Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Zrelaxujte se ve věhlasných Lázní Kostelec a objevte jejich bohatou historii a léčebné kůry!

Patří k věhlasným a jedněm z nejstarších lázní u nás. Místo, které několik desítek let svými zásahy ničili nejprve nacisté, pak komunisté, dostalo zpět punc jedinečnosti. Dnes se v Lázních Kostelec u Zlína velmi úspěšně léčí například bolesti zad, kloubů, lupénka nebo atopický ekzém. A vám se jistě tyto lázně “vejdou i pod stromeček”!
Mnoho lidí přemýšlí, co svým rodičům, prarodičům, nebo dětem a dalším blízkým dát pod stromeček. Proč jim nevěnovat pobyt v lázních? „Dnes je běžné, že do lázní nejezdí jen klienti takzvaně ‘na pokladnu’, tedy přímo se povinně léčit, ale jezdí i za relaxem, na dovolenou či prodloužený víkend. Podobně je to u nás a jsme rádi, že máme pestrou škálu klientů,” prozradil ředitel Lázní Kostelec Jiří Fadler, který má za to, že právě lázeňský pobyt, ať už na Vánoce, na Silvestra, kdy jsou připraveny speciální balíčky, tak i jindy v roce jsou skvělým dárkem pod stromeček.
Historie kosteleckých lázní sahá do období před 276 lety a od té doby prošly mnoha proměnami. Ve třicátých letech minulého století projevil zájem o jejich koupi dokonce Tomáš Baťa, ale hraběnka Charlotta Seilernová prodej zatvrzele odmítala. Následně byly lázně během 2. světové války značně poškozeny, a po roce 1945 zestátněny. Stačilo málo a byly zcela zničeny. Později je sice bývalý režim zachoval jako rekreační středisko pro Vítkovické železárny, vybudoval na tehdejší dobu luxusní hotel, nicméně smysl místa pozbývaly a byl jim odejmut statut lázeňské péče. Jejich původní smysl se začal znovu naplňovat před dvaceti lety.
„Od té doby zde znovu a velmi úspěšně léčíme bolesti kloubů, zad nebo krční páteře, ale také mimokloubní revmatismus a další onemocnění. Léčivý pramen s velmi vysokým obsahem sirovodíku je vhodný také pro léčbu kožních onemocnění, jako například atopický ekzém, lupénku či akné. K léčbě se používá široká paleta procedur – od sirných, uhličitých či perličkových koupelí, přes rašelinové zábaly, parafínové obklady, různé druhy masáží a plynové koupele v CO2, až po světelnou terapie, elektroléčbu i léčebnou rehabilitaci,” prozradil obchodní manažer Jiří Fadler.

Největšího rozmachu kostelecké lázně dosáhly v letech 1899-1908, kdy je vlastnil lékař Jan Kovář a manželé Mašláňovi. Lázně byly tehdy přebudovány na moderní léčebné středisko, které se velmi rychle stalo společenským centrem kraje. Ač v dnešní velké konkurenci lázeňských služeb je složitější prorazit, tyto lázně jsou mnohým zcela originální. Polohou, širokou nabídkou služeb, nejenom těch léčebných. „Lidé často utrácejí desetitisíce za různé exotické nebo běžné dovolené u moře. Samozřejmě je to lákavé a krásné. Rozhodně neříkám ne, ale najde se řada lidí, kteří k nám jezdí a říkají, že pomalu mění pobyty u moře či kdekoli v zahraničí za pár dní, týden nebo dva v lázních, protože zde najdou odpočinek, relax, dobrou kuchyni, zážitek, krásnou přírodu a k tomu ještě i léčebné procedury. Naopak jim odpadají starosti a náklady s dlouhým a někdy složitým cestováním. Mnozí takoví jsou a my jsme za ně samozřejmě velmi rádi,” podotkl ředitel lázní Jiří Fadler.

Podobně hovoří řada lékařů nebo managerů jiných českých lázeňských komplexů, protože Češi v poslední době skutečně objevili ‘lázeňské kouzlo’ toho, jak si udělat krásnou dovolenou a spojit příjemné s užitečným, protože nejlepší investicí je právě investice do sebe, do svého zdraví, shodují se odbornici. „Chystáme zde jak na Vánoce a Silvestr zajímavý program, tak i v průběhu roku zde chceme dělat různé akce, besedy, zvát i zajímavé hosty. Stále se snažíme věci vylepšovat a hlavně o to, aby se naši hosté u nás cítili co nejlépe,” dodal Fádler.

Lázně Kostelec u Zlína:
Lázně, které mají kořeny až roce 1742, kdy kostelecký občan Jan Zbořil objevil na svém pozemku zázračný pramen, který léčil „otokem a dřením údy stižené a zdravé chránil před onemocněním“, se opět stávají střediskem jihovýchodní části republiky. Kdysi šlechtický rod Seilern-Aspang vepsal toto panství do zemských desek jako své a nechal v Kostelci vzniknout takzvané „panské lázně“ ve stylu doznívajícího baroka. Ty sloužily nejdříve pouze vrchnosti, až následně byly určeny pro všechny klienty. Dnes sem jezdí lidé různých věkových kategorií i společenského postavení a na své si přijdou i milovníci golfu. 
Zdroj: Lázně Kostelec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *