Langoše podle Pavla Berkyho
Připravte si krásně nadýchané langoše od Pavla Berkyho.
Doba přípravy: 40 minut + 90 minut kynutí
Náročnost: 1
Počet porcí: 8 ks
Suroviny:
500 g hladké mouky
300 ml plnotučného mléka
100 g zakysané smetany
70 g krupicového cukru
50 g másla
21 g čerstvého droždí
12 g soli
rostlinný olej na smažení
Postup:
Mléko ohřejte na 35 – 40 °C a přidejte do něj cukr a droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Obyčejně to trvá kolem 5 minut. Do mísy od kuchyňského robotu nasypte mouku a sůl. Promíchejte a přidejte vzešlý kvásek a zakysanou smetanu. Uhněťte vláčné těsto a nakonec do něj nalijte rozpuštěné máslo. Opět nechte hníst aby se vše propojilo a poté těsto přendejte do čisté mísy. Lépe se Vám bude s těstem pracovat, když si ruce promažete rostlinným či olivovým olejem. Přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 1 hodinu. Nakynuté těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a lehce jej také posypte. Opatrně ho párkrát prohněťte abyste z něho vytlačili přebytečný vzduch. Rozdělte na 8 stejných dílů a z nich vyválejte bochánky. Zakryjte je potravinovou fólií a nechte kynout ještě 15-20 minut. Mezitím si připravte pánev s olejem, který rozehřejte na 170 – 180 °C. Z nakynutých bochánků vytvarujte placky jako kdybyste dělali menší pizzu. Langoše smažte v rozpáleném oleji asi 1 minutu z každé strany aby byly krásně zlatavé. Během smažení můžete pánví lehce pohybovat, aby se olej dostal i do středu langoše.
Servírování:
Já si langoše nejraději vychutnám potřené česnekovou pastou, zakysanou smetanou a posypané nastrouhaným sýrem. Skvěle se k nim ale samozřejmě hodí i kečup.
Tip:
Místo klasického eidamu na langoších můžete vyzkoušet i různé další druhy sýrů – skvěle se hodí např. gouda, čedar ale třeba i parmazán. A trošku svěžesti langošům dodají i různé nasekané bylinky jako třeba pažitka nebo petrželka.
Zdroj a foto: Pavel Berky