Kuřecí kousky ve sladko-kyselé omáčce a fenyklovo-okurkový salát od Pavla Berkyho

Další recept od Pavla Berkyho, známého módního návrháře a nadějného kuchaře, který právě bojuje v soutěži MasterChef Česko.

Porce: 4
Časová náročnost: 60 min

Ingredience:
450 g kuřecích stehenních řízků
120 g hladké mouky
60 g kukuřičného škrobu
160 ml vody
1 pl soli
1 čl bílého pepře (mletý)
1 ks vejce
500 ml rostlinného oleje

Suroviny na omáčku na maso:
70 g zázvoru
2 stroužky česneku
sušené čili papričky (podle chuti)
45 ml sójové omáčky
45 ml vinného octa
45 ml 100% pomerančové šťávy
30 g cukru krupice

Suroviny na salát:
1 ks salátová okurka
1 ks fenykl
100 ml vinný ocet
50 ml vody
30 g cukru krupice
sezamové semínka
2 ks bobkového listu
sůl
pepř celý

Postup:
Maso nakrájíme na menší kousky. Ve větší míse smícháme mouku, škrob, sůl a pepř. Přidáme vajíčko, vodu a vše pořádně promícháme. Maso naložíme do marinády a necháme odpočinout přibližně 30 min.

Připravíme zálivku na salát. Do menšího kastrolu dáme vinný ocet, vodu, cukr a koření. Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Na mandolíne (případně škrabkou) si nakrájíme okurku a fenykl na tenké plátky. Zalijeme vychladlým nálevem a dáme do lednice.

Do hlubší pánve nalejeme olej a zahřejeme na teplotu přibližně 160 stupňů. Uležené kousky masa postupně fritujeme v rozpáleném oleji. Kousky by měli být minimálne ze ⅔ ponořené v oleji. Smažíme přibližně 40 s, poté kousky vytáhneme do připravené nádoby (do které si můžeme na dno dát papírové ubrousky) a necháme okapat přebytečný olej. Po vysmažení všech kousků postup zopakujeme, tentokrát smažíme maso do zlatova. Dvojité smažení nám zaručí, že těstíčko zůstane pořád pevné a nebude se odlupovat.

V nové pánvi zahřejeme dvě lžíce oleje. Přidáme na tenké nudličky nakrájený zázvor a nadrobno nasekaný česnek. Chvilku restujeme, dáváme pozor aby se česnek nespálil. Přilijeme sojovou omáčku, ocet, pomerančovou šťávu, cukr a čili papričky. Vše přivedeme k varu a minutu povaříme. poté odstavíme z ohně a necháme chvilku odležet. Ještě teplou omáčkou přelijeme smažené kuřecí kousky a vše důkladně promícháme.  Maso podáváme s uleželým salátem.

Zdroj a foto: Archiv P. Berkyho

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.