Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Buďte na sjezdovce v bezpečí: Správný výbava i dodržování pravidel

Krásy lyžování si na sjezdovce každoročně užívají statisíce Čechů. A není divu! Jeden z nejoblíbenějších zimních sportů přináší radost, pohyb na čerstvém vzduchu a taky nadšení z jízdy. Přestože je lyžování bezpečným sportem, ani lyžařům se občas nevyhnou zranění – stejně jako u jakéhokoliv jiného sportu. Ročně se na českých sjezdovkách podle dat Horské služby zraní přibližně 4 tisíce lyžařů. Při dodržování základních pravidel a využití bezpečnostního vybavení se však riziko zranění razantně snižuje. Jak se chránit na sjezdovce a užít si letošní sněhovou nadílku naplno?

Do bezpečnostní výbavy lyžařů řadíme především helmu a chránič páteře. Profesionální lyžaři využívají i chrániče dalších částí těla, jako jsou například chrániče předloktí, holení, rukou, ale i kolen a loktů. Ačkoliv je v České republice helma jen doporučenou lyžařskou výbavou, v Rakousku je povinnost jejího nošení do 15 let, v Itálii pak do 14 let věku. Odborníci ji však doporučují i dospělým tak, aby se minimalizovala rizika úrazů hlavy a páteře.

Pravidla chování na sjezdových tratích
Důležitá je nejen samotná výbava, ale také správné chování na sjezdovce. Ohleduplnou a předvídavou jízdou totiž chráníme nejen sebe, ale i další lyžaře a snowboardisty na svahu. V první řadě bychom si měli udržovat přiměřený odstup od dalších sportovců a svou rychlost i způsob jízdy přizpůsobit terénu, hustotě provozu, vlastním schopnostem, sněhovým a povětrnostním podmínkám. Při předjíždění pomalejších lyžařů vždy dbejte na to, aby byl oblouk kolem něj dostatečně velký, a předvídejte, jakým směrem pojede, abyste jej bezpečně minuli.

Při vjezdu do sjezdové tratě se vždy podívejte nahoru i dolů a přesvědčte se, že z žádného směru nehrozí potenciální střet. Obezřetnost je důležitá i při zastavení. Pokud si chcete odpočinout nebo čekáte na někoho blízkého, vyhněte se nepřehledným místům pod zlomem terénu a úzkým či stísněným místům. I jako chodec nebo skialpinista dbejte na svou bezpečnost a pro stoupání nebo sestup vždy využívejte okraj sjezdovky nebo cesty k tomu určené.

Přilba je základ!
Dnes už snad nikdo nezpochybňuje význam helmy při sportu. Ať už preferujete sjezdovky, nebo raději sáhnete po snowboardu, měla by helma patřit do základní výbavy. „Aby vás helma ochránila v případě nárazu, je velmi důležité zvolit správnou velikost. Při zkoušení by měla být pocitově spíše trochu těsnější, ale určitě vás nesmí tlačit. Při zkoušení zatřeste hlavou, a pokud ucítíte výrazný posun, je pro vás příliš velká,“ radí Matúš Palušák, retail manažer společnosti Intersport. Pozornost věnujte také odvětrávání helmy, které zajistí odvod vlhkosti z potu. Některé modely mají možnost regulace odvětrávání, což ocení především zkušení lyžaři, kteří jezdí ve vysokých rychlostech

Brýle chrání před sněhem i ostrým sluncem
Helmu se vyplatí doplnit o lyžařské brýle. V horách má slunce neuvěřitelnou sílu, a proto je potřeba před ostrým světlem chránit i zrak. Oceníte je však i ve sněhové vánici nebo mlze. Jak ale vybrat ty správné? „Lyžařské brýle doporučujeme našim zákazníků zkoušet společně s helmou. Do obchodu si ji proto vezměte s sebou. Brýle by měly dokonale přilehnout k obličeji a jejich horní okraj by měl těsně přiléhat ke spodnímu okraji přilby,“ dodává Matúš Palušák. Při jejich nákupu si také vyzkoušejte, zda vám příliš nezužují zorné pole a netlačí na nose. Některé modely přileb mají dokonce už integrovaný štít, který nahrazuje lyžařské brýle. Jejich velkou výhodou je větší zorné pole, ale na druhou stranu tyto modely obvykle tak dobře nekopírují tvar obličeje a bude vám pod ně foukat.

Předcházejte vážným zraněním
I když budete dodržovat všechna bezpečností pravidla na sjezdovce, stále existuje možnost pádu nebo kolize, jejichž následkem se můžete zranit. „Chrániče páteře jsou vyvinuty tak, aby při nárazu absorbovali co nejvíce energie a rána na vaši páteř nebyla tak silná,“ vysvětluje princip „páteřáku“ Matúš Palušák. Aby dobře seděl a kopíroval ergonomii těla, je vložen do speciální ochranné vesty. Ty jsou vybaveny širokým bederním popruhem, díky kterému drží chránič na správném místě. Kvůli odvodu potu mají vesty také speciální ventilační kanály, které udrží vaše tělo v suchu i při hodně náročném lyžování. Palušák také upozorňuje: „Pokud by při nehodě došlo k poškození chrániče páteře, rozhodně zvažte jeho opětovné použití. Zjevné praskliny mohou snižovat jeho efektivitu a při další nehodě či pádu by vás nemusel uchránit před zraněním.“

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *