Uvařte si s projektem Zrozeno v EU pražmu s kapunati

Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Společně vyrazíme na ochutnávku do deseti zemí a připravíme si tradiční jídla z kvalitních evropských surovin tak, jak je vařily nejen naše babičky, ale i babičky v Itálii, Belgii, Francii, Maďarsku, Maltě, Švédsku, Řecku, Irsku a Portugalsku. Šestá zastávka bude do země, která je především v létě oblíbenou destinací – Malta.

Irgad bil kapuati / Pražma s kapunati (tradiční zeleninová příloha) 2 porce
Suroviny:
1 větší pražma královská
1 citron
Rozmarýn
Tymián
3 stroužky česneku
2 střední lilky
1 řapíkatý celer
2 cibule
1 plechovka loupaných rajčat
Půl hrnku oliv
Kapary – čajová lžička
Bílý vinný ocet
2 lžíce třtinového cukru
Svazek bazalky
Sůl a pepř

Postup:
Čerstvou rybu si opláchneme, vyčistíme břišní dutinu a zbavíme žaber. Zkontrolujeme, případně dočistíme šupiny. Ryby si na hřbetě prořízneme až k páteří…osolíme a opepříme zevnitř i zvenku, do břicha vložíme plátky citronu, čerstvý tymián a dva stroužky česneku. Rybu pokapeme olejem, zabalíme do alobalu a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme po dobu 18 minut. Ve volném čase si připravíme tradiční maltskou zeleninovou přílohu kapunati.

Suroviny na kapunati:
2 střední lilky
3 stonky řapíkatého celeru
2 cibule
Plechovka oloupených rajčat
Půl šálku zelených oliv
Kapary – polévková lžíce
4 lžíce bílého vína
1 lžíce octa
Lžíce hnědého cukru
Čerstvá bazalka

Postup:
Lilek nakrájíme na menší kostky, dáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme ho a osušíme papírovou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme lilek a opečeme ho dozlatova – cca 8 minut. Vyndáme ho z pánve, je-li třeba, přidáme olej a vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a jemně pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také cca 7-8 minut. Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr. Důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut, pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala. Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky. Hotovou kapunati podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Zdroj a foto: www.zrozeno.eu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.