Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jaké jsou míchané nealko drinky v posledních desetiletích?

Životní styl se za poslední tři dekády změnil ve všech směrech, včetně trendů v pití nealko drinků. Milujeme osvěžující koktejly se super zdravými ingrediencemi, často právě v nealkoholické variantě.

Svátkem nealko koktejlů je již tradičně světová soutěž Mattoni Grand Drink vrcholící Mattoni Koktejl Festivalem v centru Prahy. Každoroční akce nejlépe vystihuje rostoucí trend oblíbenosti míchaných nápojů bez kapky alkoholu. Jejich složení respektuje zdravou výživu a v recepturách jsou často ingredience, jejichž názvy jsme v bio prodejnách kdysi nedokázali ani přečíst. Jak tomu ale bylo dříve? Existovaly vůbec míchané nealko drinky, jaké známe dnes?

Míchané nealko koktejly před koncem tisíciletí
Nealkoholické koktejly se míchají poměrně dlouho, ale v posledních 20 letech zažívají největší rozmach. Hosté konzumují méně alkoholu a soustředí se na kvalitní suroviny,“ komentuje trendy barman Achim Šipl, který skončil na 2. místě Mattoni Grand Drink 2016.

Jaké míchané nealko drinky jste mohli ochutnat za socialismu? Byla tady „Shirley Temple“, koktejl z citronové šťávy, grenadiny a zázvorové limonády, pojmenovaný po slavné hollywoodské herečce. Otázku, nakolik bylo tenkrát těžké sehnat odpovídající ingredience a jakými surovinami je národ Babiců nahrazoval, radši nechme stranou.

Dalším drinkem byl „Florida cocktail“, který osvěžil citronem s grepovým a pomerančovým džusem (zde už to bylo jednodušší, citrusy většinou byly). „Koktejly“ bychom v dobré víře mohli nazývat i tehdejší hotové limonády. Bývala černá, žlutá, červená a taky oranžová. Stačilo dodat led, brčko a pel výjimečnosti se dostavil. Doma Češi většinou pili vodu se šťávou, případně sifon se šťávou. To bychom ale spíše nazvali součástí pitného režimu než pokus o výrobu koktejlu.

Horké trendy současnosti podle barmanů
Prestižní soutěž Mattoni Grand Drink přinesla za dobu své existence již mnoho originálních nealkoholických drinků, na nichž je vývoj novinek v míchání koktejlů ideální sledovat. Díky letošní špičkové konkurenci se i na letošním ročníku MGD objevovaly jednoduše zdobené, decentně designované koktejly, prostě to, co si moderní gastronomie žádá. Co si o horkých trendech myslí letošní i minulí účastníci z řad barmanů?

Jiří Boháč
Aktuálním trendem je u nealko koktejlů například využívání prášku matcha: „Je to jeden z nejkvalitnějších čajů a ještě před tím, než se dostane například do vašeho nealko koktejlu, projde šetrnou a náročnou výrobou, kterou přesně znají jen japonští farmáři. Jemný zelený čaj si pochvalují nejen fanoušci asijských čajů, ale i výživový poradci, kteří oceňují především pestré složení,“ připomíná Jiří Boháč.

Jan Lukas
Barman Jan Lukas se na Mattoni Grand Drink umísil v minulých letech: „Mattoni Koktejl Festival jde s dobou a dokazuje to každý ročník této soutěže. Proto je pořád těžší a těžší zde vyhrát. Soutěžící se soustředí hlavně na životní prostředí, zdravý životní styl a jednoduchost koktejlu. Základem se stává hezké a čisté sklo tak, jak tomu mělo vždycky být. To, že obliba nealko koktejlů stoupá je nepopíratelné, například i michelinské restaurace při svých vícechodových menu nabízejí verze, kde místo párování jídla a vína může host dostat i párování jídla a nealko drinku. Myslím, že tohle je pro mixologii velký posun a otevírá barmanům nové možnosti,“ komentuje Jan Lukas.

„Současné trendy jdou ruku v ruku se životním stylem, což se odráží skvěle na chutích drinků. Místo velkého množství sirupů a džusů se používají spíše různé ovocné a zeleninové šťávy, které nabízejí rozmanitější chutě. Na úpravu takových šťáv se používají pokročilejší techniky, např. fermentace (kvašení), která dává nový rozměr chutí a klarifikace, která se používá k čištění šťáv, díky které získáte čiřejší tekutinu,“ dodává Lukas.

Jan Šebek
Letošní vítěz českého kola Mattoni Grand Drink potvrzuje, že nové metody zpracování nápoje jsou nejžhavějším trendem: „Rádi se soustředíme na sezónnost a moderní styl drinků za použití různých speciálních technik – použití sousvide, fermentace či klarifikace. Do popředí se dostávají také stále více oblíbené chuťové profily, například hořká a kyselá přebíjí sladkou, dokonce se lidé ptají po koktejlech úplně bez cukru. Na Mattoni Koktejl Festivalu mě zaujalo, že někteří soutěžící využili i nealko destiláty, což je velice zajímavý produkt při práci za barem, který se začíná více využívat v běžném provozu,“ pozoruje Jan Šebek.

 Recepty podle aktuálních trendů
Jiří Boháč letos pro Mattoni připravil čtyři zcela nové recepty na nealko koktejly inspirované aktuálními trendy. Drinky odlehčil a do jejich složení zařadil tropické ovoce, sirupy i populární matchu. Jejich umíchání zvládne doma každý, kdo se chce osvěžit nebo překvapit přátele na party.

ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA  
Suroviny:
20ml šípkového sirupu
100ml Mattoni perlivé
zdobeno malinami a snítkou rozmarýnu

Postup: Do sklenice nalijeme šípkový sirup, postupně doléváme Mattoni , aby se zachoval vrstvený efekt. Dozdobíme snítkou rozmarýnu s malinami.

MATCHA ANANAS 
Suroviny:
150ml ananasového džusu
100ml Mattoni perlivé
2 g matcha prášku
zdobeno lístkem bazalky

Postup: Všechny ingredience odměříme a promícháme v šejkru. Po nalití do sklenice dozdobíme lístkem bazalky.

AQUA SPRITZ 
Suroviny:
30ml studeného koncentrovaného výluhu z červeného čaje
20ml bezového sirupu
50ml Mattoni perlivé
zdobeno physalis

Postup: Do sklenice nalijeme postupně červenou bázi, bezový sirup a minerální vodu Mattoni. Dozdobíme physalis.

SLIM & FIT 
Suroviny:
100ml ananasového džusu
100ml Mattoni perlivé
1ks zralého plodu maracuja
zdobeno snítkou rozmarýnu, rakytníkem

Postup: Do sklenice vložíme postupně ananasový džus, vydlabanou dužinu se šťávou z maracuji a dolijeme minerální vodou Mattoni. Dozdobíme snítkou rozmarýnu, případně kuličkami rakytníku.

Zdroj a foto: Mattoni

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *