Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Vzácné dílo Jana Kaplického odhaleno veřejnosti. Nově je k vidění na pražském Bastionu!

Společnost Art Lines přivezla a nainstalovala vzácné dílo Jana Kaplického na pražský Bastion. Instalaci s názvem Acquae, která je součástí 10. ročníku projektu Sculpture Line, zrestauroval ve svém ateliéru sochař Lukáš Rais. Zapomenutý devítimetrový objekt byl objeven po 20 letech v italském Milánu světoznámým architektem Normanem Fosterem.

Příběh instalace Jana Kaplického začal před více než 20 lety. Tehdy ji český architekt vytvořil na zakázku pro Triennale di Milano. Zde 10 renomovaných architektů z celého světa představilo své návrhy street food kiosků ve spolupráci s předními světovými značkami. Jan Kaplický stvořil Acquae – obří ocelovou kapku, na jejímž konci se nachází prostor na led. Objekt měří 9 metrů na délku a 5 metrů na šířku, vnitřní strukturu tvoří železný plech řezaný laserem. Slouží tak jako zásobní pult pro lahve a vybízí ke konzumaci balené vody.

„V červnu oslavíme desáté narozeniny projektu Sculpture Line a jsem rád, že při té příležitosti můžeme široké veřejnosti představit právě toto dílo. Jan Kaplický byl vizionář a architekt světového významu. Vystavením Acquae mu můžeme vzdát hold a jeho rodné Praze připomenout architektův odkaz,“ říká Ondřej Škarka, zakladatel kulturní instituce Art Lines, která sochařský projekt Sculpture Line organizuje.

Kromě díla Acquae nainstalovala společnost Art Lines na pražském Bastionu také díla sochaře Jakuba Flejšara. Ten v rámci projektu Sculpture Line vystavuje pravidelně a s jeho objekty ve veřejných prostorech se setkávají občané a návštěvníci mnoha českých měst, mimo jiných Prahy, Hradce Králové, Pardubic či Jablonce nad Nisou.

Stovky instalací na 3 kontinentech
Z počátku byl Sculpture Line koncipován jako pražský festival. Během let se z něj stal časově neohraničený projekt. Jen v loňském roce bylo vystaveno 93 instalací od 46 umělců v 6 státech světa. Během své desetileté historie představili organizátoři projektu Sculpture Line veřejnosti stovky soch na 3 kontinentech. Během Sculpture Line přímo v České republice vystavovaly nejenom desítky známých autorů z Česka (mimo jiných Michal Gabriel, Alexandra Koláčková či Lukáš Rais), ale svá díla představili veřejnosti i oceňovaní sochaři ze zahraničí jako Anthony Cragg, Liu Ruowang či Jörg Plickat.

Do projektu Sculpture Line se mohou umělci přihlásit online. Registrace jsou na tomto odkazu.

Pokud chcete vědět více o této instalaci, doporučujeme článek:

Vzácná instalace Jana Kaplického přivezena do Česka. Vystavena bude během Sculpture Line v první polovině roku

Foto: Jaro Dufek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *