Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZe života

6 tipů, jak ve zdraví zvládnout horké léto

Na léto se většina z nás těší celý rok. Je to krásné období plné dovolených a setkávání s přáteli. Má ale i svoje nevýhody, ke kterým patří hlavně příliš vysoké teploty. Na pláži nebo u bazénu je zvládneme bez problému Jak ale horké dny a noci přežít v rozpáleném městě? Zkuste těchto 6 osvědčených tipů!

1. Pitný režim je základ 
Nejvíce vás osvěží čistá voda, do které můžete přidat pár kapek citronové nebo limetkové šťávy. A co se týče množství, dva až tři litry denně jsou minimum, ale záleží hlavně na vaší hmotnosti

Sladkým džusům a limonádám se ale raději vyhněte. Kvůli velkému množství cukru nezaženou žízeň a navíc obsahují spoustu kalorií. Večer si pak místo alkoholických koktejlů se spoustou ledu dopřejte ovocný nebo bylinný čaj. Prospěje vám protože nezpůsobuje vyhřátému tělu teplotní šok. A pozor některé bylinky mají dokonce termoregulační vlastnosti! Nejvíce se v horku doporučuje máta a šalvěj.

2. Zkuste lehčí stravu
Když je u nás počasí jako ve Středomoří, inspirujte se i kuchyní z této oblasti. Ideální bude jídelníček trochu odlehčit a zařadit sezónní zeleninu a ovoce, případně mořské plody. Doporučit můžeme klasický Caesar salát s kuřecím masem nebo s krevetami a také některý z asijských salátů s koriandrem. Právě koriandr je totiž další bylinkou, která tělo přirozeně ochlazuje. 

A pokud nechcete zůstávat jen u salátů, místo teplých polévek si dejte moderní studené verze. Skvěle chutná třeba gazpacho z červené řepy nebo melounová polévka. A pokud stále nemáte inspiraci, co připravit, možná vám napoví Penny leták na příští týden. Právě sezónní plody jsou součástí akční nabídky, takže se nejen ochladíte, ale ještě přitom ušeříte.

3. Sprcha jako naprostá nutnost
Sprchujte se klidně několikrát denně, jen nezapomínejte, že ideální je vlažná voda. Příliš studená sprcha vás sice osvěží, ale jen v první chvíli. Potom váš organismus ještě více zahřeje, protože rozproudí krevní oběh. Efekt příjemného ochlazení můžete ještě podpořit jemným tělovým peelingem nebo energizujícím sprchovým gelem.

4. Termální nebo květová voda na obličej
Jestli nemáte možnost se přes den osprchovat, přibalte si s sebou termální vodu ve spreji. Použít ji můžete na obličej i celé tělo. Krásně vás osvěží a dodá vám ztracenou energii. Růžové nebo jiné květové vody vás zahalí i do jemné přírodní vůně. Záleží, co vám více vyhovuje. 

5. Myslete na vhodné oblečení
Velkou roli hrají i materiály a střihy vašeho oblečení. Pokud vám to tedy dress code dovolí, noste v letních vedrech volnější kousky ze lnu, hedvábí nebo bavlny. Naopak se vyhněte polyesteru a dalším syntetickým vláknům, která nejsou dostatečně prodyšná a mohli byste se v nich nepříjemně potit. Jinak tomu není ani u pyžama a ložního prádla. Nejlépe se vám v létě bude spát ve lněném povlečení a noční košili nebo pyžamu z jemné bavlny. 

6. Pro lepší spánek
Ještě hůře než horké dny snáší většina z nás horké noci. Pro začátek tedy doporučujeme zmiňovanou vlažnou sprchu. Pokud ale teplota stále neklesla pod 25°C, nemusí to stačit. Stejně tak vám nepomůže otevřené okno. Abyste byt nebo dům ochladili, musí být venku chladněji než uvnitř. 

V extrémních vedrech proto doporučujeme dát polštář a deku na chvíli do mrazáku. Vložte je tam na pár minut v igelitovém pytli. Celou noc studené nevydrží, ale než usnete, měly by alespoň lehce chladit. Nakonec použijte ještě esenciální citrusový olej, který je velmi osvěžující a navíc účinně odpuzuje hmyz.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *