Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Kynutí Mikulášové, čerti a andělé 

Upečte si s dětmi mikuláše, čerty a anděly ze zdravé špaldové celozrnné mouky.

Suroviny na těsto:
150 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
450 g špaldové hladké mouky PROBIO
200 ml mléka
60 g cukru třtinového PROBIO
2 žloutky
100 g bílého jogurtu
20 g droždí
60 g másla
sůl

Suroviny na dokončení a dekoraci:
vejce + voda na potření
marcipán
černý sezam nebo mák
bílková poleva: 165 g cukr třtinový moučka, 1 bílek, špetka kyseliny citronové

Postup:
Ze 100 ml teplého mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Smíchejte všechny suroviny mimo máslo, přidejte kvásek a zpracujte suroviny dohromady. Přidejte máslo pokojové teploty a vypracujte nelepivé těsto (v robotu bude tento proces trvat cca 10 minut). Těsto přikryjte a nechte vykynout na dvojnásobek své velikosti. Vykynuté těsto si rozdělte na jednotlivé tvary (kuličky a hady) a sestavte a stáčejte je do postaviček. Hady na čertíky postříkejte vodou a namočte v černém sezamu nebo máku. Před pečením postavičky potřete vejcem smíchaným s vodou. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° C cca 20 minut do zhnědnutí. Po vychladnutí můžete ještě postavičky dozdobit marcipánem (hvězdy pro andílky, kříže pro Mikuláše a rohy pro čerty) nebo dekorovat bílkovou polevou.

Zdroj a foto: Probio

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *