Přivítejte podzim recepty z kvalitních surovin

Co září v září? Třeba pestré pokrmy podle našich receptů. Až je ochutnáte, rozzáří se vám radostí úsměv na tváři. Tentokrát jsme pro vás nachystali grilované hřiby s hořčičným dresinkem, skládaný sendvič s kuřecím masem, slaninou a vajíčkem, dále koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou a na zapití ledový čaj s meruňkami a mátou. A pokud chcete, aby se nad vašimi kulinárními výtvory rodina a přátelé olizovali ještě týdny, vařte a pečte z těch nejkvalitnějších surovin. Z ovoce ze své zahrádky nebo třeba z vajec od sousedových slepic. Anebo v obchodě vyhlížejte výrobky se značkami kvality (např. Klasa, Bio, Regionální potravina), které jsou mj. zárukou skvělé chuti.

Skládaný sendvič s kuřecím masem, slaninou a vajíčkem
Možná že už nebude v září počasí přát piknikům, ale chuť na pořádně „vytuněný“ sendvič nás jen tak neopustí. Protože ten náš obsahuje také kuřecí prsa, může skvěle alternovat klasický teplý oběd. Nechybí ani vejce ve formě volského oka. Vejce je téměř dokonalou surovinou, obsahuje totiž všechny vitaminy (kromě „céčka“) a rozmanité spektrum minerálů (např. železo, draslík, zinek, fosfor apod.). Aby byl sendvič voňavější, doplňuje ho vypečená slanina. Více barvy i živin dodají zase rajčata a ledový salát. Nezapomeňte, že s výběrem potravin vám mohou pomoci značky kvality, jako je např. Klasa a Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *

Ingredience:
12 plátků lepšího toastového chleba
300 g kuřecích prsou
4 vejce
8 ks slaniny
2 rajčata
ledový salát
majonéza

Postup:
Kuřecí prsa zlehka prořízneme a naklepeme, aby maso bylo tenké. Potom ho osolíme a opepříme. Kuřecí prsa opečeme na pánvi. Poté vypečeme slaninu do křupava a nakonec uděláme volská oka. Toustový chléb opečeme z obou stran a z jedné strany každý plátek namažeme majonézou. Při skládání sendviče potřebujeme tři plátky toustového chleba vedle sebe. Na jeden plátek dáme kuřecí maso a ledový salát. Na druhý dáme plátky rajčat, slaninu a volské oko. Sendvič poté složíme tak, že jednotlivé vrstvy dáme na sebe a zakončíme plátkem toustového chleba namazaným jen majonézou. Sendvič propíchneme čtyřmi špejlemi a rozřízneme.

Grilované hřiby s hořčičným dresinkem
Připravujete si z hřibů a podobných hub stále dokola jenom řízky? Nikdo vám to nebere, je to báječný pokrm. Ale co kdybyste si zamilovali i jiné houbové jídlo? Napadlo nás houby zlehka orestovat na pánvi, přidat česnek a rozmarýn a dochutit solí a pepřem. Na závěr je ještě promícháme s naprosto dokonalým hořčičným dresinkem. Když máte kvalitní suroviny, stačí jich opravdu jenom pár a budou se vám tvořit boule za ušima, jak vám bude chutnat. Při sběru hub v lese se budete muset spolehnout na svůj instinkt, ale v obchodě vám s nákupem mohou posloužit loga kvality potravin (např. Klasa a Regionální potravina), jež najdete na jejich obalech.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: *

Ingredience:
400 g hub
2 lžíce hořčice plnotučné
2 lžíce majonézy
1 lžíce medu
1 stroužek česneku
200 g polníčku
sůl, pepř, olivový olej
máslo

Postup:
Houby dobře očistíme, nejlépe nožem nebo vlhkým hadrem. Houby nenamáčíme, aby do sebe nenasákly zbytečně moc vody. U všech hub uřízneme nohu a podélně ji rozpůlíme. Kloboučky můžeme podle velikosti taky zmenšit. Houby dáme na rozpálenou pánev a pečeme z obou stran, dokud nejsou měkké. Přihodíme kousek másla a přidáme plátky česneku a nadrobno nakrájený rozmarýn. Ke konci osolíme a opepříme. Mezitím si smícháme majonézu, hořčici a olej. Podle chuti jí osolíme a opepříme. Upečené houby dáme na talíř a přelijeme hořčičnou omáčkou. Dozdobíme polníčkem ochuceným olejem, solí a pepřem.

Koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou
Začaly se vám sbíhat chutě, jenom jste dočetli název receptu? Vůbec se vám nedivíme. Kdo by nemiloval oříšky a čokoládu! V tomto dezertu budou ovšem v méně tradiční podobě – v lískooříškovém másle s čokoládou, jímž se pomaže rozválené listové těsto. Aby se vyvážila hutnost, nesmí chybět příjemně nakyslá pokrájená jablka, která se po upečení pomažou rozehřátou meruňkovou marmeládou. Myslete na to, že moučník nejvíce chutná, je-li pečený s láskou a také z těch nejlepších surovin. Ty poznáte mj. podle značek kvality (např. Bio, Regionální potravina nebo Klasa).

Počet porcí: 8 porce
Doba přípravy: 55 minut
Náročnost: **

Ingredience:
1 listové těsto (lepší je už vyválený plát)
5 chuťově kyselejších jablek
200 g oloupaných lískových ořechů
80 g hořké čokolády
30 g cukru krupice
meruňková marmeláda
hladká mouka
máslo
vejce

Postup:
Oloupaná lísková jádra pražíme, pokud nejsou upražená, v troubě na 160 °C cca 10 minut občas promícháme. Poté je dáme do mixéru a mixujeme do pasty zhruba 10 minut. Poté přidáme čokoládu, máslo a mixujeme, dokud se čokoláda nerozpustí. Vyválené listové těsto přeložíme na plech s pečicím papírem a po celém obvodu uděláme 1 cm široký okraj, který přilepíme rozšlehaným vajíčkem. Na těsto namažeme lískooříškové máslo, na které klademe plátky jablek na tenko nakrájených, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby 180 °C
a pečeme 30 minut. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndáme ho a potřeme rozehřátou marmeládou pro větší lesk.

Ledový čaj s meruňkami a mátou
Nepijete náhodou pořád totéž? Vodu, čaj, kávu, možná džus a nějakou limonádu? Zkuste trochu pozměnit svůj „pitný repertoár“. Možná vás osloví náš ledový čaj s meruňkami a mátou, který jsme prosladili medem. Na meruňky se totiž občas trochu zapomíná, přitom jsou plné antioxidantů a vlákniny, která podporuje trávení. Základem našeho drinku je sypaný čaj. Vyberte si ho podle vašich preferencí. Zelený, černý, bílý, možná bylinkový? Přes noc ho necháme macerovat ve studené vodě a druhý den doplníme meruňkou a trochou meruňkového džusu, aby lépe vynikla chuť ovoce. Dokonalé osvěžení babího léta je na světě.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
2–3 lžičky sypaného čaje
6 ks meruněk
meruňkový džus
med
máta

Postup:
Sypaný čaj nasypeme do 1 litru studené vody a necháme macerovat nejlépe přes noc. Vylouhovaný čaj smícháme s trochou meruňkového džusu a můžeme osladit medem a dobře promícháme. Hotový čaj nalijeme do skleniček a vložíme na menší kousky nakrájenou meruňku. Pro kouřovou příchuť meruňky ji můžeme zlehka ogrilovat. Čaj lze doplnit ledem a lístky máty.

Zdroj a foto: www.akademiekvality.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.