Dip – perfektní dochucovadlo, které vylepší každou večeři

Ať už chystáte k večeři cokoli – maso nebo jen zeleninu, zkuste ji tentokrát trochu vyšperkovat. Dip z čerstvého bio jogurtu nebo poctivé zakysané smetany dokáže divy a ozvláštní každé vaše jídlo.

Dip je moderní označení pro hustší omáčku, do které si během jídla namáčíte nejrůznější kousky – od masa, přes grilovaný sýr, syrovou zeleninu či třeba bramborové a tortilové chipsy. Základem chutného dipu bývá bílý jogurt, zakysaná smetana nebo majonéza. Ať už zvolíte cokoli, vždy dbejte na kvalitu! Tu vám zaručí produkty označené zkratkou BIO, které poznáte podle loga biolistu či biozebry na obale. Bude tak mít jistotu, že se jedná o kvalitní produkt, do něhož nebyla přidaná žádná chemie, ochucovadla ani zlepšovala vůně či konzistence.

Tradiční dip
Suroviny:
1 kelímek bio jogurtu
2 stroužky bio česneku (nebo podle chuti)
bio pažitka či jarní cibulka
sůl a pepř

Postup:
Pažitku a cibulku nasekejte, vše smíchejte, dochuťte podle sebe a podávejte k tortillovým lupínkům, nakrájené syrové zelenině i pečeným bramborám. Tip: Pro ozvláštnění můžete přidat 1 lžíci kečupu.

Dip z červené řepy
Suroviny:
1 kelímek bio zakysané smetany
1 vařená bio řepa
2 stroužky bio česneku
citronová šťáva z bio citrónu
bio olivový olej
bio tymián (sušený)
sůl a pepř

Postup:
Řepu rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Přidejte smetanu, rozmačkaný česnek, kapku olivového oleje. Dochuťte tymiánem, citrónem, solí a pepřem. Tip: Můžete navíc nastrouhat sýr typu eidam, přidat půlku cibule rozkrájené najemno a navrch čerstvou petržel.

Čedarový dip
Známý dip, který se podává především k mexickým nachos, můžete vyzkoušet i ke kusu pořádného hovězího.

Suroviny:
200 g bio čedaru (či jiného bio tvrdého sýru)
150 ml bio mléka
2 bio vejce
1 lžíce bio hořčice
2 lžíce hladké bio mouky
kousek bio másla
sůl a pepř

Postup:
Do rozehřátého másla přisypte mouku a vytvořte jíšku. Do ní přilijte mléko a nastrouhaný čedar. Sýr nechte pořádně rozehřát a následně přilijte rozšlehaná vejce a hořčici. Dochuťte solí a pepřem. Pro milovníky pálivého doporučujeme přidat špetku mletého chilli. Tip: Hotovým dipem přelijte nachos a navrch přidejte papričky jalapenos.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Zdroj a foto: BIO

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.