmavší)
Lesní med 4 lžíce
Sušené ovoce mix 50 g
Postup:
Veškeré sušené ingredience si vysypeme do mísy, které důkladně promícháme s lesním medem. Vložíme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160°C – 30 minut. V polovině pečení Granolu promícháme. Upečenou Granolu necháme zchladnout. Uchováváme v uzavřeném prostoru.
Tip: Granola je ideálním doplňkem do jogurtů a s lžičkou džemu Relax 100 % z ovoce dodáte vaší snídani to pravé ovocné potěšení.
Zdeněk Křížek
Zdeněk Křížek započal svou kuchařskou kariéru v hotelu Jalta. Právě tam se poprvé setkal s asijskou kuchyní a také se zamiloval do japonské kuchyně díky teppanyaki – speciálnímu japonskému stolu s grilovací deskou pro úpravu jídel před zraky hostů. Po čtyřech letech působení odešel do hotelu Boscolo, kde vařil další tři roky. Od roku 2006 působí v hotelu Mandarin Oriental, Prague. Za své desetileté působení v hotelu Mandarin Oriental, Prague získal pracovní zkušenosti z asijských hotelů v Číně, Malajsii a Japonsku, kde si prohluboval a rozšiřoval znalosti asijské kuchyně. Od července 2016 do listopadu 2017 zastával Zdeněk Křížek funkci šéfkuchaře restaurace a baru Spices. V současné době působí jako Executive Culinary Chef pro OREA HOTELS & RESORTS.
Zdroj: Relax