Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Michael má radost ze svého čtyřnohého ochránce

Asistenční-detekční pes Bailey byl předán svému novému majiteli. Těší se z něj čtrnáctiletý Michael, který trpí diabetem 1. typu. Jde již o šestého asistenčního psa pro handicapované, jehož výcvik podpořily v rámci společné charitativní akce společnosti Mars a BILLA.

Čtrnáctiletému Michaelovi byl přede dvěma lety diagnostikován diabetes 1. typu. Od té doby se nemůže věnovat životu naplno a musí být monitorován kvůli možným vážným výkyvům hladiny krevního cukru. Přestože ho na změnu glykemie upozorní senzor, ne vždy je jeho reakce dostatečně rychlá. Speciálně vycvičení psi dokáží díky svému výbornému čichu tento biochemický zvrat bezpečně vycítit a včas na něj upozornit.

Kompletní příprava asistenčního psa, kterou v duchu svého dobročinného projektu již pošesté zajišťovala nezisková organizace Pes pro tebe, trvá přibližně 17 až 24 měsíců a stojí zhruba 330 tisíc korun. Na rozdíl od vodicích psů však výcvik není hrazen z prostředků státního rozpočtu. Přispět na výcvik Michaelova ochránce mohli od 22. června do 18. října také spotřebitelé nákupem produktů z portfolia značky Mars, jako jsou například Pedigree, Whiskas, Perfect Fit, Sheba, Cesar a Dreamies v prodejnách obchodního řetězce BILLA.

„Každoroční spolupráce se společností BILLA na těchto dobročinných projektech je pro nás velmi důležitá. Chceme ukázat, jak nezbytná je v dnešní době pomoc potřebným. Proto přispíváme na výcvik asistenčních psů, který je nákladný a nemůže si jej dovolit každý, pro koho je asistence nezbytná. Mars je rodinná firma a naprosto chápeme, že je třeba si pomáhat. Ti, kteří pomoc asistenčních psů potřebují, by neměli být limitováni financemi. Tuto problematiku chápeme a snažíme se podporovat výcvik finančně, aby byl asistenční pes dostupný pro ty, kteří jej potřebují,“ vysvětluje Zuzana Lošáková, ředitelka vnějších vztahů společnosti Mars.

„Už několik let v BILLE pracujeme na aktivitách, které směřují k trvalé udržitelnosti, zastřešených naším Plánem B. Mezi jeho pilíře se řadí i společenská odpovědnost. Snažíme se proto pomáhat jak v širokém měřítku, tak ale také adresně konkrétním lidem, kteří to potřebují. To je i případ spolupráce se společností Mars, díky níž jsme doposud pomohli s výcvikem šesti asistenčních psů. Nyní k nim přibude další a máme velkou radost, že tím můžeme společně podpořit mladého sportovce a splnit mu dětský sen,“ uvádí Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace BILLA ČR.

Asistenční pes Bailey se s Michaelem poznal na soustředění organizace Pes pro tebe v Pardubicích. Zde se Míša začal seznamovat s povelovou technikou a učit se, jak se psem správně pracovat a jak se o něj starat. Setkání se neobešlo bez láskyplných objetí a oboustranných projevů náklonnosti, byla to láska na první pohled.

Michael má nyní díky psímu pomocníkovi jistotu bezpečí při jakékoliv činnosti. Bailey znamená pro Míšu „ochrannou tlapkou“ i při sportu, který miluje. Právě při sportovní aktivitě probíhají rychlé výkyvy koncentrace cukru v krvi, a přesně na tyto děje dokáže Bailey okamžitě upozornit. Jakmile Bailey detekuje změnu glykemie, začne Míšu šťouchat čumákem do břicha a umí také přivolat pomoc stisknutím speciálního spínače. Ten vydává zvukový signál. Nebezpečnou situaci dokáže Bailey často vycítit ještě před jejím začátkem a na změny reaguje až o desítky minut rychleji než senzor.

Dvouletý flat coated retrívr Bailey prozatím nezasahoval v žádné život ohrožující situaci, ale je pro Míšu neustálou oporou. Kromě školy, do níž Bailey nemá dovolený vstup, doprovází svého páníčka kamkoliv. Společně tráví čas na hokejových trénincích i zápasech, Míša je tedy neustále v bezpečí a jeho tým má dokonce nového fanouška.

„S Baileym jsme spolu pořád. Beru ho s sebou ven za kamarády, jezdíme na skateboardu a doprovází mě i na zápasy a tréninky. Doma je pořád u mě, když dělám něco na počítači, tak leží u mě. V létě jsme spolu hodně času trávili venku a doma na zahradě. Bailey je můj parťák, moc mi přirostl k srdci. Když je mi smutno, vždycky se s ním pomazlím a on mi pomůže, aby mi bylo zase dobře,“ říká nadšený Michael.

Zdroj a foto: Společnost Mars, Billa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *