Uvítejte podzim zdravým pečením!

Podzim se blíží a s ním přijde čas na sklizeň mnoha druhů sezónního ovoce. Vykouzlete s něj skvělé moučníky ke snídani či svačině pro celou rodinu. Máme pro vás tip na tři rychlé recepty v biokvalitě, které jste ještě zaručeně neochutnali. Díky ingrediencím od PROBIO máte záruku 100% přírodního složení bez chemických přísad. Překvapte své blízké něčím výjimečným!

Kynutý švestkový koláč s mákem
Ingredience:
• 300 g švestek
• 250 g + 100g pšeničné mouky polohrubé PROBIO
• 100 ml + 250ml mléka
• 1 vejce
• 15 g droždí
• 50 g + 80g másla
• 200 g máku
• 20 g skořicového cukru
• 1 lžička mleté skořice

Těsto:
• 250 g polohrubé pšeničné mouky PROBIO
• 4 lžíce přírodního třtinového cukru PROBIO
• 100 ml mléka
• 1 vejce
• 15 g droždí
• 50 g másla

Maková náplň:
• 200 g modrého máku
• 100 g přírodního třtinového cukru PROBIO
• 20 g skořicového cukru
• 250 ml mléka

Drobenka:
• 100 g polohrubé pšeničné mouky PROBIO
• 100 g přírodní třtinový cukr PROBIO
• 80 g másla
• 1 lžička skořice

Postup:
Z mléka, másla, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku smíchejte s vejcem a kváskem a zadělejte těsto. Nechte kynout na teplém místě cca 30 minut. Mák svařte s cukrem a mlékem. Z mouky, cukru a skořice vypracujete drobenku. Švestky očistěte a rozpulte. Vykynuté těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech, pomažte makovou náplní, poklaďte půlkami švestek a posypte skořicovou drobenkou. Švestkový kynutý koláč s mákem pečte na 170 °C cca 30 minut. Koláč nechte vychladnout a můžete podávat.

Čirokovník se švestkami
Ingredience:
• 150 g loupaného čiroku PROBIO
• 100 g mletého modrého máku
• 2 lžíce slunečnicového oleje na pečení a smažení
• 100 g rozinek
• pohanková mouka PROBIO
• 5 lžic javorového nebo agávového sirupu
• hrst celých hnědých mandlí
• 600 ml mléka
• špetka soli
• 1⁄2 lžičky mletého vanilkového prášku
• špetka mletého hřebíčku
• 1 lžička skořice
• máslo
• 2 vejce
• 200 g švestek

Postup:
Čirok propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou 25 minut. Do teplé čirokové kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.
Mezitím vymažte dortovou formu máslem a vysypte moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto nalijte do formy, ozdobte švestkami a loupanými mandlemi. Pečte cca 45 minut.

Špaldový ovocný koláč
Ingredience:
• 180 g polohrubé pšeničné mouky PROBIO
• 70 g polohrubé špaldové mouky PROBIO
• 100 g třtinového přírodního cukru PROBIO
• 100 ml slunečnicového oleje na pečení a smažení
• 12 g kypřícího prášku
• 40 g vanilkového cukru
• 1 lžička mletého vanilkového prášku
• 3 vejce
• 50 – 100 ml mléka
• 250 g měkkého tvarohu
• 500 g podzimního ovoce (jablka, hrušky, švestky…)

Postup:
Žloutky ušlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Mouku prosejte a smíchejte s ½ balíčku kypřícího prášku. Přidejte olej a společně se žloutky a cukrem ušlehejte. Přimíchejte zbytek kypřicího prášku a podle potřeby zřeďte trochou mléka. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto přelijte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Tvaroh smíchejte s 1 lžící oleje a mletým vanilkovým práškem. Tvarohovou náplní přelijte těsto a posypte ovocem. Pečte na 200 °C cca 30 minut.

Zdroj: www.probio.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.