Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Ghí je superpotravina prověřená tisíciletími

Už v dávné historii lidé využívali všech dobrých vlastností ghí – máselného tuku, který byl nejen samozřejmou součástí jejich jídelníčku, ale sloužil jim například i k potírání těla během církevních obřadů. Dnes je ghí považované za superpotravinu, která má své pevné místo v každé moderní kuchyni.

„Kdybyste se někoho v Indii zeptali, co je to ghí, bylo by to podobné, jako kdybyste se ptali Itala, jestli zná olivový olej. Ghí, přepuštěné máslo vyráběné specifickým způsobem, totiž patří po tisíciletí k základům indické kuchyně. A ajurvéda, 5 000 let stará indická medicína, považuje dokonce ghí za elixír života, protože posiluje tzv. ojas, zdroj životní energie, který je podle této východní filosofie základem tělesné i duševní pohody a dobré odolnosti těla proti virům a bakteriím,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.

Ghíčko znali už staří Egypťané a Římané
„Stloukání másla z kravského, kozího nebo ovčího mléka a jeho přepouštění využívali již staří Egypťané, Římané, Germáni i Slované. Právě našim slovanským předkům ghí sloužilo ve významných (třeba postních) dnech také jako mast, kterou si potírali tělo a vlasy,“ přibližuje historii ghí, které je právem řazené mezi tzv. superpotraviny, Andrea Zpěváková Dostálová.

Ghí, které se dá považovat za nejvyšší level přepuštěného másla, si samozřejmě můžete vyrobit i doma. Je k tomu ale zapotřebí hodně času, trpělivosti a také je nutné dbát na dodržení správného způsobu přípravy a skladování.

Dokonale přepuštěné máslo…
„Když máslo vložíme do hrnce, kastrolu nebo pánve a na mírném ohni zahříváme, ve chvíli, kdy se rozpustí a dosáhne bodu varu, začne se sušina oddělovat a postupně klesne ke dnu. V ten moment máme vyrobené přepuštěné máslo, které můžeme okamžitě použít. Oproti tomu ghí se vaří mnohem déle, při mírném příkonu, až sušina zkaramelizuje, což dodá výslednému tuku typickou oříškovou příchuť a zlatavou barvu. My navíc při výrobě používáme dvojité filtry, takže výsledný produkt je opravdu velmi kvalitní,“ vysvětluje princip vzniku ghí Andrea Zpěváková Dostálová.

Čím je ghí tak mimořádné?
Ghí má vysoký kouřový bod 250 °C (klasické máslo 180 °C), proto se nepřepaluje, a tak na něm můžete bez problémů pokrmy nejen vařit, dusit, ale i smažit. Navíc dodá každému jídlu jemnou oříškovou chuť a vůni. Palačinky budou ještě nadýchanější, ale i obyčejná mrkev podušená na ghí bude chutnat excelentně. Skvělé přitom je, že ghí mohou už malé děti (od 6 měsíců) a nemusí se ho obávat ani lidé s intolerancí laktózy a alergií na kasein, protože tyto látky ghíčko (na rozdíl od klasického másla) neobsahuje. K nejdůležitějším vlastnostem ghí pak patří dlouhá doba použití (v nezměněné kvalitě vydrží až rok), a to bez nutnosti chlazení. I to byl jistě důvod, proč bylo ghíčko tak oblíbené a používané v dávné minulosti, kdy si naši prapředkové mohli nechat o lednicích jen zdát…

České ghíčko chutná i za hranicemi
Všechny výjimečné vlastnosti ghí, k nimž také patří pozitivní vliv na naše zdraví, například díky vysokému obsahu omega-3 kyselin a vitamínů A, D, E a K, byly před osmi lety důvodem, proč se Andrea Zpěváková Dostálová rozhodla začít ghí znovu vyrábět ve velkém, a to ručně a podle tradičních receptur. A protože zájem o vše zdravé a generacemi prověřené rok od roku stoupá, vyrábí se dnes v provozovně Českého ghíčka ve Vysokém Mýtě 6 tun tohoto kvalitního máselného tuku týdně a ghí odtud míří nejen k českým zákazníkům, ale vyváží se i do Španělska, Itálie, Slovinska, Chorvatska nebo do Saudské Arábie.

Které ghí si vyberete?
České ghíčko vyrábí klasické Ghí, BIO Ghí, Kozí Ghí i různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. V limitované edici můžete ochutnat i kozí Ghí a výborné jsou také Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová (Bio), kešu a kokos, mandle a káva a Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Novinkou jsou pak proteinové tyčinky Ghítela Bar, které můžou svačit i děti. K dostání jsou ve čtyřech příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu/kokos a mandle/káva.

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *