Vychutnejte si letní grilování s moravskými víny!

Teplé letní dny si přímo říkají o posezení s přáteli u dobrého jídla, a ideálně i vína. Právě proto jsme pro vás připravili pár receptů, ke kterým se skvěle hodí moravská anebo česká vína. Na nic nečekejte a vyzkoušejte je!

Salát s kozím sýrem
Počet porcí: 4
Suroviny:
Dvě balení rukoly anebo mixu salátu
Dvě zralé hrušky
Dvě hrsti vlašských ořechů
200 g měkkého kozího sýru
200 g zrajícího sýru s modrou plísní
4 lžíce tekutého medu
4 lžíce citronové šťávy
4 lžíce balzamikového octu
mořská sůl
4 lžíce olivového oleje

Postup:
Salát či rukolu pečlivě umyjeme a necháme okapat. Dle potřeby můžeme nakrájet. Hrušky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Nasekané ořechy a nakrájený sýr na menší kousky smícháme ve větší míse. Postupně přidáme med, citrónovou šťávu, balzamikový ocet, mořskou sůl a olivový olej. Lehce promícháme a můžeme podávat společně s vínem. Zde je potřeba zvolit výraznější bílé víno. Ideálně pro tento pokrm vyzkoušejte Hibernal nebo Sauvignon z loňské sklizně a trochou zbytkového cukru, tedy polosuché či polosladké.

Grilovaný hermelín po italsku
Počet porcí: 4
Suroviny:
4 hermelíny
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce provensálského koření
Čerstvá bazalka/ rozmarýn
Sušená rajčata
Hrst piniových oříšků
Alobal

Postup:
Bazalku či rozmarýn (dle chuti) nasekáme najemno a smícháme v misce společně s olivovým olejem a provensálským kořením. Hermelín vyndáme z obalu a k ruce si připravíme alobal, do kterého pak sýr zabalíme. Mezitím hermelín ponoříme do oleje s kořením a ze všech stran jej potřeme, položíme jej pak na alobal a na něj klademe sušená rajčata a piniové oříšky. Důkladně zabalíme a položíme na gril. Na mírném ohni necháme přibližně 5-10 minut grilovat. „Skvěle ho doplní víno. Zde můžeme vybrat, buď středně plné suché, jemně barikové bílé víno z odrůd např. Chardonnay nebo Rulandské bílé z ročníků 2018 nebo 2019. Anebo středně plné suché červené víno z ročníků 2018 či 2019 a z odrůd Svatovavřinecké nebo Frankovka,“ sděluje Ing. Marek Babisz, hlavní Sommelier Národního vinařského centra.

Kuřecí špízy s cuketou, žampiony, paprikou a bylinkami
Počet porcí: 4
Suroviny:
500 g kuřecího masa
10 ks žampionu
2 větší papriky
Cuketa
Bílý jogurt
Čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, rozmarýn, kopr, libeček, petržel)
Strouhaná citrónová kůra
Olivový olej
Sůl
Jehly na špíz

Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na cca 3 cm velké kostky a odložíme si je do misky. Očistíme žampiony a přepůlíme je. Cuketu nakrájíme na kolečka anebo kostky a papriku na širší plátky. Na připravené jehly střídavě navlékáme maso a zeleninu, dokud nebude jehla zcela plná. Bylinky nakrájíme nadrobno a vmícháme do bílého jogurtu, přidáme dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřeme připravené špízy, které následně položíme na rozehřátý gril. „Zde můžeme opět volit suché lehce aromatické bílé víno z ročníku 2019 a odrůdy Muller Thurgau nebo Sylvánské zelené. Druhou variantou může být svěží a ovocné růžové víno z loňského ročníku a z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia,“ doporučuje Marek Babisz sommelier Národního vinařského centra.

Grilovaný ananas
Počet porcí: 4
Suroviny:
1 zralý velký ananas
1 limetku
Třtinový cukr
Skořici

Postup:
Oloupeme ananas a nakrájíme ho na stejně silné plátky. Ty položíme na gril a pokapeme šťávou z limetky. Dle chuti posypeme cukrem a skořicí. Ananas obracíme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje a bude opečený dozlatova. „K tomuto pokrmu doporučuji bílé víno se zbytkovým cukrem (víno polosladké a sladké) kvalita výběr z hroznů nebo výběr z bobulí popř. botrytická výběry. odrůdy Rulandské šedé, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay,“ komentuje výběr vína Babisz.

Foto: Shutterstock / Vinařský fond

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.