Staňte se mistry grilovací sezony, tyto vychytávky by vám neměly chybět

Grilovací sezona doslova klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas se na toto příjemné období, kdy budete moci na své terase či zahradě trávit maximum času, připravit. Neměli byste opomenout ani tu správnou výbavu na pohodové grilování, ani nové recepty, díky nimž si dopřejete ten správný kulinářský zážitek klidně každý den.

Bez voňavého masa nebo zeleniny na grilu si už snad ani jaro a léto nelze představit. Připravte se sezonu jako profík, protože takové grilování, to už si žádá zkušenosti. Každá surovina totiž vyžaduje jinou teplotu, dobu grilování a odpočívání. A pokud si chcete opravdu pochutnat, musíte tyto grilovací zákonitosti respektovat. Čím se tedy na „grilovačku“ vybavit?

Cestu k vytouženým dobrotám vám výrazně usnadní chytrý kontaktní gril, který si hravě poradí jak s klasickým grilovacím repertoárem, tak například i s palačinkami, omeletou, sendviči apod. Kvalitní gril je vybaven teplotními senzory v deskách, které dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením teploty kontaktních desek.
Skvělým parťákem vám bude například chytrý kontaktní gril od prémiové značky Sage The Smart Grill BGR840 opatřený teplotní sondou, jež je součástí grilu, a která vám pomůže připravit maso přesně podle vaší představy.

Klíčem k úspěchu při grilování je správná teplota a doba grilování. Každý druh masa se připravuje jinak a každá minuta nebo stupínek navíc se počítá. To sám ví a sám se nastaví inteligentní gril Sencor SBG 6231SS, který nabízí svým uživatelům pro usnadnění práce také stavový LCD displej, povrch Cool Touch a sedm programů na přípravu různých druhů mas nebo zeleniny. Dostupný za cenu 3.499 Kč.

Chcete-li svému masu dát ten správný voňavý šmrnc, neměla by vám ve vaší výbavě chybět udící pistole, díky níž si připomenete delikátní vůni kouře s každým soustem. Jemný a studený kouř – zvláště ten, který pochází ze dřeva ovocných stromů nebo buku – dodává pokrmům i nápojům nádech něčeho výjimečného. Pomocí rozpálených štěpků z voňavého dřeva ochutíte nejen maso, ale kulinářský experiment můžete vyzkoušet také třeba se zmrzlinou nebo dipem. Udící pistoli Sage BSM 600 si zamiluje každý milovník výrazných chutí.

Samotnému grilování předchází i důkladná příprava. Vybavte se proto náčiním, které vám usnadní fázi přípravy masa či zeleniny. Základem by měla být vhodná pracovní plocha, krájecí deska a obracecí silikonové kleště pro manipulaci s pokrmy na grilu. Kombinaci bambusu a nerezu doporučuje značka Lamart.

Pro vaše pohodové hodování na zahradě či terase se vybavte ještě jednou vychytávkou – lapačem hmyzu, díky němuž se vyhnete otravnému poletování nočních tvorů nebo štípanců od komárů. Tuto praktickou věcičku od značky Sencor SIK 5000 využijete nejen zavěšenou, ale i stojící opodál. Její dosah je celých 30 m2. Dostupný za cenu 199 Kč. 

Grilované krevety na olivovém oleji s kousky sweet ananasu a kokosu
Ingredience na 4 porce:
24ks krevet s ocásky
1 sladký ananas
2 lžíce strouhaného kokosu
0,5 dl olivového oleje
1 lžíce hnědého cukru
3 lžíce másla
Špetka soli

Postup:
Krevety s ocásky rozmrazte při pokojové teplotě. Poté je rozložte na savý papír, důkladně osušte a oloupejte. Ananas očistěte a nakrájejte na plátky nebo větší kousky. Rozpalte gril Sage BRG840 na cca 200 °C, nalijte na něj olivový olej, na který pak rozložte osušené a osolené krevety. Grilujte po obou stranách 3 a 3 minuty (čas závisí na velikosti krevet). Na druhé polovině grilu rozehřejte kvalitní máslo, nasypte na něj cukr a nechte jej zkaramelizovat. Na tento základ položte nakrájený ananas a grilujte asi 5 a 5 minut. Na vzniklou šťávu nasypte strouhaný kokos, který zlehka orestujte. Grilovaný ananas a krevety položte na talíř a posypte kokosem.

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami
Ingredience na 4 porce:
1 lilek
4 ks žampionů
2 avokáda
1 citrón
50 g rukoly
2 rajčata
2 stroužky česneku
150 ml olivového oleje
150 g majonézy
50 ml sweet chilli omáčky
1 limetka
4 ks ciabatta

Postup:
Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Osolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Poté jej opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Z žampiónů odstraníme nožičky a z vnitřní strany pokapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a osolíme. Lilky potřeme olejem a společně s plátky rajčete a žampiony pečeme na grilu z obou stran, aby byly hezky opečené. Avokádo vypeckujeme a vydlabeme. Lehce rozmačkáme vidličkou a smícháme s prolisovaným česnekem a pár kapkami limetky. Ciabattu podélně rozkrojíme a na sucho opečeme na pánvi. Spodní část potřeme majonézou, kterou jsme smíchali s chilli omáčkou a limetkovou šťávou. Poté na housku položíme lístky rukoly, ogrilovaný plátek lilku, který důkladně potřeme rozmačkaným avokádem na něj dva plátky pečeného rajčete a na konec ogrilovaný žampión.

Zdroj a foto: archiv firem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.