Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZábavaZdraví

Naděje až do konce: film o umění žít okamžikem ve světové premiéře na KVIFF

Úspěšný start má za sebou časosběrný televizní dokument Naděje až do konce režisérky Veroniky Stehlíkové.  Světové premiéry na 56. ročníku KVIFF se zúčastnili nejen tři hrdinové filmu a štáb, ale vedle partnerů a sponzorů i osobnosti, které spolek ALSA dlouhodobě podporují – Daniela Peštová, David Kraus, Patricie Pagáčová a Dana Morávková s manželem Petrem Maláskem. Další promítání filmu je plánováno na 6. září 2022 pro přispěvatele na platformě HitHit, poté by film objeví ve vybraných českých kinech a ve vysílání ČT.

Bála jsem se, že celý film probrečím. Že to bude depka. Nebyla. Je to dokument, který není jen o nemoci. Pro mě je to film o lásce. O lásce k sobě, o lásce k ostatním. A o lidské síle,“ shrnula své dojmy Daniela Peštová. „Když film skončil a rozsvítily se světla, slzám jsem se neubránila. Nejvíc mě asi dojala ta neskutečná obětavost ze strany partnerů a odhodlání všech nepoddávat se.“

„Režisérka Veronika Stehlíková (mj. Děti úplňku) od roku 2018 mapovala životy pacientů, trpících amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), nemocí, která během 2–5 let připraví pacienta o schopnost pohybu, a nakonec i život.  „Zdaleka však nejde o film smutný, diváci se nemusí bát,“ říká režisérka. „Naši protagonisté žijí svůj život naplno, a s humorem a nadhledem, jehož zdraví lidé často nejsou schopni.“ O tom ostatně i svědčil smích karlovarského publika.

Hrdiny filmu vytipoval spolek ALSA, který se jako jediný o pacienty s touto diagnózou v ČR stará. Jsou čtyři: bývalý masér české fotbalové reprezentace a táta hyperaktivních dvojčat Vláďa, kuchařka, snowboardistka a rebelka Jára, mladý kadeřník Tomáš a laborantka Alenka. Všichni před několika lety odešli z neurologie s diagnózou, která jim a jejich blízkým od základu změnila život.

„Jsou to lidé, s nimiž máme bližší vztahy. Průběh onemocnění i to, jak se s ní vyrovnávají, je různý. Navíc pocházejí z různých míst a vrstev. Díky tomu můžeme vidět i odlišné možnosti péče, které mají pacienti v Praze, a mimo ni,“ vysvětluje ředitelka spolku ALSA Eva Bezuchová.

Koproducentem filmu je Česká televize (tvůrčí skupina Aleny Müllerové), která také umožnila konání besedy k tématu ve svém domě v rámci festivalu. Premiéry 5. července se zúčastnili i tři protagonisté Vladimír, Jára a Jiří, manžel Aleny, která v průběhu natáčení zemřela. Pro ně i štáb bylo velkým zážitkem i focení na tradičním červeném koberci, stejně jako setkání s příznivci a partnery projektu a ALSA.

Producentka a autorka námětu filmu Andrea Papírková, Papirek Productions, spolupracuje se spolkem ALSA od roku 2016, a říká: „Chtěla jsem natočit příběhy lidí, jichž se nemoc dotýká, aby veřejnost viděla a pochopila, co se za zkratkou ALS skrývá. Je nám jasné, že tenhle film nebude kasovním trhákem, ale je potřeba toto téma zviditelnit,” vysvětluje svou motivaci Papírková.

Náročný snímek by nemohl vzniknout bez osvícených donátorů. Jeho vznik významně finančně podpořila soukromá dárkyně Jana Milerová a společnost BTL Zdravotnická technika, a.s. Generálním partnerem filmu je společnost Fortuna. Ke vzniku finální podoby snímku významně přispěli i soukromí dárci prostřednictvím platformy HitHit, kteří shromáždili 502 707 Kč, plných 113 % původně vyhlášené částky.

V letošním roce chtějí tvůrci film prezentovat ve vybraných kinech po celé ČR, na televizní obrazovky by se měl dostat už příští rok. Do budoucna by měl sloužit školám jako výukový materiál.

INFORMACE O FILMU
Režie: Veronika Stehlíková
Kamera: Tomáš Svoboda
Střih: Katarína Buchanan Geyerová
Zvuk: Martin Stýblo
Producent: Andrea Papírková
Produkční společnost: Papirek Production s.r.o.
Koproducent: Česká televize, tvůrčí skupina Aleny Müllerové
Délka: 1:29

Zdroj a foto: www.alsfilm.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *