Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Tajemství ženské síly: Oživte svou sexualitu skrze pánevní dno!

Pánevní dno patří k často opomíjeným částem našeho těla, přitom v sobě skrývá klíč k naší sexualitě, vitalitě a životnímu potenciálu. Dle odborníků je pánevní dno nejen tajemnou branou k našim intimním prožitkům, ale i zásadním prvkem pro naše celkové zdraví a pohodu.

Jaké tajemství skrývá pánevní dno?
Pánevní dno tvoří několik vrstev svalů, včetně těch hlubokých, které mu dávají jeho charakteristickou sílu a pružnost. Správné nastavení pánevního dna je klíčové pro naši schopnost kontrolovat naše tělesné funkce, prožívat intenzivní sexuální zážitky a zároveň udržovat naše tělo a mysl v harmonii.

„V dnešní době jsme tak zaměřené na vzhled našeho obličeje, že zapomínáme, jak důležité je udržovat pánevní dno v optimálním stavu. Zanedbání této oblasti může mít výrazný dopad na naše ženské zdraví a naše sebevědomí,“ zdůrazňuje Tereza Berounská,  lektorka jógy a specialistka na psychologii během těhotenství ze studia White Sage Therapy.

Pro ženy má pánevní dno obzvlášť důležitý význam. Je spojeno s naší vnitřní energií, ženskostí a celkovou vitalitou. Silné a pružné pánevní dno nám otevírá dveře k naší ženské síle, pohyblivosti a nekonečné radosti z našeho těla.

Ještě důležitější je si uvědomit, že pánevní dno hraje významnou roli i v plodnosti. Správně fungující pánevní dno může být klíčovým prvkem pro ženy, které touží po mateřství. Jeho síla a pružnost jsou důležité nejen pro intimní prožitky, ale také pro zdravý reprodukční systém.

Zdravé pánevní dno jako klíč k plodnosti
Pánevní dno má zásadní vliv na reprodukční zdraví žen. Silné a zdravé svaly pánevního dna jsou klíčové pro podporu plodnosti a pohodlného těhotenství. Tyto svaly mají důležitou úlohu při udržování dělohy a vaječníků ve správné pozici a pomáhají regulovat tok krve do pánevní oblasti. Navíc, správná funkce pánevního dna může zlepšit intimitu a pohodlnost během pohlavního styku, což může přispět k úspěšnému početí.

„Je tedy klíčové, abychom pečovaly o své pánevní dno a zahrnovaly ho do péče o reprodukční zdraví. Pravidelné cvičení, správný dech a odborná podpora mohou pomoci ženám udržet optimální stav svého pánevního dna a tím řešit problémy ať už s oslabeným pánevním dnem nebo naopak s napjatým pánevním dnem,” dodává Tereza Berounská.

Oslabené pánevní dno se může týkat i mladých žen
Oslabené pánevní dno je častým problémem, který může postihnout ženy zejména po těhotenství a porodu. Tyto životní události přinášejí zvýšený tlak na pánevní dno, což může vést k oslabení svalů a snížení jejich pružnosti. Kromě problémů s inkontinencí mohou ženy také pociťovat nejistotu v oblasti pánevního dna, což může negativně ovlivnit jejich celkovou pohodu a sebevědomí.

„Pro ženy je nesmírně důležité věnovat pozornost posílení svalů pánevního dna, zejména během těhotenství a po porodu. Speciální cvičení a terapeutické postupy mohou pomoci obnovit sílu a pružnost této oblasti,“ radí Tereza.

Napjaté pánevní dno a jeho vliv na psychiku a plodnost
Na druhé straně spektra se nachází problém příliš napjatého pánevního dna. Přílišná napětí a svalové kontrakce v této oblasti mohou vést k bolestem a nepohodlí. Důvody mohou být různé – od nadměrného cvičení až po dlouhodobé držení napětí ve stresových situacích. Napjaté pánevní dno však může ovlivnit nejen naše fyzické tělo, ale také naši emoční pohodu, protože je propojené s nervovou soustavou a energetickým tokem těla.

Pokud toužíte po uvolnění svého pánevního dna a objevení jeho tajemství, zaměřte se na cvičení pro uvolnění, dechové techniky a relaxační postupy, které vám pomohou uvolnit příliš napjaté svaly.

Na co byste měly dát pozor?

  • Dechová technika: Správný dech hraje klíčovou roli při uvolňování a prokrvování pánevního dna. Sedněte si pohodlně s rovnou páteří a rukama na bocích. Zhluboka se nadechněte nosem, a přitom si představte, jak se vaše pánevní dno otevírá a napíná. Nádech směřujte přímo do oblasti pánevního dna a směrem do boků. Při výdechu pusou naopak pánevní dno uvolněte a povolte, jako kdyby všechny starosti odcházely z těla ven. Tento styl dýchání můžete opakovat několikrát během dne, ať jste kdekoliv.
  • Cvičení: Speciální cviky, které aktivují hluboké svaly pánevního dna a pomáhají udržet je silné a pružné. Zkusit můžete například lekce fyzio jógy nebo speciální lekce Yoga Sexualis přímo s Terezou ve studiu White Sage Therapy.
  • Výživa: Zdravá strava podporuje střevní mikrobiom a celkové zdraví pánevní oblasti. Dbejte na to, aby byl váš jídelníček bohatý na vlákninu, minerály a vitaminy.
  • Emoční pohoda: Udržování kvalitních vztahů a péče o psychickou pohodu může mít také pozitivní vliv na stav pánevního dna. Důvěrná komunikace s partnerem a odborníkem vám může pomoci překonat jakékoli emocionální obtíže, které mohou mít vliv na vaše pánevní dno. Pro začátek můžete zkusit praktikovat i mindfulness a meditace, které vám pomohou uklidnit vaši mysl a nalézt cestu k sobě.
  • Sexualita: Pravidelné a kvalitní prožívání intimity může přispět k celkové vitalitě. Udržujte otevřenou komunikaci s partnerem ohledně vašich potřeb a přání. Případné problémy s pánevním dnem se nebojte konzultovat s odborníkem na sexuální zdraví, který vám poskytne vhodnou podporu.

“Pánevní dno je více než jen tajemstvím ženské síly a vitality. Je to klíč k plnému rozkvětu vaší sexuality a života. Ať už se potýkáte s problémy pánevního dna, hledáte podporu při plánování rodiny, nebo jednoduše toužíte objevit větší radost z života, nebuďte na sebe příliš tvrdé. Každá žena si zaslouží žít v harmonii se svým tělem a objevovat vše, co jí může nabídnout,” dodává Tereza.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *