Svačiny (ne)jen pro školáky, aby nezbyl ani drobeček!

Připravit dětem zdravou svačinku, která jim dodá všechny potřebné živiny, a zároveň nebude po návratu ze školy stále v aktovce, je pro mnoho rodičů oříšek. Prvních několik dní a týdnů jsou rodiče kreativní a přípravou svačin jsou schopni strávit mnoho času. Čím více se ale blížíme konci prvního čtvrtletí, tím více rodičů sklouzává k tradičnímu rohlíku se šunkou. Pokud je rohlík celozrnný, šunka kvalitní a vše je navíc doplněno zeleninou či ovocem, jedná se sice o zdravou svačinku, ale dětem se brzy přejí.

Zatímco snídaně by měla tvořit přibližně 20-25 % denního příjmu energie, svačina by měla zastat přibližně 10-15 % příjmu energie. Základem je obvykle celozrnný kvalitní chléb či rohlík, případně zkuste tortilly, bagely anebo kváskový chleba. Šunky jsou osvědčenou náplní, ale vhodnou alternativou může být i Cottage sýr, falafel nebo vaječná omeleta. Pokud chcete být za hvězdného svačináře, připravte dětem vlastní pomazánku. Připravit ji můžete společně, takže v ní bude pouze to, co dítěti skutečně chutná.
Pokud se chcete pečivu zcela vyhnout, můžete přichystat salát. Skvělý je například s červenou čočkou a sýrem. Stačí jej zabalit do dózy, přidat vidličku a doufat, že ji školák nikde nezapomene. Další inspiraci na školní svačinky naleznete v našich receptech a potřebné suroviny naleznete v ochodech Tesco.

Usměvavý zeleninový wrap
Ingredience:
2 tortilly
1 mrkev
2 ředkvičky
¼ červené papriky
strouhaný sýr
1 lžíce bílého jogurtu

Dekorace:
cherry rajčátka
pažitka

Jogurtový dip:
¼ jogurtu
½ olivového oleje
½ lžičky pažitky

Avokádový dip:
¼ jogurtu
½ avokáda
špetka soli
citronová šťáva

Postup:
Nastrouháme zeleninu a papriku nakrájíme. Vše vložíme do mísy a přidáme sýr a jogurt. Směs dáme do středu tortilly, kterou následně zabalíme a přeložíme na půl. Odkrojíme vrchní část tortilly tak, aby na bocích zůstala malá zaječí ouška. Přepůlíme cherry rajčátko a uděláme z něj nos. Z pažitky vytvoříme vousky a mrkvičku použijeme na oči. Můžeme podávat s dalšími dipy.

Pomazánka z kořenové zeleniny
Ingredience:
70 g mrkve
50 g petržele nebo pastináku
50 g celeru
70 g cibule
1 polévková lžíce másla
2-3 pol. lžíce bílého jogurtu
1 pol. lžíce hořčice
čerstvá pažitka
sůl

Postup:
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno. Rozehřejte pánev, přidejte máslo a pomalu jej nechtě rozpustit. Následně přidejte zeleninu a několik minut restujte. Směs nechte vychladnout a vmíchejte hořčici a bílý jogurt. Podle chuti dosolte a přidejte pažitku.

Sýrové muffiny
Ingredience:
2 hrnky špaldové mouky
150 g strouhaného sýra
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky tmavého cukru
1 ½ hrnku bílého jogurtu
2 lžičky kypřicího prášku
hrst nasekaných bylinek 1 vejce
6 pol. lžic másla
sůl

Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a postříkejte olejem, aby se okraje muffinů nepřipékaly. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu. Přidejte bylinky, sýr a cukr. Vše důkladně promíchejte dohromady. V další míse smíchejte jogurt, vejce a máslo. Jogurtovou směs vlijte do mouky a míchejte, dokud se vše nespojí v jemné tekuté těsto. Podle potřeby přidejte jogurt. Papírové košíčky naplňte do ¾ těstem a pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou muffiny zlaté.

Kuskus se švestkami, rozinkami a mandlemi
Ingredience:
300 g kuskusu
40 g rozinek
200 g bílého jogurtu
100 g sušených švestek
40 g loupaných mandlí
2 lžíce medu
1 lžíce mleté skořice

Postup:
Kuskus připravte dle návodu na etiketě. Nechte jej vychladnout a postupně přidejte nakrájené kousky sušených švestek, rozinky, mandle, bílý jogurt, med a mletou skořici.

Salát s čočkou, mrkví a sýrem
Ingredience:
1 balení červené čočky
1 balení rukoly
1 lžička hrubozrnné hořčice
2 lžíce olivového oleje
4 mrkve
100 g sýra čedar
špetka soli
špetka pepře

Postup:
Čočku uvařte do změknutí, ale nerozvařte ji. Na koleji krátce orestujte mrkev nakrájenou na nudličky. Čočku a mrkev dejte do mísy. Přidejte rukolu, nahrubo nastrouhaný sýr a dochuťte olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.

Zdroj a foto: Tesco

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.