Mák nejsou jen semínka na pečivu, obsahují blahodárný olej

Malá semena s velkými benefity můžeme po právu nazývat superpotravinou, která má více prospěšných látek než řada exotických plodin, které jsou teď u nás v módě. Patříme k nejvýznamnějším pěstitelům a největším konzumentům máku na světě. Mák je olejnaté semínko, které má jedinečné složení. Mák není jen náplň do buchet či posyp na rohlíky, může se z něj vyrábět i makový olej, který je v domácnosti spíše jen raritou.

V obchodě běžně sáhneme po řepkovém či slunečnicovém oleji. Ty méně tradiční do nákupního košíku však často nedáváme, což je k vlastní škodě. K dostání je i makový, sezamový, lněný olej a další. Zatím pouze pomalu odhalujeme jejich přínos pro zdraví, ale i netradiční chutě k obohacení kuchyně. Rostlinné tuky se získávají z olejnatých semen a vyznačují se zajímavou skladbou živin. Například u semen potravinářského modrého máku tvoří tuk až 47 %. Z výživového hlediska však není důležité množství tuku, ale zejména jeho složení. Makový olej obsažený v makových semínkách má nejvíce omega-6 mastných kyselin prospěšných pro zdraví.

Není tuk, jako tuk
Tuky se přirozeně vyskytují v krvi a slouží jako hlavní zdroj energie. Když jíme, tělo ukládá přebytečné tuky, aby je mohlo využít později, třeba mezi jídly či při zvýšené námaze. Abychom lépe pochopili, co je zdravý tuk, je zapotřebí krátká teorie. Tuky či oleje můžeme dělit na tuhnoucí či tekuté, vysychavé či nevysychavé a podobně. Nejzajímavější je ale rozdělení podle vlivu na lidské zdraví. Zjednodušeně řečeno na prospěšné (nenasycené mastné kyseliny) a spíše škodlivé (nasycené mastné kyseliny), které zvyšují hladinu celkového cholesterolu.

Mezi nejznámější zdravé tuky patří omega-6 či omega-3 mastné kyseliny (nepostradatelné esenciální mastné kyseliny). Lidský organizmus si je však nedokáže vytvořit, proto je pro nás jediným zdrojem strava. Tyto zdravé tuky naleznete i v oleji z řad semen a ořechů pěstovaných v České republice. Na obrázku najdete srovnání složení vybraných olejů semen a ořechů. Nejlépe ze složení vychází například makový olej, olej z vlašských ořechů či lněný. Olejnatá semena či ořechy mají obvykle specifické zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin, a proto je vhodné je v našem jídelníčku různě kombinovat. Nejhorší složení co do škodlivých tuků má olej palmový, který při bližším prozkoumání obalu potravin najdete v sušenkách, některých čokoládách, margarínech, instantních pokrmech, pečivu a v mnoha a mnoha dalších potravinách.

Prospěšnost makového oleje či makového semínka je prokazatelná a je jen škoda, že se větší pozornost věnuje dovozům cizokrajných potravin. „Důvodem může být neznalost potravinářského využití máku ve světě a absence této informace je znát i ve vědeckých kruzích,“ říká Vlastimil Mikšík z ČZU v Praze a doplňuje, že makový olej je jedním z nejprospěšnějších olejů vůbec.

Účinky máku:
·        Prevence proti osteoporóze a kardiovaskulárnímu onemocnění
·        Podporuje trávení a imunitní systém
·        Má zklidňující účinky na nervový systém (omega -6 vhodná na symptomy ADHD)
·        Pozitivně ovlivňuje kožní onemocnění apod.

Používat zvenku i zevnitř
Makový olej je stoprocentně za studena lisovaný olej ze semen máku modrého. Po vylisování se olej odkaluje a před plněním pouze jemně filtruje. Makový olej lze používat zvenku i zevnitř, tedy v kosmetice i gastronomii. V kuchyni se hodí při přípravě sladkých pokrmů i do studené kuchyně. „Výborný je i jako zálivka do salátů, místo klasického olivového oleje. Salát dostane úplně jinou chuť, přidat můžete i celá semínka máku,“ doporučuje foodbloggerka Kristýna Smolová alias Kitchenbook. Makový olej má oproti olivovému ještě tu výhodu, že obsahuje 10x více esenciálních kyselin.

Jelikož jsou semínka máku bohatá na nenasycené mastné kyseliny a obsahují velkou porci vitamínů a minerálních látek, je makový olej často používán i v kosmetice. Je vhodný pro suchou, citlivou a dokonce i dětskou pokožku. Potírat jím můžete ale i pleť, nehty či vlasy.

Jeden obyvatel ČR sní průměrně 430 g máku.

V máku je více vápníku, než v mléce
Mák je velmi dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Mnohé z nich obsahuje ve vysoké koncentraci. Obsahuje až 12x více vápníku než kravské mléko, 9x více než jádra vlašských ořechů a 600x více než pšeničná mouka. V máku je i zinek, draslík, fosfor, hořčík, měď a další minerální látky, jejich obsah je u máku a jiných olejnatých semen a ořechů srovnatelný. Z vitamínu je v semenech i oleji obsažen vitamín E, některé vitamíny skupiny B i vitamín C. Mák obsahuje další prospěšné látky například dietární vlákninu. Má srovnatelné složení vlákniny jako lněná semínka, pomáhá trávicímu systému metabolizovat a hladce zpracovávat potraviny a tím pomáhá zabránit zácpě a jiným zažívacím problémům.

Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny, ale řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také. V našem jídelníčku by se na mák a jeho podoby rozhodně nemělo zapomínat.

Mákokoulení
Koulela se, koulela, maková kulička. Víc než dvě ruce při přípravě originálních makových kuliček nebudete potřebovat. Makové kuličky patří mezi nepečené cukroví či jednohubky, kterými si zpestříte jídelníček i v jiné dny, než jsou Vánoce. Připravte si je v několika podobách. Je libo sladké nebo slané? Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, použijte kvalitní mák. To je podmínkou úspěchu.

Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Jen čerstvá a kvalitní maková semínka dodají jídlu ten správný šmrnc. Věřte, že mák se výborně hodí nejenom do buchet či na sladko, ale jeho chuť se chodí i k různým sýrům.

Kuličky čtyř chutí
Chcete-li připravit pohoštění během pár minut, zkuste si zakoulet kuličky. Základem jsou různé hmoty. Fantazii se meze nekladou, ale pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat čtyřmi recepty na sladké i slané kuličky s mákem. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.

Datlové kuličky
Suroviny:
500 g datlové pasty
4 velké lžíce mletých arašídů
1 lžíce celého modrého máku

Meruňkové kuličky
Suroviny:
500 g meruňkové nesířené pasty
2 lžíce celého modrého máku
2 lžíce loupaných konopných semínek
1 lžička pražených sezamových semínek

Postup:
Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sladké kuličky obalujete v celém máku, praženém sezamu, řepném prachu, kokosu nebo matcha čaji.

Sýrové kuličky
Suroviny:
500 g měkkého tvarohu v obalu
150 g změklého másla
200 g najemno nastrouhaného eidamu
1 lžíce celého modrého máku
sůl, pepř

Nivové kuličky
Suroviny:
500 g měkkého tvarohu v obalu
2 lžíce pomazánkového másla
100 g změklého másla
110 g najemno nastrouhané nivy
60 g najemno nastrouhaného eidamu
2 lžíce celého modrého máku
sůl

Postup:
Všechny ingredience spíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku s chilli lupínky. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí.

TIP:
Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.

Mák obsahuje mnoho minerálů, vitamínu a esenciálních kyselin. Mlsání tedy nebude jen pro oko krásné, ale i chutné a zdravé. Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou.

Zdroj: www.nasmodrymak.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.