Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníJídlo a pití🐣 Velikonoce

Kde si o Velikonocích skvěle pochutnáte? Na jihotyrolských farmách Roter Hahn!

Tradiční pokrmy či obecně jídlo jsou významnými tématy mnohých festivalů a slavností, které probíhají v Jižním Tyrolsku po celý rok. Například letos v dubnu můžete v městečku Sand in Taufers navštívit Festival sýrů. Konat se bude právě v době velikonočních svátků, od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna. Více než sto producentů z celé Itálie, mezi kterými budou také farmáři Roter Hahn, zde nabídnou nepřeberné množství různých druhů sýra a pokrmů z něj.  Také místní restaurace, oblíbené šenky v originále zvané „Buschenschank“ využijí příležitost nabídnout svým hostům sýrové speciality a delikatesy. Využijte pozvání a užijte si letos Velikonoce v Jižním Tyrolsku!

Můžete zde nejen ochutnat vynikající sýry, ale také zažít speciální velikonoční atmosféru. To pokud se ubytujete na farmách Roter Hahn. Místní farmáři své hosty rádi seznamují s jihotyrolskými tradicemi a neváhají je zapojit do velikonočních oslav. Jeden z oblíbených velikonočních zvyků, který zde můžete vyzkoušet, je „ťukání vajec“. Probíhá tak, že proti sobě stojí dva lidé, z nichž každý drží natvrdo uvařené vajíčko. Soutěžící ťuknou vajíčky o sebe a ten, kterému zůstane vejce celé, vyhrává.

Vynikající jihotyrolská specialita, která již dlouhodobě zaujímá přední místo mezi velikonočními pochoutkami, jsou pečená jehněčí žebírka s chřestem. V Buschenschanku Oberlegar u Terlan je podle tradičního receptu připravuje Helene Schwarz. Příprava není složitá, a jak zmiňuje farmářka Helen, čerstvě sklizený chřest, se k jehněčímu masu skvěle hodí.

Na pečená jehněčí žebírka s chřestem, která takto připravujeme pro 8 osob, budeme potřebovat:

  • 3 kg jehněčího masa
  • 4 kg chřestu, kořenovou zeleninu a vývar
  • ¼ l bílého vína
  • sůl a koření (tymián, rozmarýn, kmín)

Postup:
Jehněčí žebírka naporcujte a krátce opečte na pánvi. Až budou žebírka z obou stran opečené pěkně do hněda, můžete přidat koření, kořenovou zeleninu a bílé víno. Vše dejte péct do trouby a žebírka pravidelně otáčejte a podlévejte vývarem. Celková doba pečení se pohybuje mezi 60 a 90 minutami, podle toho, jak vám peče trouba. Chřest oloupejte, uvařte do křupava, ideálně v páře a servírujte k jehněčímu masu.

Pokud tuto farmu navštívíte, nesmíte vynechat ani místní Buschenschank, ve kterém vám na jaře připraví vynikající pochoutky z chřestu. Ať už se jedná o polévku, štrůdl či ragů, vše chutná báječně. Tyto speciality jsou připravovány z čerstvě sklizeného terlanského chřestu, který má právě nyní svou sezónu. Ochutnat byste měli také knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem, které dokonale doplňují kůzlečí nebo jehněčí pečeni.

Jestli chcete vyzkoušet přípravu kopřivových knedlíků doma, nachystejte si tyto ingredience:

  • 300 g pečiva na knedlíky
  • špetka soli
  • 1/8 l mléka
  • pepř z mlýnku
  • 300 g kopřiv
  • 1 na špičku nože muškátového oříšku
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • 40 g nastrouhaného parmazánu
  • 4 vajíčka
  • 60 g hnědého másla

Postup:
Pečivo na knedlíky namočte do mléka. Kopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem. Najemno nakrájejte také cibuli, česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíčky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem.

Zdroj a foto: © Roter Hahn, Frieder Blickle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *