Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Vyzkoušejte recept Pavla Berkyho na vynikající podzimní dýňový cheesecake.
Doba přípravy: 90 minut + 1,5 hodiny pečení
Náročnost: 2
Počet porcí: 8 – 10
Suroviny na korpus:
140 g máslových sušenek
60 g másla
Suroviny na náplň:
450 g MILKO Žervé z Poděbrad
300 g dýně Hokkaidó
50 g hnědého cukru
2 vejce + 1 žloutek
1 PL moučkového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
Postup na korpus:
Troubu předehřejte na 220 °C. Sušenky rozdrťte v mixéru. Přidejte rozpuštěné máslo a znovu rozmixujte, aby se vše propojilo. Pečící formu o průměru 18 cm, ideálně se sundavacím dnem, vystelte pečícím papírem a zvenku obalte několika vrstvami alobalu aby se do formy nedostala voda. Sušenkovou směs vysypte na dno a pomocí lžíce pečlivě rovnoměrně rozprostřete a utlačte. Sušenkový základ pečte v troubě 10 – 15 minut do zhnědnutí. Poté formu z trouby vyberte a nechte korpus vychladnout. Troubu nechte stále zapnutou, ale teplotu snižte na 200 °C.
Postup na náplň:
Dýni omyjte, nakrájejte na kostky a rozprostřete na pečící plech. Posypte moučkovým cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 – 40 minut doměkka. Poté ji rozmixujte na hladké pyré. Odeberte si 220 g a nechte vychladit na pokojovou teplotu. Troubu nechte stále zapnutou na 200 °C.
Pomocí kuchyňského robotu s pádlovým nástavcem začněte míchat žervé. Robot nechte zapnutý na nejnižší stupeň, aby se smetanový krém příliš nenašlehal. Cheesecake-ová náplň by neměla být vůbec provzdušněná, aby se v ní při pečení netvořily vzduchové mezery.
K promíchanému žervé přidejte hnědý cukr a 220 g vychladlého dýňového pyré. Znovu zlehka promíchejte aby se vše propojilo. Postupně za stálého míchání přidávejte vejce. Tekutou náplň nalijte do formy na vychladlý sušenkový základ. Formu položte do hlubšího plechu a kolem formy do plechu nalijte vroucí vodu, aby sahala zhruba do poloviny výšky dýňové vrstvy.
Cheesecake pečte 10 minut na 200 °C., poté teplotu snižte na 110 °C a pečte přibližně dalších 75 minut. Během první půl hodiny pečení troubu neotevírejte, cheesecake by mohl klesnout nebo popraskat. Upečený cheesecake poznáte podle toho, když formou zlehka pohnete, okraje by se neměly hýbat, ale střed se bude stále třást. To je správný moment vypnout troubu, otevřít ji a cheesecake v ní nechat zcela vychladnout. Během tohoto dopékání zbytkovým teplem se cheesecake krásně uzavře a zpevní. Poté ho můžete přenést do lednice na minimálně 5 hodin nebo ideálně přes noc a poté podávat.
Zdroj a foto: Pavel Berky