Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Poprvé na skejtu. Vše, co potřebujete vědět, stručně a jasně

Jízda na skateboardu je fascinující a plná nespoutané zábavy. Její začátky se však mnohdy pojí s roztrhanými kalhoty a řádně natlučenou hlavou. Pokud vás však tento adrenalinový sport vtáhl do svého světa, máme pro vás několik tipů, s kterými těžké začátky zvládnete bez zbytečného zranění!

Pokud jste viděli ikonický film Legendy z Dogtownu, pak tento odstavec můžete s nadšením přeskočit, vy ostatní, ale zpozorněte.

První skateboardy byly totiž vyrobeny ze dřeva a měly kovová kolečka. V době raných počátků byly velmi populární především mezi surfaři, kteří si na skateboardu trénovali své dovednosti během období bez vln. Postupem času se skate začal vyrábět z lehčích materiálů, upgradovaly se kolečka a jezdci tak konečně mohli trénovat i jinde, než na hladkém povrchu.

Průkopníci skateboardingu:

  • Larry Stevenson
  • Richard Stevenson
  • Alan Gelfand

Jak začít jezdit na skejtu
Správný postoj
Možná vás nyní trochu zklameme, ale ještě než si sjedete svůj první svah a oddáte se nepřekonatelnému pocitu volnosti, musíte se na skateboardu naučit správně stát. Správný postoj je důležitý nejen pro stabilitu, ale také kontrolu a bezpečnost.

Jak na to?
Nohy jsou široce rozkročeny, přibližně ve vzdálenosti ramen. Jedna noha ovládá prostor přední části skateboardu, zatímco druhá (odrážecí) zůstává v druhé polovině. Obě spodní končetiny jsou umístěny kolmo k ose skejtu a mírně otočeny směrem ven.

Tělo je jemně nakloněné vpřed, aby byla zajištěna stabilita a lepší kontrola nad pohybem skateboardu. Ruce jsou uvolněné a vyvážené. Pohled směřuje dopředu, abyste mohli vidět před sebe a předvídat překážky na cestě.

Ve chvíli, kdy se budete na skateboardu cítit bezpečně, nic vám nebrání v tom, abyste svůj precizně natrénovaný postoj rozpohybovali. Naprosto dostačující jsou prázdná parkoviště nebo bruslařské dráhy, které mají upravený povrch.

Než vyrazíte, podívejte se na pár tipů pro první jízdu na tomto videu.

Na rampy zapomeňte
Jakmile se dostanete do fáze, že budete mít svůj skejt při běžné jízdě pod kontrolou, můžete začít pomalu trénovat základní triky. K těm patří například ollie, kickflip nebo heelflip.

Pro tyto účely se už hodí vyhledat si v okolí nejbližší skatepark, kde budete mít k dispozici veškeré potřebné kulisy, ale také komunitu stejně nadšených lidí, kteří vám pomohou rychleji rozvíjet vaše dovednosti.

Co si vzít na skateboard
Znáte rčení, že šaty dělají člověka? Tak pro skateboardingové nadšence toto platí dvojnásob. Svým oblečením totiž nereprezentujete jen sebe na skejtu, ale celý jeden životní styl. Co tím chceme říct? Že na trička koupená svou mámou můžete zapomenout!

Volné oblečení je základ úspěchu
Lidé jezdící na skateboardu obecně preferují uvolněný styl a nosí volné oblečení, které jim umožňuje pohyb bez sebemenšího omezení. Mezi oblíbené kousky patří například speciální skate trička, která vynikají originálními vzory v doprovodu nevázaných barev.

Pokud ale chcete vyjádřit svůj názor na svět a ukázat doopravdy, kdo jste, pak byste měli zvolit vlastní tričko s unikátním designem, který si ideálně i sami navrhnete! S vlastním potiskem už stačí jen outfit doplnit o široké kraťasy nebo typické skate kalhoty a nemusíte nic řešit.

Bez pohodlných bot to nepůjde
Co byste ale řešit rozhodně měli, je výběr bot. Na trhu jich sice najdete plno, ale těch kvalitních je bohužel málo. Proto jsme pro vás vybrali 3 ikonické značky tenisek, které si se skejtem rozumí nejvíc.

Ideální značky bot na skate:

  • Vans
  • Nike SB
  • Emerca

Jak se co nejrychleji zlepšit na skejtu?
Psát o tom, že k tomu, abyste se na skateboardu zlepšili, budete potřebovat opravdu hodně trénovat, nám přijde trochu zbytečné. Ano, po první jízdě z vás opravdu nebude Frank Hawk, ale existuje trik, jak se z krušných začátků vymanit o něco rychleji.

Trénink rovnováhy
Trénink rovnováhy je klíčový v tom, abyste se z věčného začátečníka posunuli do stavu, kdy svůj skejt budete mít pevně pod kontrolou, díky čemuž budete moci rychleji zkoušet nové, složitější triky.

Tipy na trénink rovnováhy
Stavějte se na jednu nohu – stůjte na skateboardu na jedné noze po dobu několika vteřin a poté přejděte na druhou nohu. Toto cvičení vám pomůže vyvinout silnou rovnováhu na každé noze.

Trénujte v různě těžkém terénu – najděte nerovnou plochu, jako jsou chodníky nebo rampy, a jezděte po ní. Jízda v nevyváženém terénu vám pomůže rozvinout rovnováhu a stabilitu.

Používejte proprioceptivní desku – proprioceptivní deska je speciální deska s nevyrovnaným povrchem. Stůjte na ní a snažte se udržet rovnováhu, když se deska pohybuje.

Trénujte bez pomůcek – pokud nechcete používat speciální cvičební pomůcky, můžete trénovat na zemi. Postavte se na jednu nohu a zkuste udržet rovnováhu co nejdéle. Poté přejděte na druhou nohu a opakujte.

Text: Lilian Prášková, foto: Canva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *