Nejlepší mléčný nanuk je Míša. Jak dopadly v analýze ostatní?

V létě výrazně stoupá prodej zmrzlin a podle průzkumu nejradši kupujeme nanuky na dřívku. Mnoho lidí však tápe, jestli zmrzlina patří do zdravého jídelníčku a čím se při výběru řídit. Iniciativa Vím, co jím a piju o.p.s. testovala 8 populárních mléčných nanuků. Hodnotila chuť, výživové hodnoty, složení, cenu a legislativní náležitosti. Senzorické testy probíhaly v akreditované laboratoři Eurofins. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.

I zmrzlina může být zdravá
Mléčné zmrzliny se řadí mezi klasické pochoutky a díky podílu bílkovin patří i po výživové stránce k těm lepším mezi zmrzlinami. Tvaroh, jogurt nebo skyr obsažené v hlavní složce testovaných nanuků, jsou také výborným zdrojem vápníku. Jedním z důvodů, proč si některé z nich můžete občas bez výčitek dát, je množství obsažených bílkovin. Ty mají v organismu důležitou stavební funkci, podílí se i na jeho obranyschopnosti. „Bílkoviny mléka patří mezi plnohodnotné, obsahují všechny důležité (esenciální) aminokyseliny. Další výhodou mléčných výrobků je, že obsahují méně purinů a jsou vhodné i pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové“ říká doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborný garant Vím, co jím a piju o.p.s..

U jednoporcového balení je rovněž výhoda, že si můžete kontrolovat příjem živin a kalorií. Energetická hodnota byla u všech testovaných nanuků jen mírně nad 100 kcal, což při občasné konzumaci v horkých letních dnech nevede ke zvýšenému příjmu energie.

Nejlepší je Míša
Vítězem testu je tradiční Míša, který získal celkové prvenství díky nejvyššímu podílu mléčné složky a nejlepšímu hodnocení v senzorickém testu. Míša (Unilever) využívá jako základní surovinu tvaroh, který je zdrojem kvalitních proteinů. Díky největšímu podílu tvarohu (53 %) má téměř nejvíce bílkovin na 100 g. V množství bílkovin ho o pouhou desetinku předběhl Skyr Natur (Tipafrost a.s.) Bohužel Skyr však zcela propadl v senzorickém hodnocení, ve kterém skončil na posledním místě. Odborníky v laboratoři nezaujal pro svou jemně slanou chuť.

Prima Kuba má nejméně tuků
Naopak velmi dobré hodnocení dostal Prima Kuba (Bidfood Opava s.r.o.), který je na hezkém druhém místě. Pyšnit se může velice příznivou cenou a nejnižším množstvím tuků mezi testovanými mraženými krémy. Mírnou výtku obdržel za sladkou kakaovou polevu, která zakrývá chuť zmrzliny, přestože 50 % jeho složení tvoří tvaroh.

Průzkum: Co na to český zákazník?
Podle průzkumu nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju o.p.s. si každý pátý člověk dává zmrzlinu celoročně až 2x měsíčně. 41 % respondentů má ovšem nanuky spojené s horkými letními dny. Při výběru je nejdůležitější příchuť (66 %). Váhu má i vizuální dojem a složení. Naopak nepříliš podstatná se jeví cena a značka. Při otázce, zda může být zmrzlina součástí zdravého jídelníčku, jsou Češi v rozpacích. 45 % odpovídá, že ano, 55 % nesouhlasí.

Příliš sladký Smíšek
Polovinu tvarohu ve složení mají i zmrzliny Smíšek Ballino od Lidlu a Polárka tvarohová od výrobce EUROICE Food. Smíšek je ale kritizovaný za slabou tvarohovou chuť přehlušenou polevou a vůbec nejvyšším množstvím cukrů. V Polárce zase za absolutně neodpovídající obsah cukrů uvedeném na obale. Má ale hned po Skyru a Míšovi nejvíce cenných bílkovin.

Zmrzka od Hollandia a Mýval neoslnily
Naopak nejméně bílkovin obsahuje Zmrzka od Hollandia, která oproti ostatním není z tvarohu ale z 51 % z jogurtu. Nepříliš dobře si vedla i při ochutnávání, špatné známky získala zejména za zvláštní netypickou chuť čokoládové polevy a nakyslého kondenzovaného mléka. Chuťově neoslnil ani Mýval mražený krém (Tipafrost a.s.), který připomíná spíše zmrzlou vodu. Cenově jde o jednu z nejlevnějších nanuků.

CO SE V TESTU HODNOTILO?
vzhled a barva:
barva odpovídající názvu a složení výrobku, stejnorodá v celé hmotěkonzistence:
jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin, může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě

vůně a chuť:
příjemně aromatická, výrazná, vyrovnaná, typická pro použité suroviny, sladká

Kompletní test je dostupný na www.aktivneazdrave.cz a na www.vimcojim.cz

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.