Mošt vs. džus aneb tři rozdíly, které se vyplatí znát

Popíjení ovocných šťáv a moštů je ideálním způsobem, jak doplnit přes zimu vitamíny. Pokud však chcete svému tělu dodat vitamíny pocházející opravdu z ovoce a ne ty uměle přidané, měli byste vědět, který z ovocných nápojů je nešizený a jak se vlastně vyrábí. Výroba totiž ovlivňuje nejen kvalitu, ale i výslednou chuť, což poznáte na první lok (nejen) u Ovocňáku.

Zákon možná nezná rozdíl mezi moštem a džusem, vám se ale tahle znalost může hodit. Oboje je sice 100% šťáva, ale když dva dělají totéž, není to zdaleka vždycky totéž. Zatímco mošt se vyrábí jednoduše lisováním ovoce a pasterací, tak džusy, které jsou u nás v drtivé většině z koncentrátu, se vyrábějí mnohem komplikovaněji a po cestě do vaší skleničky procestují slušný lán světa.

Výroba
Výroba džusu z koncentrátu totiž probíhá takto: Z vylisované ovocné šťávy se odpaří voda (a zmizí bohužel i vitamíny a aromatické látky) čímž se zahustí a vytvoří koncentrát. Ten putuje různě po světě, kde si ho jednotliví odběratelé pěkně zase naředí vodou na původní hodnotu a prodávají jako 100% šťávu. Tu zakonzervují vitamínem C, neboli kyselinou askorbovou, a následně sterilují. Ty levnější značky ani zpět původní aroma nepřidávají, něco stojí a kosmetický průmysl ho rád koupí. Proto není problém mít džus z manga, mandarinek nebo klidně čínských jablek, která jsou mimochodem v koncentrátech nejčastěji, protože největší producent jablečného koncentrátu na světě je Čína.

Obsah živin
Oproti tomu mošty, včetně těch od Ovocňáku, mají cestu do sklenky výrazně jednodušší. Ovoce je obvykle z blízkého regionu, šťáva, která byla lisována za studena, projde chvilkovou  pasterací (zahřeje se pouze na 83 °C po dobu 5 sec), tím se zbaví bakterií, kvasinek a prodlouží se její trvanlivost. Přitom si uchová 70 % vitamínů a minerálů. A dál? Ještě za horka se stočí bez jakékoliv chemie a pokračuje rovnou k zákazníkovi. Mošt Jablko 100%, 3 l za 199 Kč, www.ovocnak.cz

Chuť
Mošt si tedy na rozdíl od džusu zachovává vysoký podíl vitamínů, obsahuje jen vodu z ovoce, které v případě těch od Ovocňáku pochází pouze z lokálních zdrojů a pasterace tu probíhá šetrně. A šetrná výroba se podepíše i na jeho chuti. Mošty opravdu chutnají a voní jako šťavnatá jablka. Nebo další ovoce. Ovocňák totiž vyrábí 14 chuťových variant, od 100% jablka až po mošty s rakytníkem, zázvorem nebo třeba černým rybízem.

Pokud tedy nechcete pít jen prázdné kalorie, sáhněte spíše po českém moštu, se kterým doplníte hromadu zdravých látek a ještě si pochutnáte na opravdové chuti ovoce.

Ovocná šťáva, mošt a džus
Jedná se o 100% ovocné šťávy, které jsou vylisované z ovoce přímo nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Mošty bývají zakalenější než klasické džusy.Nektar
Nejedná se o 100% ovocné šťávy, ovocný podíl se v nich pohybuje mezi 25 a 50 %, podle toho, z jakého ovoce pochází. Vylisovaná šťáva se ředí vodou, obvykle jsou do ní přidávány další cukry.Ovocný nápoj
Podíl ovocné šťávy je zde zcela minimální, vlastně slouží jen na dochucení. Ovocné nápoje často obsahují aromata pro podpoření ovocné chuti a plno přidaného cukru, ne-li jenom sladidla.

Zdroj a foto: Ovocňák

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.