Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Choďte pravidelně k zubaři a ušetříte i statisíce, vyplývá ze studie Češi a zuby

Kvalitní péče o zuby je překvapivě snadná: stačí správná technika čištění, používání mezizubního kartáčku a pravidelné preventivní kontroly u stomatologa. Průzkum Češi a zuby II potvrdil rčení, že „čistý zub se nekazí“, a tudíž správně udržovaný chrup nevyžaduje náročnou léčebnou péči a tedy ani vysoké finanční částky vynaložené za zákroky v zubní ordinaci.

  • Správná péče o zuby téměř nic nestojí a ušetří nám až statisícové výdaje.
  • Odkládání návštěvy zubaře nebo dentální hygienistky zhoršuje stav zubů a následně přináší vyšší náklady za ošetření i jeho časovou náročnost.
  • Výzkumu „Češi a zubaři / zubaři a Češi“ společnosti Herbadent, realizovaného nezávislou výzkumnou agenturou Perfect Crowd,
    se zúčastnilo 1006 respondentů ve věku 18 až 65 let a 378 zubařů
    a 246 dentálních hygienistek.

A tak zatímco za zubní pastu ročně zaplatíme v průměru 291 Kč, za zubní kartáčky 416 Kč a zároveň za preventivní prohlídku hrazenou pojišťovnou nemusíme doplácet nic, respondenti deklarovali průměrný doplatek u zubních implantátů ve výši 22 000 Kč. Výdaje za rekonstrukci chrupu mohou vyjít i na milion korun. Kdo se navíc pravidelným kontrolám u stomatologa vyhýbá, mívá za náročnější zákrok přibližně
o polovinu vyšší výdaje.

„Zanedbaná péče totiž pacienta typicky vychází na 10 až 100 tisíc korun. Záleží samozřejmě na celkovém stavu chrupu a na ochotě si připlatit. Zubař však nad problémem způsobeným nedostatečnou hygienou stráví až tři hodiny práce navíc a tento čas generuje částku až 6600 Kč jen na kalkulovaném čase. Špatné čištění zubů tak ve svém důsledku snižuje efektivitu práce zubařů, jejichž kapacity jsou většinou naplněné,“ vysvětluje výsledky průzkumu stomatolog Pavel Smažík, majitel společnosti Herbadent.

Z ekonomických důvodů by tedy mělo být motivující navštěvovat stomatologa s železnou pravidelností. Do hry však vstupuje strach, který před každou prohlídkou pociťuje podle studie třetina respondentů. Většina populace se obává vrtání (62 %), ale i trhání zubu (54 %) nebo právě finančních nákladů (40 %). Není náhodou,
že strach o peníze odrazuje od návštěvy hned 52 % lidí s mimořádně nezdravými zuby. Tím vzniká začarovaný kruh – čím déle se zubaři vyhýbáme, tím horší je stav našich zubů a tedy i strach ze zubaře a tím dražší zákroky nás čekají.

Studie přesto odhaluje pozitivní trend: mladší lidé se o zuby starají lépe než starší generace. Více dbají na správné čištění, nebrání se pokročilé péči nebo službám dentální hygieny. Tu ve věku 50–65 let nikdy nenavštívilo 66 % pacientů, zatímco ve věku 18–29 let ji nikdy nenavštívilo 58 % respondentů.

Stejně tak se generačně proměňuje přístup k profesi zubaře. Mladší stomatologové jsou více proaktivní a nabízejí novinky, za něž si pacient musí připlatit. U starších zubařů si lidé pochvalují jejich zaměření na léčbu bez zbytných nákladů. I přesto, nebo právě proto jsou však pacienti s mladšími zubaři podstatně spokojenější.

Průzkumem jsme chtěli přinést pohled zubních profesionálů na pacienty a opačně. Výsledky jednoznačně ukázaly, že alfou i omegou zdravých zubů je prevence a správná péče o dutinu ústní. Potvrdilo se, jak zcela zásadní je používání mezizubního kartáčku, které je stále opomíjeno,“ dodává stomatolog Pavel Smažík
za iniciátora studie Herbadent.

Kompletní výzkum „Češi a zubaři, Zubaři a Češi“ společnosti Herbadent je zveřejněn zde: https://www.cesiazuby.cz

Studie je prezentována ke Světovému dni ústního zdraví, 20. března 2022.

Klíčové závěry studie:

  • NA ŘEŠENÍ ZANEDBANÉ PÉČE SI PŘIPRAVTE NEMALÉ FINANCE:
    • Zanedbaná péče vyjde pacienta typicky na 10 až 100 tisíc Kč. Ovšem za poslední rok se nejvyšší částka u zubařů pohybovala mediánově na 70 tisících. Ani částka v úrovni 1 milionu nebyla výjimkou. Nejvyšší částka uvedená zubaři v našem vzorku vydaná za nápravu zanedbané péče pacientem dosahuje 1,2 milionu!
  • ÚHRADOVÁ POLITIKA DENTÁLNÍ HYGIENY:
    • 76 % dentálních hygienistek souhlasí s tím, že pokud by návštěva a ošetření dentální hygienou byly plně hrazeny pojišťovnou, přispělo by to k celkovému zdraví zubů a ústní dutiny.
  • COVIDOVÁ PANDEMIE PROHLOUBILA OBAVY Z NÁVŠTĚV ZUBAŘŮ:
    • Zubaře se bojíme více než před rokem. Za nárůstem mohou stát zanedbané preventivní návštěvy v době covidu.
  • NAŠE MINIMUM PRO ZDRAVÉ ZUBY:
    • Pokud chce pacient pro zdraví svých zubů a dutiny ústní dělat aspoň minimum, měl by si dát pozor především na techniku čištění, používat mezizubní kartáček a rozhodně by měl pravidelně chodit na preventivní prohlídky.
  • MEZIZUBNÍ KARTÁČEK JAKO ZÁKLAD ZDRAVÝCH ZUBŮ:
    • Podle očekávání používá většina populace klasický zubní kartáček. Obecně věnují svým zubům více péče nad rámec základního čištění ženy. Zuby jsou totiž důležitým aspektem krásy. Především je ale používání nástrojů zubní hygieny nad rámec základního čištění spojeno se zdravím zubů. Například mezi těmi, kdo považují své zuby za mimořádně zdravé, je 4x více uživatelů mezizubního kartáčku než mezi těmi, kdo své zuby považují za mimořádně nezdravé.
  • NEMÁTE SVÉHO ZUBAŘE? TĚŽKO SE DNES ZAREGISTRUJETE U NOVÉHO:
    • Potvrzuje se, že většina zubařů nemůže přijímat další pacienty. Pokud pacient náhodně osloví zubaře, třeba na základě místní blízkosti nebo doporučení, s vysokou pravděpodobností bude mít zubař či zubařka zcela plno. V obcích do 20 tisíc obyvatel je situace ještě výrazně horší. Zcela plno zde hlásí 72 % zubařů. Situace u dentálních hygienistek je lepší než v případě ordinací zubařů. Přitom nevyužívání služeb dentální hygieny a špatná technika čištění zubů přispívají ve výsledku
      k celkové nedostupnosti zubařské péče. Je zde tedy efektivní prostor pro zlepšení dostupnosti péče a celkového zdraví zubů ve společnosti skrze využívání péče dentálních hygienistek.
  • ODMÍTÁNÍ PACIENTŮ:
    • Skoro 9 z 10 zubařů, kteří deklarují „plno“, musí pacienty stále telefonicky odmítat.
  • DENTÁLNÍ HYGIENA:
    • Návštěva dentální hygieny není zdaleka takovou samozřejmostí jako návštěva zubaře. 76 % respondentů z našeho vzorku na dentální hygienu nechodí vůbec nebo méně často než jednou za rok.

Zdroj a foto: Herbadent

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *