Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Homesharing: Pomoc rodičům dětí s postižením a obohacení pro pečující

Homesharing po celé České republice přináší nový způsob pomoci rodinám, které 24/7 pečují o děti s mentálním postižením. Homesharing takové děti a jejich rodiny propojuje s lidmi, kteří rodině odlehčí krátkodobou péčí. Rodiny tak mají prostor vydechnout a nabrat nové síly a děti s postižením získat nového kamaráda. Do této pomoci je nyní zapojeno kolem 60 hostitelů z celé České republiky a noví zájemci se hledají.

Homesharing je komunitní odlehčovací služba, která je založena na dlouhodobém přátelském vztahu dítěte s postižením a dospělého hostitele. Do pomoci se zapojují lidé z řad laické veřejnosti. Homesharing významně doplňuje další formy podpory, sociálních a odlehčovacích služeb.

“Rodiče, kteří nepřetržitě pečují o děti s mentálním postižením, jsou mnohdy velmi vyčerpaní, ocitají se v sociální izolaci. Starost o potomka s vážným postižením je velmi obtížné skloubit nejen se zaměstnáním, ale také s péčí o další členy rodiny. Kapacity odlehčovacích služeb pro tyto rodiny jsou v Česku dlouhodobě nedostatečné či zcela nedostupné. Homesharing přináší řešení a navíc podle zkušenosti je to přínosné pro všechny zapojené: pro rodiče, dítě i hostitele,” uvádí Klára Šrůtková, vedoucí homesharingu, Děti úplňku.

“Homesharing nabízí zejména vztah. Chceme, aby děti byly v prostředí podobném, jako když jdou na návštěvu třeba k babičce nebo kamarádovi. To je věc, která v běžných sociálních službách není možná,” doplňuje Eva Černá, koordinátorka homesharingu, Rodinné Integrační Centrum.

Hostitel z řad laické veřejnosti, pro kterého je zajištěno školení a podpora, si bere dítě do péče pravidelně na předem smluvený čas – společně chodí například na procházku, hrají si nebo připravují jídlo. Dítě se pak vrací zpět do své rodiny. Získává nové sociální kontakty a dovednosti, zatímco jeho rodina si může odpočinout. Hostitelům homesharing přináší radost a pocit smyslu, příležitost poznávat svět očima dětí s postižením a prohlubovat empatii.

Hostitel, kamarád dítěte s postižením, nemusí mít nějaké konkrétní dovednosti, potřebuje především trpělivost. Myslím, že nebýt odborník může být výhodou, laik přistupuje k dítěti s přirozeností a nabízí mu to, jak sám žije, svůj domov, sebe sama,” dodává Šrůtková.

“Je ideální, když vás něco baví a zároveň tím hodně pomůžete někomu, kdo to opravdu potřebuje,” popisuje svoji zkušenost hostitelka Kateřina Klugová, která pečuje o čtrnáctiletou Denisku, a její maminka ji doplňuje: “Vždycky, když jdeme ke Kateřině, tak se Deniska těší. Kdybychom měli pro Denisku homesharing třeba už od jejích tří let, tak by nám to možná zachránilo manželství. Protože my jsme na sebe s manželem neměli čas, ani být spolu se synem. Kdyby tady byla taková služba dřív, tak i myslím, že by to naši rodinu zachránilo.”

Kampaň, ve které spojilo síly devět organizací napříč ČR, dostává homesharing do širokého povědomí veřejnosti jako inovativní službu, kterou lze využívat pro (neformální) péči. Organizace nyní hledají nové hostitele, kteří pomohou pečujícím rodinám nabrat síly a dětem objevit nový svět. Hostitelem se může stát každý, kdo má chuť pomáhat, trpělivost, má vztah k dětem s postižením a může jim nabídnout část svého času, energie a prostoru.

Díky dvouletému grantovému programu a nadačnímu fondu Abakus se homesharing nyní dostává k dalším pečujícím rodinám po celém Česku. Dlouhodobým cílem je ukotvit u nás homesharing jako dostupnou komunitní podporu rodin dětí s postižením a skrze hostitele také více zapojit děti do společnosti.

V případě zájmu o zapojení či více informací jsou k dispozici webové stránky homesharing.cz, kde zájemci naleznou seznam organizací, které homesharing poskytují a mohou u nich zažádat o první informativní schůzku.

Kraje a organizace, které homesharing zajišťují:

  • Praha – Naděje pro děti úplňku
  • Pardubický kraj – Rodinné Integrační Centrum
  • Liberecký kraj – LÍP A SPOLU, z.s.
  • Středočeský kraj – Centrum pro komunitní práci střední Čechy
  • Královéhradecký kraj – Centrum Orion, z.s.
  • Moravskoslezský kraj – Mikasa z.s.
  • Olomoucký kraj – Zet-My z.s.
  • Jihomoravský kraj – Slezská diakonie – Úsek Brno

Partner projektu
Abakus – nadační fond zakladatelů Avastu

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *