Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Oblíbené stany a spacáky pro rok 2022

Oblíbili jste si spaní v přírodě? Pak ve vaší výbavě nemůže chybět kvalitní spacák. Většina turistů, cyklistů a dalších výletníků nevyrazí na cesty ani bez stanu, protože nikdy nemůžete dopředu vědět, jaké zrovna bude počasí, a spát v dešti a větru pod širým nebem není nic příjemného. Pokud vaše dosavadní vybavení právě dosloužilo, případně sháníte vaše vůbec první kousky této nezbytné výbavy, a nevíte jaký spacák a stan vybrat, inspirovat se můžete v tomto článku.

Připravili jsme pro vás přehled oblíbených stanů a spacáků, které vynikají nabízeným poměrem cena/výkon. V případě, že vás některý stan nebo spacák zaujme, můžete si ho buď pořídit online, nebo rovnou zavítat do plzeňského obchodu Outdoor Market, kde všechny popisované kousky mají. Navíc se tam kromě širokého výběru outdoorového vybavení dočkáte také odborné pomoci.

Oblíbené stany
Podívejte se na nejoblíbenější modely stanů pro 2, 4 a 5 osob. Stany jsou od známých a osvědčených výrobců, což už je samo o sobě zárukou toho, že při jejich koupi nesáhnete vedle.

Všechny níže uvedené outdoorové stany jsou vybaveny vnějším pláštěm vyrobeným z pevného polyesteru s vysokou odolností proti UV záření, díky čemuž stany mají i při dlouhodobém vystavení slunečním paprskům dlouhou životnost a jsou barevně stálé. Výhodou je také malá navlhavost, což přispívá k rychlému usychání.

Stan pro 2 osoby – Coleman Kobuk Valley 2
Malý stan od značky Coleman je ideální volbou pro dvojice, kterým záleží na hmotnosti stanu a jeho velikosti po složení – váží pouhých 3,2 kg a rozměry sbaleného stanu jsou 58 × Ø14 cm. Využívá technologii BlackOut Bedroom, tedy technologii speciální tkaniny zabraňující pronikání světla do ložnice a pohlcující teplo. Ani v létě vás tak ve stanu nebude budit příliš velké horko ani ranní či večerní slunce.

Stan pro 4 osoby – Trimm Eagle Dark Olive
Oblíbený stan Trimm je určený pro 3–4 osoby v závislosti na velikosti osob a na vašich nárocích na osobní prostor při spaní. Obecně se do něj pohodlně vejdou buď tři dospělí, nebo čtyřčlenná rodina s dvěma dětmi. K jeho přednostem patří velká a dobře přístupná předsíňka, kterou můžete otevřít ze dvou stran. Do předsíňky si můžete uschovat vše, co potřebujete, a dokonce může sloužit i jako prostor pro nouzové přespání další osoby. Stan je dobře přenosný, když má hmotnost přijatelných 5,2 kg a ve sbaleném stavu jsou jeho rozměry 49 × Ø19 cm.

Stan pro 5 osob – Husky Family Boston 5
Pro ty, co jezdí pod stan s celou rodinou nebo s partou kamarádů, je ideální volbou prostorný stan od Husky. Na nedostatek prostoru si v něm stěžovat rozhodně nebudete, vedle prostorné ložnice pro 5 osob se nachází velká předsíň se dvěma vchody a odepínatelnou podlážkou. Vzhledem k hmotnosti téměř 16 kg ho ovšem jen tak nevezmete na záda nebo nepřipnete na nosič na kole, ale využijete ho jen při cestování autem.

Oblíbené spacáky
Nyní už se dostáváme ke spacákům. Do přehledu jsme vybrali vždy jeden oblíbený spacák  pro každé roční období.

Letní spacák – Hannah Micro 80
Mezi oblíbené letní spací pytle se po právu řadí mumiový spacák Hannah Micro 80. Jeho hlavní doménou je nízká hmotnost, 650 g prakticky nepoznáte ani při několikadenní túře nebo cyklistické výpravě. V letních nocích, když se bude teplota pohybovat kolem 14 °C, vás i přes nízkou hmotnost díky náplni z mikrovlákna Micro-tec Ultra udrží v teple. Vejdou se do něj i 195 cm vysocí turisté, cyklisté a další sportovci.

Třísezonní spacák – Hannah Sherpa 160 MT-P
Značka Hannah má v nabídce také univerzální třísezonní spacák Sherpa 160 MT-P, který vás dokáže na cestách zahřívat od jara až do podzimu. Mikrovlákno Micro-tec Premium nabízí dobré izolační vlastnosti a přitom je spacák velmi lehký – váží 1250 g. K udržení tepla přispívá také přiléhavý mumiový tvar spacáku. Díky délce rozloženého spacáku o hodnotě 230 cm mají ve spacáku dostatek místa i dobrodruzi s výškou 195 cm.

Zimní spacák – Trimm Divan
Zimní spacák Trimm Divan si oblíbí každý, kdo rád přespává pod stanem v chladnějších měsících a zároveň chce mít při spaní volnost pohybu. Spacák vyniká mimořádnou prostorností, díky šířce 110 cm umožňuje během spánku prakticky neomezený pohyb. Je rovněž dostatečně dlouhý, nejlépe se v něm budou mít osoby s výškou 185–195 cm. Větší rozměry spacáku jsou sice vykoupeny mírně vyšší hmotností (2,1 kg), ale jakmile si večer vlezete do širokého, až nezvykle měkkého spacáku, v němž pohodlně přečkáte noc i při minusových teplotách, jistě na těch pár gramů navíc rychle zapomenete.

Foto: archiv Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *