Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Koláč jak ho neznáte: Recept na dokonalý quiche

Čekáte návštěvu, lednice zeje prázdnotou, ale vy i přesto chcete připravit výborné pohoštění? Vyzkoušejte francouzský slaný koláč quiche, který ocení děti i dospělí. Kreativitě se meze nekladou – do náplně můžete použít slaninu, klobásky, kuřecí maso nebo třeba zbytky sýra a zeleniny, které byste jinak nevyužili. Na výtečnou vegetariánskou alternativu vám postačí pouze sýr, cibule a houby nebo tofu. Příprava francouzského quiche je navíc velmi jednoduchá a v kuchyni nestrávíte víc než 60 minut!

Pokud si zakládáte na kvalitě surovin a chcete si s receptem opravdu vyhrát, můžete si připravit koláč s domácím listovým těstem. Na to budete potřebovat jen 3 základní suroviny – hladkou mouku, máslo a vodu v poměru 3:2:1. Použít můžete běžnou pšeničnou hladkou mouku, a pro bezlepkovou variantu sáhněte po mouce mandlové.

  • Pečicí formu vymažte máslem, koláč se pak bude méně lepit.
  • A pokud nevlastníte formu na koláč nebo zapékací misku, nemusíte mít obavy – lahodný quiche hravě připravíte i ve formě na dort.
  • Pro ty nejmenší můžete quiche připravit i ve formičkách na muffiny.

Použijte osvědčené triky šéfkuchařů

  • Recept můžete neustále obměňovat podle toho, co máte zrovna v lednici: jako pevná složka náplně se hodí vařená brokolice, žampiony, špenát či rajčata. Kreativitě se zkrátka meze nekladou.
  • Uzeniny a sýry samy o sobě obsahují dost soli. Buďte proto opatrní a koláč příliš nedosolujte.
  • Před pečením posypte koláč strouhaným parmazánem nebo jiným tvrdým sýrem, aby se vytvořila křupavá sýrová vrstva. Před podáváním ho jen na chvilku opečte v troubě, aby sýr trochu povolil.
  • Po vytažení z trouby nechte koláč alespoň 10 minut vychladnout – bude poté snazší ho nakrájet a nebude se vám při servírování rozpadat.
  • Před podáváním pokapejte koláč olivovým olejem nebo ho potřete bazalkovým pestem pro extra chuť. Servírovat ho můžete se salátem nebo jako Francouzi se skleničkou vína.
  • Zakládáte-li si na kvalitě ingrediencí, neměli byste podcenit ani výběr kvalitního protlaku a kečupu, které při vaření používáte. „Při výběru dbejte především na složení, které najdete na zadní straně obalu. Čím vyšší podíl rajčat, tím kvalitnější produkt držíte v ruce. Ideální také je, pokud rajčata dozrávala na slunci. Rozdíl od levnějších alternativ, které využívají nejrůznější zahušťovadla a příměsi, rozhodně poznáte nejen na chuti protlaku, ale i celého jídla,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.

Slaný koláč
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut

Na 4 porce potřebujete:
200 g listového těsta
250 g ricotty
2 lžíce nasekaných bylinek
1 vejce
Sůl, pepř
1 pikantní klobásu
1 cibuli
Hrst cherry rajčátek
1 lžičku rajčatového protlaku Spak
2 lžíce kečupu Spak
Olej
Rukolu na posypání
Balkánský sýr na posypání

Postup:
Těsto vyválejte, přendejte do kulaté koláčová formy a přebytečné okraje seřízněte nebo zahněte dovnitř. Ricottu prošlehejte s vejcem, osolte, opepřete a vmíchejte nasekané bylinky. Klobásu nakrájejte na kolečka a pak je překrojte. Cibuli nasekejte najemno a rajčata pokrájejte na malé kousky. V pánvi rozpalte olej, orestujte na něm cibuli a přisypte klobásu a rajčata. Vše opečte a vmíchejte protlak a kečup. Dobře promíchejte, ještě krátce opečte a směs stáhněte z ohně. Na těsto ve formě naneste ricottu a rozetřete ji. Navrch rozprostřete směs z pánve. Koláč vložte do trouby předehřáté na 190 C. Pečte 25 až 30 minut. Po upečení ho dozdobte rukolou a rozdrobeným sýrem.

Master Ketchup Spak 900g
Tajemství lahodného kečupu v praktickém 900g balení je založeno na extra kvalitních rajčatech, která vyrůstají v Evropě na přímém slunci. 100 g tohoto kečupu obsahuje 210 g rajčat. Praktické rodinné balení. Víčko s membránou pro perfektní dávkování. Neobsahuje přidaná aromata, zahušťovadla ani chemické konzervanty. Je tak vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany. Doporučená maloobchodní cena: 119,90 Kč

Master protlak Spak 180g
Tento lahodný protlak je založen na vysoce kvalitních rajčatech, která dozrávají v Evropě na přímém slunci. 100 g tohoto protlaku obsahuje 400 g rajčat. Díky vysokému podílu rajčat je protlak velmi hustý a pro dosažení intenzivní rajčatové chuti pokrmu stačí přidat jen malé množství. Protlak je ideální pro tepelnou úpravu při přípravě omáček, polévek, pizzy nebo zapékaných pokrmů. Je bez konzervantů a je vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany. Doporučená maloobchodní cena: 34,90 Kč

Zdroj a foto: Spak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *