Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Animovaný film o Tondovi a Slávce okouzlil mezinárodní publikum a získal prestižní cenu na festivalu v Annecy

Na 43. ročníku největšího festivalu animovaných filmů na světě v Annecy si diváky i porotu z dvanácti celovečerních filmů nejvíce získal film TONDA, SLÁVKA A KOUZELNÉ SVĚTLO režiséra Filipa Pošivače, který si osobně převzal Cenu poroty v kategorii “Contrechamp“. Festival se konal ve francouzském Annecy 11. – 17. června a setkalo se na něm téměř 16 000 profesionálů z celého světa.

„Před uvedením filmu jsem měl velkou trému, avšak publikum v Annecy bylo velmi přejné a přátelské. Diváci na film reagovali velmi živě a v sále bylo zřetelné, jak příběh na plátně přežívají. Jsem vděčný za všechny pochvalné zprávy od diváků, které mi po projekcích posílají,“ říká režisér filmu Filip Pošivač

Oficiální soutěžní kategorie “Contrechamp” patří mezi nejmladší v rámci festivalu v Annecy a je určena pro celovečerní animované filmy, které si zaslouží speciální mezinárodní pozornost. O to významnější je, že Cenu poroty v této kategorii získal právě česko-slovenský film. Tonda, Slávka a kouzelné světlo vynikl v mezinárodní konkurenci dvanácti celovečerních animovaných filmů, okouzlil publikum a porotu zaujal svým působivým příběhem, dechberoucími vizuály ale i nenahraditelnou kvalitou tradiční loutkové animace. Navíc postava filmového Tondy je historicky první svítící animovanou loutkou, která byla na světě vyrobena.

Film o jinakosti, přátelství a fantazii.
Jedenáctiletý Tonda má jedinečnou vlastnost – od narození svítí. Jeho možná až přespříliš starostliví rodiče se ho snaží držet doma, aby jej ochránili před vnějším světem. To se změní ve chvíli, kdy se před vánočními svátky do jednoho ze sousedních bytů nastěhuje Slávka, tajemná dívka, která mu obrátí svět naruby. Tonda v ní získává první opravdovou kamarádku, před kterou může odhalit fantazijní svět ve svém polštářovém bunkru. Slávka zase Tondovi ukáže zázračnou baterku. Ta svým světlem dokáže z obyčejných věcí vytvářet úžasné obrázky a kouzelné světy, které vidí pouze oni. Tím začíná jejich dobrodružné pátrání po původu záhadných chomáčků tmy, které vysávají z jejich domu sluneční světlo. Tonda, Slávka a kouzelné světlo je film o tom, jaké je to být jiný, příběhem o přátelství a fantazii, o světle a tmě.

Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vznikl ve slovensko-česko-maďarské koprodukci. Produkují jej filmové společnosti nutprodukcia a nuprodukce. Jeho koproducenty jsou Česká televize, Rozhlas a televize Slovenska, Kouzelná animace a Filmfabriq. Film finančně podpořili Audiovizuální fond, Státní fond kinematografie, Eurimages, Creative Europe MEDIA, Maďarský národní filmový institut a Zlínský kraj.

Světovou premiéru film měl na 63. ročníku Zlínského filmového festivalu a do českých kin jej uvede společnost CinemArt na konci roku.

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *