Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Víte, jak správně vyprat povlečení?

Praní je v dnešní době hračka. Dávno jsou pryč časy, kdy se s povlečením muselo na mandl. Dneska ho strčíme do pračky a za pár hodinek je hotovo. Přesto je důležité mít na paměti několik zásad, abychom povlečení zbytečně nepoškodili. Takže jak na to?

Jak často povlečení měnit?
Nejprve se podíváme na to, jak často povlečení vůbec prát a měnit. Komplikovanější odpověď je, že záleží na konkrétním kusu ložního prádla i na individuální situaci. Povlak na polštář je nejcitlivější, protože na něm máme celou noc obličej, čímž chytá pot, sliny, kožní buňky i maz. V případě kožních problémů či lupů je to ještě horší a v takovém případě bychom měli povlak na polštář měnit alespoň jednou týdně.

Pokud na kožní problémy netrpíte, stačí kompletně celé povlečení (polštář, peřina a prostěradlo) měnit jednou za 14 dní.

Výjimka, kromě zmíněných problémů, platí také pro alergiky. Povlečení byste měli častěji prát i v létě, kdy se více potíme. Povlečení je důležité měnit také po nemoci či po návštěvě.

Na kolik stupňů a jak prát povlečení?
Praní ložního prádla je jednoduché. Přestože z minulosti stále přetrvává mýtus, že je nutné prát povlečení na vysoké teploty, dnes už to není pravda. Naopak. Praní při vysokých teplotách povlečení spíš poškodí. Proto, abyste povlečení zbavili všech nečistot a bakterií ho stačí prát na 40 °C. Samozřejmě jako u všeho ostatního i u povlečení je důležité držet se pokynů od výrobce, které najdete na visačce. Nejdůležitější je doporučenou teplotu nepřekročit – tím se může povlečení nenávratně poškodit.

Další tipy na praní povlečení
U povlečení při praní platí v zásadě stejné zásady jako u klasického oblečení. Prát byste ho měli rozdělené podle barev. Příliš mnoho pracího prostředku může zanechat na povlečení fleky, proto jím šetřete.

Buben pračky by nikdy neměl být zaplněný příliš.  V příliš plné pračce není dostatek prostoru pro vodu a tím se povlečení nemusí vyprat tak důkladně. Raději si tak praní rozložte do více várek.

Jak povlečení sušit
Možností sušení je několik:
sušička – Sušička je ideální volbou – nesmíte ji však nastavit na příliš vysokou teplotu, tou se může opět povlečení poškodit.
slunce – Sušení na slunci je vhodné jen u světlého povlečení, protože sluneční paprsky mohou sytější barvy vybělit.
balkon / zahrada – Sušení na zahradě či na balkoně s sebou zase nese riziko, že se na povlečení nachytá pyl, čímž může dráždit alergiky.
vzduch – Pokud nemáte sušičku, je tak ideální povlečení natáhnout na sušák a nechat ho vysušit na vzduchu. Žehlit povlečení většinou není potřeba, u bavlny a bavlněného saténu je však vhodné.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *