Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Tadao Ando x Bulgari Serpenti: Óda na roční období

Vůbec první umělecká spolupráce na kolekci Serpenti Tubogas oslavuje pomíjivou krásu přírody – téma, které je japonskému architektovi Tadau Andovi blízké. Zelený aventurin, tygří oko a bílý nebo růžový perleťový číselník – hodinková metamorfóza ikonického hada Bulgari vyjadřuje měnící se barevné odstíny lesa v průběhu ročních období.

Tadao Ando a Bulgari již v minulosti spolupracovali, tentokrát se však poprvé jejich společný projekt týká ikony Serpenti. V roce 2020 a 2021 vznikly modely Octo Finissimo, které v jednoduchém designu zachycovaly podstatu času prostřednictvím čistých linií spirály a konceptu Mikazuki, symbolizujícího narůstající srpkovitý měsíc.

Nyní umělecká a konceptuální cesta točící se kolem tématu času, kterou architekt sdílí s římským domem, vstupuje do nové éry. Představují se čtyři limitované edice v rámci klíčové kolekce Serpenti. „Tadao Ando vyniká vzácnou kreativitou, inspirovanou přírodou a její proměnlivou povahou,“ oceňuje Fabrizio Buonamassa Stigliani, výkonný ředitel sekce produktové tvorby.

Sám Ando dodává: „Snažím se integrovat různé působící síly, abych obnovil jednotu architektury s přírodou.“ Jeho návrhy spojují estetiku vnímání s principy cirkularity v harmonii s přirozeným světlem, vytvářejíce přímé spojení s prostředím. „Propojení s ikonou Serpenti se zdálo intuitivní. V metafoře času a transformace i obnovy samotné přírody je had dokonalým symbolem – svléká svou kůži a vynořuje se v nové podobě se změněnými barvami,“ vysvětluje Buonamassa Stigliani.

Tadao Ando x Serpenti Tubogas
“Působivost ikony Serpenti spočívá ve schopnosti neustále se objevovat v nových podobách, bez toho aby se opakovala nebo podrážela bohatství svého historického odkazu,” komentuje sběratelka Valeria Tschan-Céré, v knize ‘Bulgari Beyond Time.’ Had Serpenti, pevně spojený s primární energií a rytmem přírody, je jako talisman, prosycený touto primitivní mocí. Absolutním symbolem stylu Bulgari je již od 40. let minulého století Serpenti Tubogas. Šperk v podobě mystického plaza je schopný metamorfózy a znovuzrození a dokonale ztělesňuje pomíjivou, avšak trvalou krásu času.

Stejně jako had prochází svou transformací, mění se i práce Tadaa Anda s ročními obdobími a světlem. Slavný architekt pracuje s designovým jazykem, který se točí kolem zdánlivé jednoduchosti formy a čistoty materiálů, udržujíc přímou harmonii s přírodou.

Jeho betonové konstrukce se nenuceně prolínají se svým okolím, jako je tomu v případě Hyogského prefekturního muzea, umístěného v nádherném prostředí s výhledem na hory na severu a vnitřní moře Seto na jihu. Ikonická díla japonského architekta pracují s přirozeným světlem, které interaguje s rafinovanými liniemi staveb. Na jaře se otevřené prostory naplňují osvěžujícím slunečním svitem. V létě se muzeum odívá do slunečního hávu světla a stínu, díky chladu interiérových chodeb.

Serpenti nyní hlouběji odráží sféry fauny, flóry a estetiky, zrcadlíce les a adaptujíce se na cykly ročních období. Plazi se vinou kolem zápěstí, zdobeni fragmenty drahých kamenů a perleti, a svými harmonickými, surovými a rovnými liniemi rezonují s architektonickou vizí Tadaa Anda.

Serpenti napříč ročními obdobími
Pro vyvolání dojmu ročních období si Tadao Ando zvolil techniku barevné marketerie – pracuje s aventurínem, tygřím okem a růžovou či bílou perletí. Řemeslníci značky Bulgari jeho vizi dovedně přetavili do podoby číselníku. Svou práci započali pečlivým výběrem těch nejpůsobivějších fragmentů každého z materiálů. Každý kousek byl následně přesně vyřezán, přizpůsoben a sestaven. Výsledné dílo rozehrává hru plnou barev a odlesků, prosycenou organickou expresivitou. Tuto uměleckou kompozici podtrhují dvě řady diamantů podél hlavy hada, díky kterým tento svěží obraz doslova ožívá.

První ze čtyř limitovaných edic, která bude odhalena při letním slunovratu, se jmenuje natsu, a zachycuje bohatou intenzitu sluncem zahaleného lesa prostřednictvím živých tónu lehce průsvitného zeleného aventurínu s tmavými efekty. Působivý číselník krásně kontrastuje s pouzdrem a náramkem ze žlutého zlata a oceli.

S nástupem podzimu a modelu akise zdá, jako by listy vzplanuly. Tygří oko v tomto případě propůjčuje ikonickému plazu teplý zlatavý odlesk, který podtrhuje růžové zlato a růžový rubelit na korunce. Poté přichází zima a fuyu 3 odhaluje ledovou krásu přírody, symbolizovanou intarzií z bílé perleti. Její třpyt dokonale doplňuje lesklé poudro a náramek z oceli.

Jaro, haru 4je poslem znovuzrození vitální energie a obdobím, které je v Japonsku neoddělitelně spjato s pomíjivým květem třešní sakura. Tuto vizi zachycuje limitovaná verze hodinek Serpenti s jemnou marketerii z růžové perleti.

Tyto nové přírůstky do kolekce Serpenti Tubogas budou ohlašovat příchod nových ročních období až do jara 2025. Součástí každé limitované edice je speciální box s podpisem Tadaa Anda, který navrhl sám architekt. Umělcova signatura se nachází také na dýnku každých hodinek. Kolekce dvaceti exkluzivních boxů navíc představí čtyři nové kreace jako celek.

1 léto v japonštině
2 podzim v japonštině
3 zima v japonštině
4 jaro v japonštině

Zdroj a foto: Bulgari

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *