Mleté maso není vůbec nudné

Že se mleté maso hodí jen do směsi na špagety, je fáma. V kuchyni se s ním dá přímo čarovat. Můžete ho použít v moderním receptu s českými kořeny, ve voňavé sekané nebo v plněných paprikách s rajskou omáčkou. Základem všech receptů je mleté maso jako přirozená potravina a součást výživy člověka. Maso je jedním z hlavních předpokladů zdravého vývoje každého jedince. Na trh se však dostávají i rostlinné imitace masa, které patří na stupnici NOVA do 4 skupiny – jsou to tedy vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jde například o rostlinné hamburgery nebo steaky. Ty navazují dojem zdravého stravování. Pravdou však je, že takto vyrobené potraviny mohou mít při dlouhodobé konzumaci negativní vliv na lidské zdraví, především v podobě nevyrovnané výživy, protože nepokrývají všechny potřeby a přísun pro tělo prospěšných látek. S chutí do toho a máte uvařeno. Vařit lze i bez náhražek a plnohodnotně.  

Při nákupu mletého masa vybírejte jen to s jasně červenou barvou, našedlé či vybledlé nechte raději v chladicím boxu. Nejlepší je vybrat si kousek hezkého masa přímo u řezníka, který vám ho rovnou namele.

Mleté hovězí s bramborovými lokšemi se salátkem z červeného zelí a řepy, sezamovým dressingem
Recept s lokšemi je stará dobrá klasika. Když však přidáte pár zajímavých ingrediencí, máte na talíři najednou úplně jiný pokrm. Tento recept budete v babiččině kuchařce hledat nejspíš marně. Do svého rejstříku si ho ale můžete zařadit vy sami.

Suroviny:
300 g mletého hovězího
1 šalotka
2 lžičky cukru
1 chilli cayenne
kus zázvoru
2 stroužky česneku
40 ml sójové omáčky
2 lžičky fenyklových semínek
koriandr

Salátek:
300 g červeného zelí
1 velká řepa
80 ml bílého vinného octa
3 lžíce cukru krystal
2 lžičky soli

Dressing:
1 kelímek zakysané smetany
špetka soli
40 ml oleje z praženého sezamu
šťáva z půlky citrónu
pepř
2 lžičky medu
1 lžička kremžské hořčice

Lokše:
500 g brambor
200 g polohrubá mouka
máslo na potření

Postup:
Na pánvi si nejdříve orestujte najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli. V hmoždíři rozdrťte fenyklová semínka nahrubo. Přidejte do pánve olej přes okraj a krátce fenyklová semínka opečete. Přidejte najemno nakrájený česnek a vše ještě chvilku restujte. Přidejte maso, osolte a přidejte špetku třtinového cukru. Opět chvilku restujte. Na závěr přidejte sójovou omáčku.

Postup na lokše: 
Brambory se slupkou uvařte v osolené vodě doměkka. Počkejte až vychladnout, sloupněte je a nastrouhejte. Přidejte polohrubou mouku, osolte a vypracujte do těsta. Z těsta udělejte malá kolečka a válečkem uválejte do silnějších placek. Na pánvi je opečte na sucho dozlatova a pak potřete rozpuštěným máslem.

Postup na salátek:
Červené zelí i řepu si nastrouhejte na nudličky. Přidejte ocet, cukr, sůl a promačkejte v ruce. Nechte uležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc při pokojové teplotě. Salátek vydrží až 5 dní, pokud ho dříve celý nesníte.

Sekaná s vůní špeku
Sekaná nikdy nezklame a na přípravu je jednodušší než by se dalo čekat. Z kvalitních surovin ve správném poměru z ní však můžete vykouzlit přímo lahůdkový pokrm, po kterém se hned zapráší.

Suroviny:
500 g mletého hovězího masa
500 g mletého vepřového masa
3 vejce
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 starší housky nebo rohlíky
mléko na pokropení pečiva
200 g špeku
2 lžičky sušené majoránky nebo tymiánu
velká hrst nasekané petržele
pepř
sůl
strouhanka

Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Pečivo nakrájejte na malé kostičky a zalijte vlažným mlékem, aby nasáklo. Do velké mísy dejte obě mletá masa, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek a přidejte zbylé ingredience včetně pečiva a najemno nakrájeného špeku. Vše důkladně prohněťte rukama. Bude-li třeba, přidejte strouhanku pro tužší konzistenci. Ze směsi vytvarujte stejně velké šišky, které potřete zbylým bílkem, aby lépe držely. Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Podávejte například s bramborovou kaší. Sekaná bude výborná ale i studená s kyselou okurkou nebo jako plátek v domácím hamburgeru.

Plněné papriky
Deset rodin, deset různých receptů na plněné papriky s mletým masem. Někteří si je pečou jen tak, jiní přidávají rajčatovou omáčku. I náplň se může lišit. Preferujete v ní rýži nebo housku? V tomto receptu hraje prim rovnováha chutí, jednoduchost, ale zároveň i pestrost.

Suroviny:
8 paprik
500 g mletého masa
50 ml mléka
1 starší rohlík nebo houska
1 cibule
2 stroužky česneku
1 vejce
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička soli

Suroviny na omáčku:
500 ml hovězího vývaru
120 g rajského protlaku
loupaná rajčata v konzervě
1 cibule
1-2 sladké mrkve
30 g másla
30 g hladké mouky
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
2 lžíce cukru krupice
smetanu
skořici
sůl

Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte, prolisujte a utřete se solí. Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, jednu cibuli, česnek se solí, mléko, vejce a kmín. Lehce promíchejte a nechte chvíli odležet. Připravené papriky naplňte masovou směsí. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli s mrkví. Přidejte mouku a vše zasmahněte. Přidejte protlak a kousky rajčat. Vše promíchejte. Přidejte nové koření a bobkový list, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí, cukrem a skořicí dle chuti. Připravené papriky vložte do kastrolu spolu s omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Po upečení papriky vyjměte. Omáčku promíchejte a podle potřeby tyčovým mixérem rozmixujte, případně zjemněte smetanou dle chuti. Servírovat můžete s rýží nebo s těstovinami.

Věděli jste, že maso na rozdíl od imitací obsahuje přirozeně se vyskytující všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. Stejně tak zinek, železo, vitamín B12, má vyšší podíl bílkovin, minimální podíl sacharidů a jiný typ tuků (mastných kyselin). Maso lze pro zpestření jídelníčku částečně nahradit luštěninami, obilninami, ořechy, ale i různými druhy zeleniny, vejci či mléčnými výrobky, nikoliv však vyřadit.

Zdroj a foto: www.zerumaso.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.