Tuky pro šetrnější a zdravější vaření

Ghí – přepuštěné máslo – se dnes řadí mezi superpotraviny. Není divu, má totiž opravdu výjimečné vlastnosti. Nejenže dá pokrmům lepší chuť i vůni, ale je dobře stravitelné a pochutnají si na něm i lidé s intolerancí laktózy a alergií na kasein.

Ghí bylo oblíbeným tukem našich babiček, a to z prostých důvodů – neměly lednice, a tak si přepouštěly máslo (dnes nazývané ghí), aby jim déle vydrželo. Vyráběly si ho do zásoby, aby na něm mohly péct, smažit, polévat s ním kaše nebo jím mastit brambory.

„Dnes, kdy se chceme zase co nejvíce přiblížit přirozené, šetrné a co nejzdravější přípravě pokrmů, zažívá ghí velký a zasloužený boom. Není divu, i odborníci se shodují, že se jedná o hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, které ghí před lety učarovalo natolik, že se jej rozhodla vrátit zpět do českých kuchyní. Nyní se v provozovně ve Vysokém Mýtě vyrábí ručně, podle tradiční receptury, 1,5 tun čistého přepuštěného másla týdně.

V čem je ghí jedinečné?
O produkt, který odpovídá zdravé výživě, je nenáročný na skladování a dlouho vydrží, mají zájem nejen čeští zákazníci a tuzemské řetězce, ale úspěšně dobývá i zahraniční trhy. Jeho vlastnosti už oceňují spotřebitelé ve Španělsku, Slovinsku, Itálii, Rakousku, Belgii a Polsku.

Není divu, má opravdu výjimečné vlastnosti:
1. Nepřepaluje se a nezapáchá. Ghíčko má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Můžete na něm klidně smažit řízky a výsledek bude skvělý. Ostatně i pravý vídeňský řízek z telecího masa se odjakživa připravoval jedině na přepuštěném másle.
2. Neobsahuje laktózu ani kasein. Přepuštěné máslo je také vítanou pomocí pro lidi, kteří nesnášejí laktózu nebo jsou alergičtí na kasein. Na rozdíl od klasického másla totiž ghí tyto látky neobsahuje. „Právě vysrážení kaseinu a laktózy je základním principem celého výrobního procesu ghí. Následným přefiltrováním zbyde z másla jen tekutý máselný tuk. Ten má z pohledu lidské výživy velmi zajímavé vlastnosti a obsahuje například i vitamíny A, D, E a K,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová.
3. Vydrží vám bez nutnosti chlazení až rok. Situaci, kdy vám dojde máslo nebo jiný tuk, už nemusíte zažít. Stačí mít doma sklenici s typickým modrým víčkem. „Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. Ve spíži či kdekoliv jinde vám ghíčko vydrží minimálně 12 měsíců. Tuto jeho vlastnost samozřejmě oceníte také na dovolené,“ dodává Andrea Zpěváková Dostálová.

Pestrý výběr: BIO i s příchutí
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli nebo Ghí s vanilkou a skořicí. Gurmány pak nadchnou dvě novinky – Ghí s česnekem a solí a Ghí s kurkumou a pepřem. Výjimečné je i Kozí Ghí. Výborné jsou také Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva. Na výběr je i několik variant velikostí, například: Čisté Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč), Bio Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč) i všechna ochucená ghí (220 ml za 155 Kč). Vše lze koupit na www.ceskeghicko.cz

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.