3 osvědčené recepty na vánoční cukroví z Valašska

Vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky a ořechové hvězdičky k Vánocům na Valašsku patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle? Recepty i spoustu praktických tipů vám přináší cukrářka a pekařka Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Pavla Stoklasová.

Vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku
„Nešetřete na kvalitním tuku a používejte výhradně máslo. Je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Mouku před pečením prosívám, aby byla nadýchaná. A velkou roli hraje i kvalita ořechů, které by měly být dobře usušené. Připravené těsto nechte minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků naopak postupujte co nejrychleji. Těsto by nemělo být dlouho v kontaktu s rukama, aby si udrželo nízkou teplotu. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Hned po vytažení z trouby ještě horké rohlíčky máčíme ve směsi mletého a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím víc z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí Pavla Stoklasová, která se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků, na nichž si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v hotelech Lanterna a Horal. A přidává ještě jednu radu: Vanilkové rohlíčky si po upečení musí odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech!

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy:
Suroviny:
410 g Babiččiny hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic; skladujeme v chladnu.

Perníčky s fondánovou polevou
Existuje celá řada receptů na perníčky. „Většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku – Hery či másla. I já mám samozřejmě receptů více, ale nejvíc se mi osvědčil právě tento. Mám jej od své učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale částečně i žitná mouka. Perníčky díky tomu vydrží déle měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová s tím, že ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, lépe se s ním pracuje při zdobení a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská, což je zvláště při tvoření jemnějších detailů žádoucí,“ dodává pekařka.

Recept na perníčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy:
Suroviny:
(suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků)
1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

Poleva na perníčky:
400 g fondánu
1 bílek
8 kapek citronu

Postup:
Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme do ní med a za stálého míchání přivedeme k varu. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tak nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce a rozmícháme. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do potravinové fólie a necháme jeden až tři dny odležet. Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, pak vyválíme na 4-5 mm vysokou placku, ze které vyrábíme tvořítky různé tvary. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí z jednoho celého vejce a jednoho žloutku. Připravíme si fondán a perníčky po vystydnutí dle libosti ozdobíme.

Ořechové hvězdičky
„Je to jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výrobu těsta i tvarování cukroví zvládne opravdu každý. Tento recept vám navíc skvěle poslouží i pro využití přebytků z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete zbytky lineckého těsta, na hrudku zase směs na vosí úly,“ doporučuje Pavla Stoklasová.

Recept na ořechové hvězdičky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy:
Suroviny na korpus:
470 g hladké mouky
150 g cukru moučka
315 g Hery
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

Suroviny na „hrudku“:
300 g cukru moučka
300 g mletých ořechů
1 bílek

Postup:
Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi. Nakonec zdobíme mandlí nebo polovinou jádra vlašského ořechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 až 180 °C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut.

Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií:
Vanilkové rohlíčky, ale i další cukroví a pravé valašské frgály peče Pavla Stoklasová pro hosty Spa hotelu Lanterna. Ten je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a zejména díky moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka. Sportovci mohou využít mnoho krásných běžkařských tras či si zalyžovat v blízkém Ski areálu Razula. A vydat se sem můžete i na Vánoce či na silvestra!

Vánoce v Beskydech (20. 12. – 25. 12. 2020)
Prožijte Vánoce bez stresu, shánění dárků, uklízení, vaření… Zato obklopeni nádhernou přírodou, klidem a tichem. Můžete sáňkovat, lyžovat, běžkovat – sjezdovky i běžecké tratě začínají u hotelu. A na Štědrý den je lyžování na sjezdovce Horal zdarma! Anebo můžete jen odpočívat ve wellness a užívat si skvělou gastronomii, jíž je Spa hotel Lanterna proslulý.

Štěpánský pobyt ve Spa hotelu Lanterna (25. 12. – 28. 12. 2020).
Jste zvyklí trávit Štědrý den doma, ale pak už by to chtělo vyrazit někam do přírody? Přijeďte s partnerem či rodinou na Štěpána do Velkých Karlovic a vychutnejte si všechny výhody, které Resort Valachy nabízí. Čeká tu na vás ochotný personál, krásné ubytování, zážitková gastronomie, sportovní vyžití i wellness v kouzelných kulisách zasněžených Beskyd.

Silvestrovský pobyt (25. 12. 2020 – 2. 1. 2021)
Užijte si poslední dny roku 2020 v Resortu Valachy. Čeká vás mimo jiné možnost zalyžovat si každý den zdarma na sjezdovce Horal ve Ski areálu Razula vzdáleném jen 3,5 km od Spa hotelu Lanterna a relax v pohádkovém wellness. Prožijte nezapomenutelný silvestr v Beskydech přesně podle svých představ a vstupte do nového roku tím správným směrem.

Zdroj a foto: www.lanterna.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.