Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Oslavy férového fotbalu se blíží. Celorepubliková akce startuje v půlce června v Praze

V měsících červnu a červenci proběhnou po českých městech Dny férového fotbalu. Akce, kterou Fotbal pro rozvoj pořádá ve spolupráci se zahraničními i lokálními partnery, které spojuje fotbal a jeho společenský přesah. Návštěvníci Dnů férového fotbalu budou moct nahlédnout pod pokličku trochu jiného hracího systému, který učí ohrožené děti a mládež respektu a vzájemnému porozumění. Mladí lidé z nízkoprahových a integračních center a dětských domovů budou mít příležitost zahrát si s legendami i současnými fotbalovými hráči, kteří budou přítomni během sobotního odpoledne 17. června v Praze, na náměstí stadionu Bohemians Praha 1905.   

„Dny férového fotbalu pro naši mládež představují dosaženou metu. Příležitost oslavy vynaloženého úsilí a nezapomenutelný konec sezóny. Je to také jedinečná šance pro partnery a stakeholdery vyzkoušet si naše aktivity v praxi. Společně můžeme přispět k fotbalu, který přináší rovnocenný a spravedlivý přístup,“ doplňuje manažer programu Fotbal pro rozvoj Ansley Hofmann.

“Férák” ve vršovickém Ďolíčku
Dny férového fotbalu odstartují v Praze 17. června od 15:00 ve Vršovicích, v areálu městského stadionu Ďolíček. Návštěvníci se budou moct těšit na turnaj tzv. fotbalu3, kde se na vršovickém plácku střetnou děti z klubů nízkoprahových sociálních služeb, profesionální fotbalisté, fotbalové osobnosti a týmy složené z hlavních partnerů akce. Svůj tým do turnaje nasadí například technologická společnost Livesport, experti z O2 TV Sport nebo novináři fotbalového magazínu Football Club. V Ďolíčku nebudou chybět ani domácí hráči Bohemians Praha. Paralelně s turnajem budou na místě probíhat další zábavné aktivity a workshopy pro návštěvníky, autogramiáda, turnaj ve stolním fotbálku, potisk triček, občerstvení, taneční a rapové vystoupení a další sportovně vzdělávací program. Akce je zdarma a otevřená všem.

„Aktivity Fotbalu pro rozvoj dlouhodobě podporujeme. Jsou to právě hřiště a plácky, kde se buduje charakter mladých lidí a kde se tříbí síla týmové spolupráce. Příležitost zahrát si po čase v prostředí Ďolíčku je navíc srdcová záležitost,“ říká ředitel DEMI Sportu a fotbalový expert Jan Rajnoch.

Podrobný program pro Prahu, včetně termínů Dnů férového fotbalu pro další města najdete ZDE.

Fotbal pro všechny a všude
Ambicí akce je nejen představit jakým způsobem pracují neziskové organizace s metodikou Fotbalu pro rozvoj ve vzdělávání mladých lidí, ale také ukázat, že fotbal je sport pro všechny a dá se hrát takřka všude. Akce je symbolicky pořádána na betonovém plácku před bohemáckým stadionem, aby demonstrovala možnosti měst zpřístupnit lidem určité prostory pro aktivní trávení volného času.

“Hraní fér je jednou z firemních hodnot Livesportu a zároveň rádi pomáháme projektům, které skrz sport a pohyb přispívají k lepší kvalitě života. Na myšlence férového fotbalu se nám ale nejvíc líbí to, že dělá fotbal inkluzivním a nízkoprahovým. Hrajou kluci i holky, děti z vyloučených komunit. A ti všichni se učí diskutovat a jasně formulovat, co je dobré a co špatné. Proto jsme tuhle akci rádi podpořili,” říká CSR manažer Livesportu Robert Basch.

Fotbal3 nabízí hráčům prostor střílet góly a učit se sebereflexi
Pravidla takzvaného fotbalu3 jsou nastavena tak, aby hráče učily dovednostem pro každodenní život a vzdělávaly je v závažných společenských tématech s globálními dopady jako je problematika drogové závislosti, rovnost pohlaví, nesnášenlivost či předsudky vůči jiným skupinám, zdraví nebo vzdělávání. Fotbal o takzvaných třech poločasech zahrnuje: 1. předzápasovou diskuzi a stanovení pravidel utkání 2. samotný fotbalový zápas a 3. závěrečnou diskuzi.

Hráči si sami před každým turnajem kolektivně s mediátory a organizátory turnaje určují pravidla pro jednotlivá utkání. Po zápase pak zasednou k takzvanému třetímu poločasu, kdy oba hrací týmy diskutují a reflektují průběh utkání, vlastní pocity ze hry, chování soupeře a dodržování stanovených pravidel na obou stranách. Hráči mají prostor otevřít a konstruktivně řešit případné sporné situace, pochválit a ocenit svého soupeře a dohodnout se na celkovém skóre. Pozápasová diskuze pomáhá hráčům rozvíjet komunikativní dovednosti, asertivní přístup k řešení konfliktů a smysl pro týmovou spolupráci.

Více o Fotbalu pro rozvoj
Fotbal pro rozvoj je platforma, která od 2006 propojuje ohrožené děti a mladistvé, organizace z celého světa využívající fotbal pro vzdělávání a rozvoj, akademickou sféru a fotbalový svět. Unikátní spojení zkušeností těchto organizací, odborníků, vzniklých metod a poznatků vytváří jedinečný rozvojově-vzdělávací nástroj. Fotbal pro rozvoj je jediná iniciativa u nás, která od roku 2016 spadá do mezinárodní sítě Common Goal, sdružující více než 135 organizací z 90 zemí světa. Projekt otevírá společensky důležitá témata a vzdělává v sociálních oblastech přímo na fotbalovém hřišti. Organizuje fotbalové ligy, turnaje, workshopy, osvětové kampaně a kulturní akce, kde se potkávají lidé z nejrůznějších sfér, kteří společně věří, že fotbalem dokážou měnit svět k lepšímu.

Mezi hlavní partnery projektu patří FIFA Foundation, UEFA Foundation, Evropská Unie, hl. m. Praha, Člověk v tísni, Common Goal, Visegrad Fund, Univerzita Palackého v Olomouci a mnoho dalších.

Zdroj a foto: Fotbal pro rozvoj 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *