Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Oslavme společně Vyshyvanka Day!

Jídlo vytváří prostor pro dialog a porozumění mezi lidmi a v kontextu česko-ukrajinského přátelství má to vše o to větší význam. Společné stolování při ochutnávání tradičních jídel a nápojů umožňuje lidem ze dvou různých kultur propojit se a budovat mosty porozumění. Proto se i letos můžete v Holešovické tržnici těšit na akci Vyshyvanka Day navazující na úspěšné předešlé dva ročníky UKA Ukrajinu! V prostorách tržnice budete mít možnost užít si nejen vyhlášené ukrajinské pokrmy, jako tomu bylo v uplynulých letech, ale také okusit lahůdky z nově vyladěného kulturního menu. Jednodenní festival s názvem Vyshyvanka Day proběhne ve čtvrtek 16. května od 11.00 do 22.00 hodin na Tržním náměstí v Holešovické tržnici. Zván je každý, kdo chce vyzkoušet skvělé autentické jídlo, popít v dobré společnosti a především každý, kdo si chce užít příjemné chvíle bez starostí v rámci festivalu přátelství.

Tradice Vyshyvanka Day
Vyshyvanka Day neboli Den ukrajinské vyšívanky se slaví každý rok vždy třetí čtvrtek v květnu. Tradiční ukrajinská výšivka je vnímána jako talisman proti všemu špatnému, co se v lidském životě může stát, je symbolem krásy, dobrého zdraví a šťastného osudu. A právě tento významný folklórní prvek, který je známý i v českém prostředí, dá nahlédnout hlouběji do života ukrajinského lidu. V kombinaci s hudebním doprovodem, rozmanitou kuchyní a dobrým pitím slibuje tento den jako tradičně skvělý zážitek. Vstupné na nevšední kulinářskou akci je dobrovolné, vybrané peníze podpoří projekt přímo z ukrajinské komunity.

„Na předchozích dvou ročnících festivalu, ještě pod názvem UKA UKRAJINU!, jsme chtěli prostřednictvím gastronomie a kultury přiblížit lidem život na Ukrajině. Dává to smysl, účast se pohybovala kolem 3-4 tis. účastníků každý rok“, říká Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice a jedním dechem dodává: „Zároveň ale máme pocit, že již není potřeba tolik UKÁzat Ukrajinu, ale více se sžít s nositeli tamní kultury u nás. Proto chceme společně zažít ukrajinský významný svátek Vyshyvanka se vším, co k tomu patří – typické oděvy i ukázka řemesla, které doplní tradiční jídlo, dobré pití, nebo třeba zpěv a tanec.“

Spolek Archetyp, který jako spolupořadatel akce zaštiťuje gastronomickou část, organizuje vyhlášené farmářské trhy na Náplavce, Kubánském a Řezáčově náměstí v Praze. Do tržnice přivede několik vybraných dodavatelů, kteří nabídnou nejznámější ukrajinská slaná a sladká jídla – ukrajinské zákusky a palačinky, pirožky, boršč, čebureky, vareniky, ukrajinské golubce, bramborové speciality i maso připravené na mangalu.

Na povzbuzení a zapití všech zmíněných pochoutek budou pro návštěvníky nachystána ukrajinská vína i prémiové destiláty od SpiritsUA. Českou stranu zastoupí zlatavý mok z kunratického pivovaru Muflon, ovšem uvařený podle receptury ukrajinského pivovaru Pravda, který se proslavil svými politicky výraznými etiketami a výrobou Molotovových koktejlů. Méně se však ví, že pivovarníci z Pravdy nabídli své receptury a vizuály výměnou za zaslání peněz na účty na podporu okupované Ukrajiny. A záměr byl naplněn. Sládci po celém světě vaří piva podle sdílené receptury.

Zdroj a foto: Holešovická tržnice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *