Recepty plné chuti i lásky? Grilujte s Regionální potravinou!
Tušíte, proč jsou naše lokální potraviny čím dál kvalitnější? Je tomu tak možná i proto, že jednou z motivací rodinných farem a místních výrobců je výhra v soutěži Regionální potravina. Toto prestižní ocenění v podobě malého loga Regionální potravina může získat jen ten nejlepší v daném kraji! Máme pro vás inspiraci, jak tyto vítěze začlenit do vašeho vaření. A protože je srpen, využili jsme pro naše recepty perfektního letního „parťáka“ – gril. Pochutnejte si s námi na grilovaném kozím sýru s pampeliško-hruškovým salátem, špízu z hovězí podkovy a krkovice, pomazánce z uzeného tolstolobika a grilované broskvi s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou.
Grilovaný kozí sýr s pampeliškovo-hruškovým salátem
Není nad to, když pokrm lahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale i oku. Přesně takový je náš recept na pampeliškovo-hruškový salát, kde hraje prim kozí sýr z grilu. Proto by měl být opravdu špičkový. Takže jsme vybrali vítěze prestižního ocenění Regionální potravina ze Zlínského kraje – GABRIN – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní, z rodinné farmy Zerlina s. r. o., která navazuje na původní hospodaření na Valašsku. A jak chutná jejich perla? Pod ušlechtilou bílou plísní naleznete krémovou konzistenci se smetanovou chutí a lehkým kozím aroma. Vyrábí se ručně podle starého rodinného receptu. Zajímá vás život na farmě v Beskydech a rádi byste ochutnali výrobky z jejich vlastní produkce z kozího či jiného mléka? Mrkněte na www.zerlina.cz.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *
Ingredience:
4 ks GABRIN – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní z farmy Zerlina s. r. o.
100 g mladých lístků pampelišky
2 hrušky
sůl, pepř, med, olej, vinný ocet
Postup:
Alobal rozdělíme na čtyři čtverce, které posolíme, opepříme a zlehka potřeme olejem. Poté do alobalu zabalíme sýr a grilujeme z každé strany 10 minut. Mezitím opláchneme pampeliškové listy a hrušku nakrájíme na tenké plátky. Z oleje, medu a octa si uděláme zálivku, kterou dochutíme salát před podáváním.
Špíz z hovězí podkovy a krkovice
Maso všude, kam se podíváte, sen snad všech „masomilů“. Navíc je jedno z nejlepších, které můžete ochutnat. Proč? Protože Hovězí podkova od Zdeňka Misaře, která je nedílnou součástí receptu, získala ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji v roce 2019. Podkova obsahuje pouze hovězí maso, díky čemuž má nádherně plnou chuť i vůni, kterou podtrhuje směs přírodního koření namíchaná samotným majitelem. Hovězí delikatesa se vyrábí z mladých býčků. Za ochutnání stojí také další masné výrobky rodinné farmy Zdeňka Misaře. Se svou ženou totiž zastávají filozofii, že produkty z masa mají obsahovat pouze maso, sůl a koření. Nic víc, ani nic míň. Zajímá vás víc? Navštivte stránky www.statekumisaru.cz, nebo pana Misaře přímo na farmě v jižních Čechách.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 ks Hovězí podkova od Zdeňka Misaře
400 g vepřové krkovice
2 papriky
1 červená cibule
rozmarýn, sůl, pepř, olej
Postup:
Vepřovou krkovici namarinujeme solí, pepřem a rozmarýnem. Zlehka maso zakapeme olejem a necháme přes noc odležet. Další den nakrájíme hovězí salám, papriky a cibuli na menší kousky, aby se daly napíchnout na špejli. Špízy při grilování otáčíme a potíráme olejem s rozmarýnem. Grilujeme asi 10 minut.
Pomazánka z uzeného tolstolobika
Znáte tolstolobika? Jedná se o rybu z čeledi kaprovitých, která se skvěle hodí také do pomazánky z lučiny, majonézy, hořčice a koření. My jsme do ní použili uzeného tolstolobika původem z chovů v podhůří Šumavy, loňského vítěze ocenění Regionální potravina v Plzeňském kraji. Ryba je rovnou naporcována na podkovy a naložena v solném láku bez jakýchkoliv konzervantů a ochucovadel. K uzení se využívá kouř z bukového dřeva. A kdo stojí za výrobou této pochoutky? Zpracovna ryb Klatovy a. s., jeden z předních zpracovatelů sladkovodních a mořských ryb u nás. Nabízí se proto zásadní otázka: Milujete ryby z našich vod? Chcete prvotřídní kvalitu? Záruku najdete na www.zpracovnarybklatovy.cz.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 g Tolstolobika uzeného ze Zpracovny ryb Klatovy a. s.
200 g lučiny
50 g majonézy
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř, citronová šťáva, mletý kmín
listy červené řepy
chléb
Postup:
Uzeného tolstolobika natrháme na menší kousky. Vložíme ho do misky, ale trochu tolstolobika si necháme na ozdobu. Potom přidáme lučinu, majonézu, hořčici, sůl, pepř a drcený kmín a dobře promícháme. Plátky chleba opečeme na grilu z obou stran. Pomazánku rovnoměrně rozetřeme na chleba a posypeme zbytkem tolstolobika. Na chleba poklademe lístky řepy. Celé zakápneme citronovou šťávou.
Grilované broskve s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou
Inspirací na dezerty není nikdy dost, obzvlášť na ty z grilu. Tentokrát jsme sáhli po broskvích, které jsme lehce posypali moučkovým cukrem, aby během grilování příjemně zkaramelizoval. Oblíbené ovoce jsme poté naplnili tvarohem smíchaným s jedinečným džemem Broskev s mátou od Jana Kakose a jeho Marmelád z ráje, vítěze ocenění Regionální potravina v roce 2018 v Libereckém kraji. Jakmile otevřete skleničku džemu, dýchne na vás vůně čerstvých broskví a svěží máty a perfektně tak podtrhne chuť broskví z grilu. Toužíte objevovat netradiční (např. jahodovou s šampaňským, citronovou s proseccem apod.) i klasické příchutě? Navštivte www.marmeladyzraje.cz.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *
Ingredience:
4 ks broskví
250 g měkkého tvarohu
1 džem Broskev s mátou od Jana Kakose
moučkový cukr
vanilková zmrzlina
máta
Postup:
Broskve nařízneme v půlce a točivým pohybem je rozdělíme. Vyjmeme pecku a rozkrojenou stranu pocukrujeme moučkovým cukrem. Cukr při grilování zkaramelizuje. Tvaroh smícháme s džemem, podle potřeby můžeme ještě přisladit. Na grilovanou broskev vložíme tvaroh a noček ze zmrzliny. To celé můžeme posypat posekanou mátou na ozdobu.
Zdroj a foto: regionalnipotravina.cz