Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Vitana zahájila grilovací sezonu. Děkuje ženám a přináší inspiraci na světové dipy

Ač je květnové počasí nestálé a slunných, teplých dní je zatím pomálu, grilovací sezona na sebe čekat nenechá. Češi začínají grilovat na zahradách, dvorcích, parcích, někteří si vystačí i s balkonem. Každá žena ví, že základem grilování jsou kvalitní suroviny, k nim patří dobré koření a omáčky k masu. Ví to i Vitana, která kromě svých tradičních produktů tento rok přináší sadu neotřelých receptů na gril s novými, exotickými dipy. Známou písničkou navíc děkuje ženám za jejich hlavní roli při oblíbených letních grilovačkách.

Na úspěšnou „gorilovací“ kampaň z minulých let značka Vitana letos navazuje trochu neobvykle. Pan Gorila, který je vždy hlavním aktérem reklam a stojí za grilem, tak tentokrát nevaří. Hlavní roli v grilovačce nově přiznává ženě. Ačkoliv se může zdát, že grilovačka je doménou mužů, opak je pravdou. Ženy totiž nakupují suroviny, nakládají maso, zvou hosty, dohlížejí na hladký průběh akce… a nakonec vše uklidí. To je důvod, proč Vitana prostřednictvím známé písně, původem od Václava Neckáře, děkuje všem ženám za jejich práci a péči při těchto oblíbených letních akcích.

Recepty od Herbáře
V letošní grilovací sezoně Vitana představuje své portfolio kvalitního koření, kořenicích směsí, steakových omáček a marinád, a to v sérii receptů s řádnou dávku inspirace k dipování. Recepty připravila autorka pořadu Herbář, a tak je jisté, že o skvělé chutě nebude ve vaší grilovačce nouze. Zkušená kuchařka z Herbáře ví, že stačí zvolit kvalitní suroviny a napárovat je s kořením bohatým na vonné silice. Takové je třeba to od Vitany. Nové recepty najdete na stránkách www.vseokoreni.cz, kde si vyberete z oblíbených burgerů a steaků, ale vyzkoušíte třeba i ne tak využívané jehněčí. Ke všem receptům jsou připraveny různé variace světových dipů, jako chimichuri, baba ganoush, guacamole či harissa.

Dálkami a svěžestí vonící jehněcí kebab s variací jogurtových dipů přinášíme hned zde:

Jehněčí kebab s pistáciemi a jogurtovým dipem
Suroviny na 4 porce:
Jehněčí kýta 500 g
Římský kmín mletý Vitana 1 lžíce
Nasekaný koriandr 1 hrst
Sůl
Nastrouhaná kůra z citronu ½ lžíce
Pistácie 100 g
Olivový olej 2 lžíce
Hustý bílý jogurt 500 g

Salát
Zelené byliny podle chuti (4 lžíce lístků máty, 1 hrst pampeliškových listů, 1 hrst listů lebedy, 1 hrst nasekané hladkolisté petržele, 1 hrst špenátových listů, 1 malá hrst levandule)
Hlávkový salát ½
Nasekaná rukola 4 lžíce
Pomeranč 1 ks

Dip z kozího jogurtu
Kozí jogurt 150 g
Lístky máty 4 lžíce
Jarní cibulka 1 ks

Dip z řeckého jogurtu
Řecký jogurt 200 g
Zelené chilli papričky 1 ks
Jarní cibulka 1 ks
Šťáva z půlky citronu
Sůl
Čerstvě mletý pepř Vitana
Lístky máty

Postup:
Rozehřejeme gril, případně předehřejeme troubu na 180 stupňů. Maso zbavíme blan, nakrájíme ho na kostičky a nameleme nebo rozmixujeme v mixéru. Namleté maso posléze ochutíme římským kmínem Vitana, koriandrem a mletým chilli. Přidáme citronovou kůru a nadrobno nasekané pistáciové oříšky, osolíme. Pořádně promícháme. Z masové směsi vytvarujeme šišky a napícháme je na špejle. Grilovací plochu či plech potřeme olejem, kebaby vyskládáme vedle sebe a upečeme je dohněda; trvá to zhruba 15 minut. Na salát promícháme byliny a zakápneme je citronem. Kozí jogurt promícháme s nasekanou mátou a jarní cibulkou. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a ozdobíme mátou.

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *