Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Bezpečně na cestách. Co se může hodit mít v cestovní lékárničce?

S příchodem léta začíná období cestování a objevování nových míst. Ať už se vydáme na víkend na chatu, nebo do exotických zemí, měli bychom být připraveni i na případné zdravotní potíže, které by mohly dobrodružství narušit. Proto by se cestovní lékárnička měla stát nedílnou součástí naší výbavy. S tím, co se hodí, aby cestovní lékárnička obsahovala, radí odborná konzultantka lékáren BENU, PharmDr. Ivana Lánová.

V každém případě je důležité mít s sebou všechny léky, které pravidelně užíváme. Abychom však byli připraveni na nejrůznější situace, které se případně naskytnou, je vhodné přibalit také některé z volně prodejných přípravků s účinky proti bolesti, horečce, infekcím horních cest dýchacích kašli nebo i bolesti v krku. Neměli bychom zapomínat ani na obvazový materiál a pomůcky pro první pomoc. Pro co možná nejbezpečnější a nejzdravější cestování je také dobré dbát na dodržování několika obecných preventivních opatření.

OBSAH CESTOVNÍ LÉKÁRNIČKY
Při rozmýšlení toho, co vše bychom v cestovní lékárničce měli ideálně mít, musíme zohlednit několik faktorů. Například kam na dovolenou jedeme, jak dlouho na dovolené budeme a také, v jakém ročním období pojedeme. Také záleží, zda budeme celý pobyt spíše relaxovat, jezdit po výletech nebo zkoušet adrenalinové sporty. „Před odjezdem bychom si měli zjistit, jaká je dostupnost zdravotní péče v dané destinaci a jaká v ní obecně panuje úroveň hygieny,“ doplňuje PharmDr. Ivana Lánová. Musíme také počítat s tím, kolik osob na dovolenou pojede, v jakém jsou věku a jaký je jejich zdravotní stav.

Lidé často nemívají v lékárničce některé z volně dostupných přípravků na tlumení lokálních i celkových projevů alergií, i ty však mohou na cestách pomoci, například při kousnutí hmyzem nebo při požahání vodními živočichy. Vhodné jsou i dezinfekce na rány a obvazový materiál, jako jsou náplasti, obinadla, trojcípý šátek nebo sterilní gáza. Také bychom do lékárničky měli přibalit pinzetu a nůžky,“ říká PharmDr. Ivana Lánová a dodává: „Pokud se vydáváme někam v létě, neměli bychom zapomenout ani na repelent proti hmyzu. Náchylnější k podráždění mohou být i oči. Proto je vhodné mít po ruce některé z běžně prodávaných očních dezinfekčních kapek.“ Na v lékárničce převážené léky se doporučuje pořídit termoobal, který je alespoň částečně pomáhá chránit před účinky světla a tepla.

V létě byste také neměli zapomínat na hydrataci organismu. „Volně prodejný rehydratační roztok se může hodit tehdy, pokud vyrážíte na dovolenou někam, kde je opravdu velké teplo. V důsledku pocení nebo fyzické aktivity totiž dochází ke ztrátě tělesných tekutin a hrozí tak riziko úpalu, úžehu či tepelného vyčerpání. Pokud některý z volně prodejných rehydratačních roztoků nemáte, můžete si ho připravit i sami. Stačí, když smícháte 8 lžiček cukru, 1 lžičku soli, šťávu ze 2 pomerančů či grapefruitů a doplníte převařenou vodou do 1 litru. Dospělí by měli během hodiny vypít 250-500 ml a děti 125-250 ml,“ radí Lánová.

DODRŽUJTE ZÁSADY 6 „O“
Chceme-li se v co největší míře vyvarovat možných zdravotních nepříjemností, je vhodné se především v exotických destinacích držet zásady tzv. 6 „O“. „Je důležité znát kvalitu všeho, co konzumujeme, a tak 6 „O“ znamená: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit. Potraviny, které chcete konzumovat, nekupujte od pouličních prodejců a nápoje pijte vždy z originálního balení. Pokud chcete pít místní vodu, je lepší si ji převařit. To platí i pro čištění zubů, omývání zeleniny a ovoce, kdy bychom měli dát přednost těm z nich, které jdou oloupat. Pro co nejmenší riziko případných obtíží se také spíše vyhněte zmrzlinám a tepelně nezpracovaným jídlům, jako jsou maso, ryby nebo jiní mořští živočichové,“ radí Lánová.

RIZIKA SPOJENÁ S VLASTNÍ CESTOU
Už samotná cesta může být spojena s určitými riziky. Při použití dopravních prostředků se u cestovatelů může objevit nevolnost, tzv. kinetóza, neboli letadlová či mořská nemoc. Proto je vhodné mít v lékárničce i některý z volně prodejných přípravků proti cestovní nevolnosti. S dopravou, pokud cesta trvá déle, jsou často spojena i další rizika, jako jsou zvýšená zátěž pro oběhový systém, možný vznik žilní trombózy nebo i zvýšený výskyt otoků dolních končetin. „Jendou z vhodných pomocí mohou představovat volně prodejné léky s účinky na posílení žilní stěny, s účinkem proti otokům a na úpravu cirkulace krve, tzv. venofarmaka. Tyto přípravky se mohou podávat a užívat systémově nebo lokálně. Preventivně se pak nejen proti otokům nohou používají také kompresní punčochy. V letadle nás mohou postihnout bolesti v uších, především při vzletu či přistání. Většinou stačí polykání, žvýkání, aktivní zívání, krouživý pohyb dolní čelisti. Lze provést také tzv. modifikovaný Valsalvův manévr, kdy se člověk nadechne, ucpe nos a takto se přes ucpaný nos snaží vydechnout,“ radí Lánová.

NA CO SI DÁT JEŠTĚ POZOR
Ne vždy máme na výletě či při cestování možnost si umýt ruce. Proto je vhodné mít při ruce bezoplachový antibakteriální gel nebo ubrousky. Každý by si měl před cestou do zahraničí zkontrolovat očkování proti tetanu. Také by se měl včas informovat u svého lékaře o povinném nebo doporučeném očkování, nebo případně dalších přípravcích, které se doporučuje mít s sebou do dané destinace.

Pokud bychom si chtěli v cizině vyzvednout léky na český lékařský předpis, je nutné mít jej v listinné podobě opatřený razítkem a podpisem předepisujícího lékaře. Elektronické recepty nejsou v jiných zemích zatím akceptovány. I takové recepty jsou v zahraničí platné a uznatelné pouze v rámci Evropské unie. Pokud by je v zemi mimo EU v lékárně nechtěli vydat, mají na to právo. Zrovna tak nelze vydávat léky na zahraniční recepty vystavené mimo EU v České republice. „Dávejte si také vždy pozor na léky, které s sebou do zahraničí vezete. Některé totiž mohou být v určitých zemích zakázané a způsobit nemalé potíže, včetně pobytu za mřížemi. Jsou to například u nás volně prodejné léky na chřipku a nachlazení obsahující pseudoefedrin,“ říká Lánová. V případě léků, u kterých je podezření, že by mohly být v hledáčku celníků, je nutné si opatřit lékařskou zprávu a převážet je jen v množství odpovídající osobní potřebě na dobu pobytu a v originálním balení. Tato případná omezení je vhodné ověřit ještě před plánovanou cestou. Také se doporučuje mít uložené adresy nejbližších zdravotnických zařízení v místě pobytu a adresu zastupitelského úřadu České republiky v zemi, do které cestujeme.

Ačkoliv je lékařská pomoc obvykle na blízku, mít u sebe důležité věci pro případ úrazu či nevolnosti je rozumné a praktické opatření. Často jsme si pak schopni alespoň první pomoc zajistit sami. Proto je na dovolenou vhodné mít cestovní lékárničku co nejlépe připravenou.

Zdroj a foto: Benu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *