Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Energie zlevňují, je načase si ceny zafixovat? Tuto možnost nabízí též LPG

Předloňský podzim velmi názorně ukázal, že ceny energií se nevyplatí podceňovat. Raketový nárůst cen elektřiny a plynu v roce 2021 a jejich loňský turbulentní vývoj výrazně zkomplikoval život těm, kdo neměli smluvně zafixovanou cenu. Různé černé scénáře se ale nenaplnily a ceny energií letos klesají. Podle odborníků ale na další poklesy cen už není příliš prostor a pro domácnosti přichází čas na jejich krátkodobou fixaci. Fixovat cenu je od letoška možné také u kapalného propanu.

Po předloňském skokovém zdražení plynu a následně i elektřiny, se situace na energetickém trhu trochu uklidnila. Ceny energií se díky dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) a stabilním dodávkám z Norska podařilo stabilizovat. Pozitivní vliv na ceny zemního plynu, a tedy i elektřiny měla také mírná zima a energetické úspory.

Ačkoli vláda ceny energií zastropovala, na trhu už od jara běžně najdeme nabídky dodavatelů energií s nižšími cenami. Výrazně se nemění také ceny kapalného propanu (LPG), který se během loňské energetické krize stal ekonomicky zajímavou alternativou k zemnímu plynu nejen pro lokality, kam nevedou plynové rozvody.

Ceny silové elektřiny na pražské burze se letos na jaře stabilizovaly na úrovni okolo 3400 Kč/MWh. Ve srovnání v předchozím obdobím jde sice o pokles, i tak jsou ale ceny elektřiny zhruba trojnásobně vyšší než v roce 2020. Ještě větší pokles zaznamenaly ceny zemního plynu a zlevňovalo samozřejmě také LPG. Koncová cena čistého propanu dodávaného do zásobníku se nyní pohybuje okolo 2400 Kč/MWh. „Propan je charakteristický cenovou stabilitou, protože jeho dodávky nikdy nebyly přímo závislé na Rusku. I z tohoto důvodu cena topného LPG v uplynulém krizovém období nikdy nepřekročila vládní cenový strop, který musel být stanoven pro zemní plyn,“ vysvětluje Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

I přes poklesy ceny energetických komodit na burzách zůstávají ceny elektřiny a plynu Česku stále poměrně vysoké. Jak vyplývá z nedávné analýzy společnosti Next Finance, pokud si vše přepočítáme podle parity kupní síly, rychle zjistíme, že cenu elektřiny máme v Evropě druhou nejvyšší hned po chudším Rumunsku. V cenách plynu jsme dokonce v druhé polovině loňského roku dosáhli rekordu. V přepočtu na kupní sílu Češi loni platili za zemní plyn nejvíce v Evropě. Takto vysoké ceny měly hlavně dva velké efekty – motivovaly české domácnosti šetřit, přiměly je však také přechodu na tuhá paliva a v některých případech právě i na LPG, které má jinak význam zejména pro neplynofikované lokality.

Podle odborníků není v současné době pro další poklesy cen energií příliš velký prostor. Co se týká zemního plynu, Evropa o tuto komoditu na světovém trhu soupeří s dalšími ekonomikami – hlavně s Čínou, kde poptávka po energiích opět roste, uvádí zmíněná analýza. Ceny elektřiny a plynu navíc podle Next Finance prodražují emisní povolenky, které sice plní svou regulační funkci, ale staly se předmětem spekulativních nákupů. Do výsledných cen energií se navíc promítnou i další faktory specifické pro české prostředí – konec vládního stropu cen a v případě elektřiny i návrat poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Proto může být výhodné fixovat si cenu energií na nejbližší období právě teď. Dodavatelé energií už běžně nabízí produkty s možností fixace ceny pod vládním stropem. Ekonom Štěpán Křeček doporučuje jednoroční fixaci, protože ceny mohou jít v příštím roce ještě více dolů. Kdo si dojedná zajímavou nabídku, může fixovat i na delší dobu. Výhodnou strategií ale může být také volba většího dodavatele, který nakupuje energetické komodity s dostatečným předstihem a tím své zákazníky chrání před krátkodobými výkyvy cen.

Fixaci ceny nyní nabízí také dodavatelé LPG. „V současné době je možné si cenu LPG zafixovat až na dva roky dopředu, a to aktuálně na úrovni okolo 2,4 Kč/kWh. Jde o konečnou cenu zahrnující DPH, dopravu i distribuční poplatky,“ popisuje Jiří Karlík s tím, že fixovat cenu propanu mohou zákazníci v období od května do srpna, kdy je cena LPG nejníže. Mezi dodavateli LPG jde v segmentu koncových odběratelů, domácností o úplnou novinku, kterou na úvod využila asi desetina zákazníků Primagasu.

Vytápění zkapalněným propanem mělo vždy význam především v lokalitách bez distribuční soustavy zemního plynu. Přestože je Česko poměrně hustě plynofikované, jsou regiony a lokality, kde zřídit plynovou přípojku stále není možné. Největší podíl obcí bez plynových rozvodů je dle Českého statistického úřadu ve Středočeském a Jihočeském kraji.

Díky cenové stabilitě ale dává LPG třeba v kombinaci s obnovitelnými zdroji energie stále větší ekonomický smysl i v plynofikovaných lokalitách. Nezřídka je instalace propanového zásobníku ekonomicky příznivější variantou než budování zcela nové přípojky zemního plynu. LPG má přitom dobré vyhlídky rovněž v kontextu energetického přechodu. V mnoha zemích je již postupně nahrazováno „zelenými“ alternativami v podobě bioLPG či obnovitelného dimethyletheru (rDME), a to s využitím stávající infrastruktury a spotřebičů.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *