Jarní sladká odměna

Se začínajícím jarem roste naše chuť dostat se do pořádné formy. Ale se spálenými kaloriemi z kolečkových bruslí nebo kola zároveň roste naše chuť dopřát si něco dobrého. Dobrá zpráva je, že si mlsání můžete dopřát právě za odměnu za naběhané, ušlé a ujeté kilometry.

Větrníčky z listového těsta
Suroviny:
170 g másla
280 g hladké mouky
špetka cukru krupice
60 g rostlinného tuku
špetka soli
Ovocná náplň s kousky ovoce meruňka

Postup:
Mouku prosejeme do mísy. Přidáme změklé máslo a rostlinný tuk, špetku soli i cukru a nahrubo propracujeme. Potom přilijeme 120 ml ledové vody a vypracujeme hladké těsto, které necháme aspoň 20 minut odpočinout v lednici. Vychlazené těsto vyválíme na slabý plát. Nakrájíme ho na čtverečky o straně 10–12 cm. Přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Každý čtvereček nakrojíme asi 5 cm po úhlopříčce od každého rohu směrem ke středu. Střed nedokrojíme, necháme ho vcelku. To bude místo pro zavařeninu. Vždycky jeden z rozpůlených cípů růžku přehneme směrem do středu a stlačíme. Na střed každého větrníčku potom dáme lžičku ovocné náplně. Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme dozlatova.

Višňovo-makový koláč
Suroviny na těsto:
42 g čerstvého droždí
250 ml mléka
80 g cukru
500 g polohrubé mouky
130 g změklého másla

Suroviny na náplň:
420 g Hamé Ovocná náplň Višeň
250 g máku
150 g krémového termizovaného sýru
1 balíček Vitana Cukru citronového
1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Suroviny na polevu:
100 g moučkového cukru
3 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:
V malé misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci vlažného mléka a rozmícháme. Necháme 5 minut odpočívat. Mouku smícháme se zbylým cukrem, uděláme do směsi důlek a vlijeme připravené droždí. Zapracujeme, přilijeme zbylé mléko, smícháme a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Vypracujeme vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout zhruba 45-55 minut. Připravíme si náplň. Hamé Ovocnou náplň smícháme s mákem, sýrem, lžící citronové šťávy a s balíčkem citronového cukru. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku o velikosti cca 45×45 cm. Rozetřeme na ni rovnoměrně náplň a placku srolujeme do rolády. Pomocí zubní nitě nakrájíme roládu na cca 5,5 cm široké kousky, které vyskládáme do dortové formy (o průměru 26-27 cm) vymazané olejem. Necháme ještě 20 minut kynout. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 170 °C a dáme na 25 minut péct, poté přikryjeme (např. alobalem) a pečeme dalších 20 minut. Než se koláč dopeče, připravíme si polevu. Smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Jakmile vyndáme hotový koláč, polejeme jej polevou a necháme jej 10 minut vychladnout.

Tip redakce: 100% ovocná radost
Máte chuť na ovocnou svačinku? Nová 100% ovocná omáčka od Hamé splňuje nejvyšší nároky na kvalitu. Je vyrobena pouze z ovoce a ovocných šťáv bez přidaného cukru a konzervantů. Luxusní zavařeniny jsou ideální na dochucení kaší, jogurtů, dezertů nebo k namazání na pečivo. Hodí se také pro zdobení pohárů či moučníků. Vybírat můžete s příchutí: meruňka, jahoda a švestka. Bal. 230 g. Cena: 56,90 Kč. Nakupovat můžete také pohodlně na www.hame-eshop.cz

Zdroj a foto: Hamé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.